MDMA

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Tablete conținând ecstasy

MDMA (3,4-methylenedioxy-N-methylamphetamine) este o substanță psihoactivă empatogenă din familia amfetaminelor. Ea este întâlnită de obicei sub formă de tablete sau capsule numite ecstasy, ce pot conține de asemenea și alte substanțe.

Efectele sale psihice constau în euforie, stare energică, reducerea anxietății, empatie pronunțată, sentiment de intimitate față de cei din jur, creșterea dorintei de empatie sexuala, halucinații foarte vagi, deseori cauzate de atentia prea mare acordata gandurilor si imaginatiilor, nu realitatii. Din punct de vedere fizic pot apărea: lipsa poftei de mâncare, încleștarea involuntară a dinților, vedere încețoșată, creșterea pulsului, dilatarea pupilelor, alternanța senzației de căldură cu frisoanele, stare de leșin in cazul unei doze considerabile (250mg+ pentru persoanele fara toleranta, 500mg pentru persoanele cu toleranta)

După încheierea efectului pot apărea, mai ales în cazului unui consum abuziv: depresie, tulburări de somn, anxietate severă, confuzie, paranoia. Cauza este dată de epuizarea resurselor de serotonină, neurotransmițător ce joacă rol direct în reglarea dispoziției, agresivității, activității sexuale și a somnului.

MDMA este considerat ca având potențial adictiv scăzut, dar creează rapid toleranță (este necesară o doză mai mare pentru obținerea efectului dorit).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]