Lumea lui Rocannon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Lumea lui Rocannon
Lumea lui Rocannon - Ursula K. Le Guin.jpg
Imagine de Marian Mirescu
Informații generale
Autor Ursula K. Le Guin
Gen science fiction
Serie Ciclul Hainish
Ediția originală
Titlu original
Rocannon's World
Limba engleză
Editură Ace Books / Orion și Nemira
Țara primei apariții S.U.A.
Data primei apariții 1966
Număr de pagini 156 - 160
ISBN 154IPCRALU și 978-973-569-878-2
OCLC 9159033
Ediția în limba română
Traducător Mihai-Dan Pavelescu
Data apariției 1990 și 2006
Cronologie
Lumii îi spuneau pădure
Planet of Exile
Planet of Exile
Planet of Exile {{{text}}}

Lumea lui Rocannon (1966) (titlu original Rocannon's World) este primul roman al scriitoarei americane Ursula K. Le Guin. A fost publicat în 1966 de editura Ace într-un volum dublu, împreună cu The Kar-Chee Reign a lui Avram Davidson. Deși este una dintre cărțile aparținând universului Hainish, narațiunea conține o serie de elemente aparținând genului fantezie eroică. În călătoria sa pe o planetă înapoiată, Rocannon întâlnește lorzi care trăiesc în castele și poartă săbii, precum și alte rase asemănătoare zânelor și piticilor. Romanul poate fi catalogat ca science fantasy sau planetary romance.

Cartea a fost retipărită în 1978 împreună cu Planet of Exile și City of Illusions în volumul Three Hainish Novels și, în 1996, cu același conținut, în volumul Worlds of Exile and Illusion.[2]

Povestea[modificare | modificare sursă]

Povestea lui Semley[modificare | modificare sursă]

Romanul este precedat de o povestire denumită "Semley's Necklace" care a fost publicată prima oară în revista americană Amazing Stories (septembrie 1964). O femeie tânără pe nume Semley se urcă într-o cursă spațială de pe planeta ei care nu este numită, dar este descrisă ca fiind primitivă tehnologic, călătorind spre un muzeu pentru a recupera o bijuterie de familie. Ea nu-și dă seama că, în timp ce călătoria va fi de scurtă durată pentru pasageri, mai mulți ani vor trece pe planeta ei. Ea se reîntoarce și o găsește pe fiica ei în vârsta, iar pe soțul ei deja mort.

Narațiunea combină basmul de tip Rip Van Winkle — în care o persoană călătorește sub pământ în compania piticilor și elfilor, petrecând aparent o scurtă perioadă de timp, dar descoperind, la întoarcere, că au trecut multe generații - cu science fiction-ul modern care duce la același rezultat prin intermediul relativității și al călătoriei cu viteze apropiate de cea a luminii.

În carte, "piticii" trăiesc sub pământ și au o societate industrială de început care, spre deosebire de societățile industriale din istoria omenirii, nu interferează cu societățile mai puțin dezvoltate de la suprafață. Societatea interstelară a ecumenilor a pus la dispoziția piticilor o navă spațială automată, prin intermediul căreia călătorește Semley. Ea pătrunde într-un tunel al piticilor, asemenea lui Rip van Winkle, din care efectuează zborul - revenind după o generație (șaisprezece ani) datorită dilatării temporale cauzate relativiste.

Povestea lui Rocannon[modificare | modificare sursă]

Romanul prezintă viața lui Rocannon, un etnolog care o întâlnește pe Semley la muzeu. Mai târziu el va merge într-o misiune etnologică pe planeta ei, o lume care până în acel moment se aflase sub embargou la explorare, pentru a proteja culturile native. El nu știe că pe planetă se află o bază a unui dușman al Ligii Tuturor Lumilor - o lume tânără numită Faraday, pornită într-un război interstelar de cucerire și care a ales această lume "primitivă" ca locație pentru baza sa secretă. După ce inamicul îi distruge nava și îi omoară însoțitorii, Rocannon pornește în căutarea bazei acestuia, pentru a alerta Liga prin intermediul sistemului de comunicare cu viteza luminii aflat acolo.

Deoarece mijlocul său avansat de transport a fost distrus, el trebuie să călătorească folosind alte moduri (pe spatele unor uriașe pisici zburătoare, cu barca sau pe jos). Călătoria sa îndelungată și primejdioasă, în care e însoțit de companionii loiali din Angyar, o cultură feudală locală, îl poartă prin multe ținuturi, în care întâlnește diferite culturi și specii și înfruntă numeroase pericole. Pe măsură ce narațiunea progresează, aceste lucruri au un impact tot mai puternic asupta personalității sale, apropiindu-l de cultura planetei și schimbând sofisticatul om interstelar care fusese.

În cele din urmă, după ce a străbătut jumătate din glob, ajunge la ascunzătoarea dușmanului, aflată într-un teritoriu ocupat de rude îndepărtate ale celor din Angyar, pe continentul nordic. Rocannon părăsește rolul de erou al Epocii Bronzului, în care fusese împins tot mai mult în carte, redevenind operatorul plin de resurse al unei civilizații interstelare. Infiltrându-se în baza inamică, el îi folosește ansiblul (aparat de comunicare instantanee) pentru a-și alerta poporul. O navă fără echipaj (deoarece viața nu poate supraviețui călătoriei cu viteze superluminice în universul Hainish) distruge instalația, după evadarea lui Rocannon.

După îndeplinirea misiunii sale, Rocannon se retrage pe continentul sudic, alături de cei din Angyar și de o femeie iubitoare. Nouă ani mai târziu, când salvatorii Ligii sosesc în sfârșit (din cauza restricțiilor impuse de călătoria cu viteză subluminică), află că Rocannon a murit și a devenit parte a mitologiei.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Internet Speculative Fiction Database 
  2. ^ Bernardo, Susan M. & Murphy, Graham J. Ursula K. Le Guin: A Critical Companion, (Westport, CT: Greenwood Press, 2006), pag. 18.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Bernardo, Susan M.; Murphy, Graham J. (2006). Ursula K. Le Guin: A Critical Companion (ed. 1st). Westport, CT: Greenwood Press. ISBN 0313332258 
  • Cadden, Mike (2005). Ursula K. Le Guin Beyond Genre: Fiction for Children and Adults (ed. 1st). New York, NY: Routledge. ISBN 0415995272 
  • Le Guin, Ursula K. (1978). Three Hainish Novels (ed. 1st). Nelson Doubleday 
  • Le Guin, Ursula K. (1996). Worlds of Exile and Illusion (ed. 1st). New York, NY: Orb. ISBN 0312862114