Jujie Luan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Luan Jujie)
Jump to navigation Jump to search
Jujie Luan
Născut(ă) (61 de ani)
Nanjing, China
Loc de reședințăEdmonton, Canada
Înălțime1 m 70
Greutate55 kg
ȚarăuChina China
Canada Canada
Armăfloretă
Mânăstângace
ClubEdmonton Fencing Club

Jujie Luan (în chineză: 菊杰欒, n. 14 iulie 1958, Nanjing) este o fostă scrimeră canadiană de origine chineză specializată la floretă, laureată cu aur pentru China la Jocurile Olimpice de vară din 1984 de la Los Angeles. A fost și vicecampioană mondială în 1981.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a născut în Nanjing, în provincia Jiangsu, dintr-o familie cu șapte copii.[1] Primul sport pe care l-a practicat a fost atletism, apoi badminton. La vârsta de 16 ani, a trebuit să își schimbe sportul pentru scrima — nu a putut alege.[2] După un an de pregătire, s-a alăturat lotului național al Chinei. A fost remarcată la Campionatul Mondial pentru juniori din 1978, când a obținut medalia de argint în pofida faptului ca a fost înjunghiată la brațul înarmat de o lamă ruptă.[1] A devenit o eroină națională și o carte a fost scrisă despre ea.

Trei ani mai târziu, a cucerit medalia de argint la seniori la Campionatul Mondial de la Clermont-Ferrand, apoi o medalie de bronz la cel de la Viena. A participat la Jocurile Olimpice din 1984, unde a câștigat medalia de aur după ce a învins-o pe germanca Cornelia Hanisch. Astfel a devenit prima campioană olimpică asiatică la scrimă.[1] La Olimpiada din 1988 a fost eliminată în faza grupelor, clasându-se pe locul 25.

În anul 1989 a fost pensionată din oficiu. I-a fost propus să devină antrenoare lotului național feminină al Chinei, dar a ales să emigreze în Canada cu soțul său. S-a stabilit la Edmonton, un oraș care l-a încântat în timpul Universiadei de vară din 1983, și a devenit antrenoare principal la Edmonton Fencing Club.[3] A dobândit cetățenia canadiană în 1994. A participat la Jocurile Olimpice din 2000 sub steagul Canadei, clasându-se pe locul 35, apoi s-a retras din activitate competițională.

S-a răzgândit pentru Jocurile Olimpice din 2008, organizate în țara sa natală, încurajată de exemplul lui Igor Tikhomirov, un alt scrimer canadian de origine străină.[3] La vârsta de 50 de ani, a fost cea mai bătrână participantă a probei. A trecut în primul tur de tunisianca Inès Boubakri, dar a pierdut în turul următor cu unguroaica Aida Mohamed și s-a clasat pe locul 32. În același an, a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial pentru veterani în categoria 50-59 de ani.

În anul 2013, a fost inclusă în Hall of Fame-ul scrimei de către Federației Internaționale de Scrimă.[4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Jules Quartly (). „Luan Jujie's coming home, still a hit at 50”. China Daily (în engleză). 
  2. ^ Dave Perkins (). „Jujie Luan, Canada's grand dame of the foil”. The Toronto Star (în engleză). 
  3. ^ a b Christopher Clarey (). „For Fencer, Long Journey From China, to Canada, to China Again”. The New York Times (în engleză). 
  4. ^ „Hall of Fame” (în engleză). Federația Internațională de Scrimă. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]