Magda Petrovanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Magda Noela Petrovanu
Date personale
Născută27 decembrie 1923
Iași
Decedată21iunie 2008 (84 de ani)
Iași
NaționalitateRomâniaromână
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiechimistă Modificați la Wikidata
Activitate
RezidențăRomâniaRomânia
DomeniuChimie
InstituțieUniversitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Alma MaterUniversitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași  Modificați la Wikidata
Conducător de doctoratdin 1971
DoctoranziElena Bîcu;
Gabrielle-Charlotte Chițanu;
Mircea Constantinescu;
Ștefan Dima;
Gabi Drochioiu;
Ionel I. Mangalagiu;
Geanina Mangalagiu;
Ivona-Lilioara Olariu;
Mihaela Roman;
Dalila Samson (căs. Belei)
Cunoscută pentruCofondatoare a domeniului ciclimoniu-ilidelor

Magda Noela Petrovanu (n.  – d. ) a fost un chimist român, profesor universitar și inventator român, cofondator - alături de prof. Ioan Zugrăvescu - a domeniului ciclimoniu-ilidelor.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A urmat în Iași cursurile școlii primare ale Colegiului „Notre Dame de Sion” și ale Facultății de Științe, Secția Fizico-Chimice la Universitatea din Iași. A absolvit facultatea în anul 1946, ca șef de promoție, cu diplomă Magna Cum Laude.

Devine doctor în Științe Chimice în anul 1954, sub conducerea profesorului Constantin Vasile Gheorghiu. Cariera academică o începe ca asistent (în 1946) la Facultatea de Chimie, Catedra de Chimie organică, încheind-o ca profesor (promovată în 1969) la aceeași catedră. Obține în 1956 titlul de doctor în științe chimice cu lucrarea „Formazani și săruri de tetrazoliu”. În 1971 devine doctor docent în Științe la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Magda Petrovanu a fost profesor invitat la diverse universități din Europa (Gand, Bruxelles, Paris, Nantes, Marsilia, München, Heidelberg și Bonn) și membru al unor societăți de fizică și chimie, naționale și internaționale. A primit numeroase distincții naționale și internaționale, între care profesor evidențiat (1980, Academia Română), profesor emerit (1998, "Alexandru Ioan Cuza" din Iași), Chevalier de l’ordre des palmes académiques (decret din 22 august 1977 al Secretariatului de Stat al Universităților din Franța).

Opere[modificare | modificare sursă]

A publicat peste 200 de lucrări științifice (citate în monografii și reviste de prestigiu), peste 50 brevete de invenție, 11 cărți, printre care: N-Ylid Chemistry (McGrow-Hill, London, U.K., 1972) tradusa apoi și în limba română: Chimia N-ilidelor (București, Editura Academiei, 1974, împreună cu I. Zugrăvescu), Cicloadiții 3+2 dipolare (București, Editura Academiei, 1984, împreuna cu I. Zugrăvescu), Istoria chimiei (București, Editura Academiei, 1962, coautor Barbu Herșcovici), Istoria chimiei în România până la 1944 (Iași, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, 1997, împreună cu Maria Caproșu, Ionel Mangalagiu).

După o bogată activitate de peste cinci decenii, Magda Noela Petrovanu a trecut în neființă în ziua de 25 iulie 2008 și a fost înmormântată în Cimitirul „Eternitatea” din Iași.

In memoriam[modificare | modificare sursă]

Începând din anul 2009 Facultatea de Chimie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizeaza Concusul Național de Chimie „Magda Petrovanu”, concurs care se adresează elevilor din ciclurile gimnazial și liceal.[1][2]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pagina Concursul de Chimie „Magda Petrovanu” pe situl Facultății de Chimie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
  2. ^ George Cojocaru, Peste 1.500 de elevi prezenti la Concusul Național de Chimie, Flacara Iasului, 25 aprilie 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Pagina Magda Petrovanu pe situl Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași