Mănăstirea Ciolanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mănăstirea Ciolanu
Ciolanu.jpg
Intrarea în mănăstirea Ciolanu
Informații generale
Confesiuneortodoxă
HramAdormirea Maicii Domnului
Tipcălugări
ȚaraRomânia
Localitatecomuna Tisău, județul Buzău
comunăTisău
CtitorDoamna Neaga
Istoric
Sfințire1590
Localizare
Mănăstirea Ciolanu (Județul Buzău)
Monument istoric
Adresa„Dealul Ciolanu”
Clasificare
Cod LMIBZ-II-a-B-02409

Mănăstirea Ciolanu este o mănăstire de călugări creștini ortodocși din județul Buzău, România, localizată în imediata apropiere a Taberei de Sculptură de la Măgura, pe versantul sudic al dealului Ciolanu, către pârâul Nișcov. Mănăstirea este atestată din secolul al XVI-lea.

Clădiri[modificare | modificare sursă]

Mănăstirea are două biserici, situate la o distanță de 100 de metri între ele. Biserica veche poartă hramul Sfântul Gheorghe. Cercetări arheologice efectuate în anii 1970 au arătat că ea datează din a doua jumătate a secolului al XVI-lea.[1] Biserica nouă poartă hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel și a fost construită în 1828. Ea conține icoane pictate în 1886 de pictorul Gheorghe Tattarescu.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Unele surse o indică drept ctitor pe Doamna Neaga, soția domnitorului Mihnea Turcitul, la 1590, pe baza unei inscripții din 1857.[1] Alte surse indică pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu și Dragomir Sorescu din Vernești, la 1568, pe baza documentelor legate de biserica veche, una de dimensiuni modeste, considerată puțin probabil a fi o ctitorie domnească.[1] Biserica din vale datează din 1828, clădită fiind de episcopul Chesarie al Buzăului.[1] Mănăstirea a fost reconstruită în 1862 după ce, în 1855, a fost distrusă de un incendiu.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e Mică enciclopedie istorică, p. 177

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Constantinescu, Eugen-Marius (). Buzău. Mică enciclopedie istorică. Muzeul Județean de Istorie Buzău. ISBN 973-8054-33-8. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]