Ludovic al II-lea de Bourbon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ludovic al II-lea
Prinț de Condé
"le Grand Condé"
Louis, Grand Condé.PNG
Ludovic, portret de Justus van Egmont
Date personale
Nume la naștere Louis de Bourbon
Născut 8 septembrie 1621(1621-09-08)
Paris, Franța
Decedat (65 de ani)
Palatul Fontainebleau, Franța
Înmormântat Église at Valléry, Franța
Părinți Henric al II-lea, Prinț de Condé
Charlotte Marguerite de Montmorency Modificați la Wikidata
Frați și surori Armand de Bourbon, Prinț de Conti
Anne Genevieve de Bourbon-Condé Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Claire-Clémence de Maillé
Copii Henri Jules, Prinț de Condé
Louis, Duce de Bourbon
Mademoiselle de Bourbon
Cetățenie Royal Standard of the King of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Religie Biserica Romano-Catolică Modificați la Wikidata
Ocupație lider
militar[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Bourbon
Semnătură
Signature of Louis de Bourbon, Grand Condé at the marriage of his son in December 1663.png

Ludovic al II-lea de Bourbon, Prinț de Condé (8 septembrie 1621 - 11 noiembrie 1686) a fost un general francez și cel mai cunoscut reprezentant al Casei de Condé ramură a Casei de Bourbon. Înainte de moartea tatălui său în 1646, a fost Duce de Enghien. Pentru meritele sale militare a fost denumit Marele Condé (Le Grand Condé).

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Ludovic s-a născut la Paris, ca fiul lui Henric al II-lea de Bourbon, prinț de Condé și al Charlottei-Marguerite de Montmorency. Tatăl său era verișor cu regele Henric al IV-lea al Franței iar mama sa era moștenitoarea uneia dintre cele mai importante familii ducale din Franța.

Ludovic a primit o educație aprofundată, a studiat istoria, dreptul și matematica în timpul celor șase ani de la școala iezuită de la Bourges. După absolvirea școlii a intrat la Academia Regală de la Paris. La șaptesprezece ani, în absența tatălui său, a guvernat Burgundia. Tatăl său l-a logodit cu Claire Clémence de Maillé Brézé, nepoata puternicului cardinal Richelieu, înainte de a intra în armată în 1640. La douăzeci de ani Ludovic s-a îndrăgostit de Mademoisellelle du Vigean (Marthe Poussard, numită mademoiselle du Vigean, fiica lui François Poussard, marchiz de Fors și baron du Vigean prin soția sa Anne de Neubourg) însă a fost obligat de tatăl său să se căsătorească cu logodnica aleasă.

Războiul de Treizeci de Ani[modificare | modificare sursă]

În 1643 Ducele de Enghien a fost numit la comanda armatei împotriva spaniolilor în nordul Franței. Bătălia de la Rocroi (19 mai) a pus capăt supremației armatei spaniole și a inaugurat o lungă perioadă de predominare a armatei franceze. Însuși Ducele de Enghien a condus atacul decisiv și la vârsta de douăzeci și doi de ani și-a câștigat locul printre cei mai mari generali ai timpurilor moderne.

După o campanie de succese neîntrerupte, Ducele de Enghien a revenit la Paris în triumf și a încercat să uite eșecul mariajului său cu o serie de afaceri (dupa moartea lui Richelieu în 1642 a încercat anularea căsătoriei sale în speranța unei căsătorii cu Mademoisellelle du Vigean, până când ea a intrat la Carmelite în 1647[1]) În 1644, a fost trimis cu întăriri în Germania pentru a-l ajuta pe Vicontele de Turenne. În finalul Bătăliei de la Freiburg (august) armata franceză a câștigat o mare victorie asupra bavarienilor comandați de Baronul Franz von Mercy.

Campania din vara anului 1645 s-a deschis cu înfrângerea Vicontelui de Turenne de către Baronul Franz von Mercy în Bătălia de la Mergentheim dar acest lucru a fost reparat prin victoria de la Nördlingen în care Mercy a fost ucis iar Ducele de Enghien rănit. Capturarea orașului Philippsburg a fost cea mai importantă realizare a acestei companii. În 1646 Ducele de Enghien a servit sub comanda lui Gaston, Duce de Orléans în Flandra și când după capturarea orașului Mardyck, Ducele de Orléans s-a întors la Paris, Ducele de Enghien lăsat la comanda armatei a capturat Dunkirk (11 octombrie).

Fronda[modificare | modificare sursă]

Tatăl său moare lăsându-i titlul de Prinț de Condé. De asemenea, devine primul prinț de sânge toată lumea adresându-i-se de la rege în jos ca Monsieur le prince. Puterea enormă care a căzut pe mâinile prințului a alarmat serios pe regenta Ana de Austria și pe ministrul său.

Reabilitarea[modificare | modificare sursă]

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Copii[modificare | modificare sursă]

Cu Claire Clémence de Maillé Brézé, nepoata Cardinalului Richelieu:

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Spanheim, Ézéchiel (). ed. Emile Bourgeois, ed. Relation de la Cour de France. le Temps retrouvé (în franceză). Paris: Mercure de France. pp. pagina 319. 
Ludovic al II-lea de Bourbon
Ramură a Casa de Bourbon
Naștere: 8 septembrie 1621 Deces: 11 noiembrie 1686
Predecesor:
Henric II de Bourbon
Prinți de Condé
26 decembrie 164611 noiembrie 1686
Succesor:
Henric III de Bourbon