Sari la conținut

Marca de Stiria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sfântul Imperiu Roman în jurul anului 1000: Stiria este marcată cu maro, alături de mărcile de Verona, Istria, Carniola și Carintia, potrivit lui William Robert Shepherd, 1923

Marca de Stiria (Steiermark) a reprezentat inițial o parte desprinsă din Ducatul Carintia înainte de 970, ca o zonă-tampon deprotecție împotriva atacurilor maghiarilor.[1] La origine, a fost cunoscută sub numele de Marca de Carantania (marchia Carantana), după denumirea fostului principat slav al Carantaniei, un predecesor statal al Ducatului carintian. Pe parcursul secolului al XI-lea, ea a început să fie desemnată sub numele de Stiria, după orașul Steyr, pe atunci reședință a markgrafilor.

Regiunea a făcut parte din Marca de Carintia, la rândul său marcă de frontieră, parte componentă a Ducatului de Bavaria. În anul 976, împăratul Otto al II-lea a separat Carintia de Ducatul bavarez, ridicând-o la rangul de ducat cu drepturi depline. Teritoriul adiacent din răsărit, până la valea râurilor Mur, Mürz și Enns, care fusese anexat de cptre regele Otto I "cel Mare" după victoria decisivă obținută în 955 asupra maghiarilor în bătălia de la Lechfeld, a fost în mod smiliar transformat în marchia Carantana a noului ducat de Carintia.

Primii markgrafi de Stiria au apărut în secolul al XI-lea. Dinastia care a condus Stiria de la 1056 a fost cea a Otakarilor. Markgraful Leopold "cel Puternic" (11221129) și fiul său Ottokar al III-lea (11291164) au dobândit teritorii extinse de-a lungul râului Savinja până la Marca vindică și și-au mutat reședința la Graz. În 1180, marca a fost transformată în Ducatul de Stiria.

Markgrafi de Stiria

[modificare | modificare sursă]

Familia Otakar:

  1. ^ James Thompson, Feudal Germany, p. 600.