Luitingh-Sijthoff

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Luitingh-Sijthoff
StatusActivă
Fondată în1851 (Sijthoff), 1947 (Luitingh)
1989 (fuziune)
Fondator(i)Albertus Willem Sijthoff
SediuAmsterdam, Țările de Jos
Publicațiicărți de ficțiune și non-ficțiune
Prezență online
http://www.lsamsterdam.nl/

Luitingh-Sijthoff este o editură din Țările de Jos, care publică cărți de ficțiune și non-ficțiune pentru piața neerlalandeză. Ea este o subsidiară a conglomeratului neerlandez NDC VBK de uitgevers.[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Sijthoff 1852
Sijthoff 1908
Birourile editurii Sijthoff din Leiden construite în 1852 (sus) și în 1908 (jos).

Compania A.W. Sijthoff a fost fondată de către Albertus Willem Sijthoff în Leiden în 1851, iar compania Luitingh a fost înființată în 1947.[2] Sijthoff, care avea o importanță editorială în creștere în comerțul de cărți traduse, s-a opus unei petiții prin care se cerea ca Țările de Jos să semneze Convenția de la Berna pentru Protecția Operelor Literare și Artistice în 1899 pentru că a simțit că restricțiile cu privire la drepturile de autor pe plan internațional ar înăbuși industria editorială a țării.[3] Sediul Sijthoff a fost atacat cu o mașină-capcană după ce Haagsche Courant, deținut la acel moment de familia Sijthoff, a tipărit un articol negativ despre afacerile desfășurate în anii 1980 de către o agenție de colectare deținută de interlopul neerlandez Eef Hoos.[4]

În 1989, editurile A. W. Sijthoff și Luitingh au fuzionat pentru a forma Luitingh-Sijthoff, care își are sediul în Amsterdam.[5]

Cărți publicate[modificare | modificare sursă]

Cărțile din catalogul Luitingh-Sijthoff sunt publicate sub mai multe mărci specializate precum Luitingh, Luitingh Fantasy, Mouria, Poema-Pocket, Sijthoff și Uitgeverij L.

Luitingh publică versiuni în limba neerlandeză ale romanelor scrise în limba engleză scrise de scriitori celebri precum Dan Brown, Michael Crichton, Stephen King, Dean Koontz, Robert Ludlum și Thomas Harris.

De la înființarea sa în 1992, marca Luitingh Fantasy a devenit cea mai mare editură de cărți de fantezie și ficțiune speculativă din Țările de Jos, publicând operele unor autori precum Raymond E. Feist, Terry Goodkind, Bernhard Hennen, Robin Hobb, Robert Jordan și George R. R. Martin.

Poema-Pocket editează cărți cu copertă groasă ale unor populari autori de ficțiune precum Patricia Cornwell, Jill Mansell și Danielle Steel.

Sitjhoff publică thrillere și cărți de non-ficțiune pentru cititori ocazionali, inclusiv De zaak Natalee Holloway (Cazul Natalee Holloway) de Joran van der Sloot.[6]

Începând cu anul 2005, Uitgeverij L (Editura L) publică colecții de benzi desenate și romane grafice ale unor autori de cărți de benzi desenate precum Christophe Arleston și Martin Lodewijk sau ale unor artiști manga cum ar fi Osamu Tezuka.

Alte cărți publicate[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Bedrijven: Luitingh Sijthoff” (în Dutch). NDC VBK de uitgevers. Accesat în . 
  2. ^ „About Luitingh-Sijthoff”. Luitingh-Sijthoff. Accesat în . 
  3. ^ „The Netherlands and the Berne Convention”. The Publishers' circular and booksellers' record of British and foreign literature, Vol. 71. Sampson Low, Marston & Co. . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  4. ^ „Eef Hoos - Owner of Algarve Pet Crematorium Owner Unmasked”. The Sargeant's Inn. . Accesat în . 
  5. ^ „Luitingh-Sijthoff Contact”. Luitingh-Sijthoff. Accesat în . 
  6. ^ „Mijn eigen verhaal over haar verdwijning op Aruba (My own story about her disappearance in Aruba)” (în Dutch). Bol.com. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]