Manute Bol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Manute Bol (n. 16 octombrie 1962, Sudan - d. 19 iunie 2010) a fost un jucător de baschet și activist din Sudanul de Sud, de origine etnică Dinka.

Este considerat unul dintre cei mai cunoscuți și influenți oameni ai grupului etnic Dinka.

Gigantismul sudanezului[modificare | modificare sursă]

La cei 2,31 m ai săi, Bol a fost indiscutabil cel mai înalt jucător din Asociația Națională de Baschet (NBA) până la debutul lui Gheorghe Mureșan, care are și el aceeași înălțime. Se crede că Bol s-a născut la 16 octombrie 1962 în Turalie sau Gogrial, Sudan. El este fiul unui șef de trib Dinka, care i-a dat numele de "Manute", care înseamnă "binecuvântarea specială."

Note biografice[modificare | modificare sursă]

Bol început să joace baschet în 1978 și a jucat în Sudan mai mulți ani cu echipele în WAU și Khartoum. Un antrenor de la Universitatea Fairleigh Dickinson l-a văzut pe Bol jucând baschet la Khartoum și l-a convins să meargă în Statele Unite. A acceptat și s-a dus la Cleveland State University, care îl avea ca antrenor de baschet pe Kevin Mackey. La această universitate a urmat cursuri de limbă engleză timp de mai multe luni. Deși nu a jucat niciun meci pentru Cleveland, echipele de baschet ale universității au fost penalizate timp de doi ani, pentru că au oferit asistență financiară neregulamentară lui Bol și altor doi jucători de baschet din Africa. Neștiind suficient limba engleză scrisă, astfel neavând șanse să joace în Divizia I de baschet universitar, s-a înscris la Universitatea din Bridgeport, statul Connecticut Connecticut, a cărei echipă de baschet juca în Divizia II universitară, unde a jucat între 1984-1985.

NBA[modificare | modificare sursă]

În 1985, Bol a semnat un contract profesionist cu echipa Washington Bullets. A jucat în National Basket Association timp de zece ani, din 1985-1995, la echipele:

  • Washington Bullets (1985–1988, 1994)
  • Golden State Warriors (1988–1990, 1994)
  • Philadelphia 76ers (1990–1993)
  • Miami Heat (1993–1994)

După încheierea carierei sale în NBA, Bol a jucat 22 de meciuri pentru Florida Beach Dogs în timpul sezonului 1995-1996. În 1996, Portland Mountain Cats a anunțat că au semnat un contract cu el, dar nu a jucat niciun meci. A jucat baschet profesionist și în Italia și Qatar, dar în cele din urmă reumatismul l-a forțat să se retragă definitiv din activitatea de baschetbalist.

După retragerea din activitatea sportivă[modificare | modificare sursă]

În iulie 2004, Bol a fost rănit grav într-un accident de mașină, diagnosticul fiind fractură de coloană cervicală.

Bol a fost, în ultimii ani ai vieții sale, un „ambasador al mărcii”, așa-numitul „Brand Ambassador” pentru Etiopian Airlines și Etiopian Airlines Journeys.

A decedat în 2010, de blocaj renal al ambilor rinichi.