Ludwig Heinrich Bojanus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ludwig Heinrich Bojanus
Bojanus Ludwig Heinrich 1776-1827.png
Portret
Date personale
Născut16 iulie 1776
Bouxwiller, Franța
Decedat2 aprilie 1827
Darmstadt, Hessa
NaționalitateGerman
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiemedic
naturalist
zoolog[*]
herpetolog[*]
profesor universitar[*]
veterinar
malacolog[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiBad Ems[1] Modificați la Wikidata
Activitate
DomeniuMedicină, anatomie animală
InstituțieProfesor de medicină veterinară la Universitatea din Vilnius
Alma MaterUniversitatea din Jena  Modificați la Wikidata
OrganizațiiAcademia Leopoldină
Academia Regală Suedeză de Științe
Academia de Științe din Sankt Petersburg[*]  Modificați la Wikidata

Ludwig Heinrich Bojanus a fost un medic și naturalist german, care s-a născut la 16 iulie 1776 la Bouxwiller, în Alsacia, și a decedat la 2 aprilie 1827 la Darmstadt.

Bojanus a studiat la Darmstadt și la Universitatea din Jena, unde și-a obținut titlul de medic în 1797. Guvernul landului Hessa i-a cerut să supravegheze crearea unei școli veterinare, însă proiectul nu s-a finalizat. Bojanus a acceptat un post de profesor de medicină veterinară la Universitatea din Vilnius, în 1806, și, apoi, de anatomie comparată, în 1824.

Este autorul a 70 de titluri de anatomie, dintre care șapte cu privire la anatomia broaștelor țestoase și a șerpilor. Lucrarea sa cea mai importantă pe această temă este Anatome Testudines Europaeae (1819-1821), considerată cea mai bună lucrare de anatomie a vertebratelor publicată vreodată. Conține patruzeci de tabele cu privire la țestoasa de lac (Emys orbicularis). Bojanus a fost cel care a semnat ilustrațiile și cel care a finanțat personal publicarea cărții sale. Tirajul a fost de 80 de exemplare, din care trei exemplare originale sunt păstrate în prezent în Franța (două la Paris, unul la Biblioteca Centrală a Muzeului Național de Istorie Naturală, celălalt la Institutul Franței, și al treilea la Biblioteca Științelor a Universității din Strasbourg).

De asemenea, s-a aplecat și asupra altor animale, mai ales asupra anatomiei moluștelor bivalve și asupra viermilor intestinali. Tot el a distins zimbrul (Bos primigenius Bojanus) de bizonul de stepă (Bison Priscus Bojanus).

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ludwig Heinrich Bojanus”, Gemeinsame Normdatei, accesat în