Igor Tikhomirov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Igor Tikhomirov
Născut(ă) (60 de ani)
Moscova, Rusia
Loc de reședințăToronto, Canada
Înălțime1,87 m
Greutate98 kg
ȚarăUniunea Sovietică Uniunea Sovietică
Canada Canada
Armăspadă
Mânădreptaci
Retras în2008
Clasamentul FIEarhivă

Igor Tikhomirov (în rusă Игорь Тихомиров; n. , Moscova, RSFS Rusă, URSS) este un scrimer canadian de origine rusă, specializat pe sabie. Cu echipa Uniunii Sovietice a fost laureat cu bronz la Jocurile Olimpice de vară din 1988 de la Seul.

A început să practice scrima la vârsta de 12 ani după o prezentare la școala.[1] A participat la Olimpiada de la Seul doar la proba pe echipe. Echipa sovietică a trecut de Țările de Jos, Canada și Suedia, dar a pierdut în semifinală cu Franța. A învins Italia în finala mică și s-a mulțumit cu bronzul. În anul 1991 a cucerit medalia de aur la campionatul din Rusia.[2] Astfel a devenit ultimul campion sovietic la spadă.

În anul 1996 s-a mutat cu familia sa în Canada, unde și-a înființat clubul „Sword Players”.[1] În anul următor a fost campion din Canada. În anul 2006 a câștigat medalia de aur la Campionatul Panamerican de la Valencia. Clasat pe locul 27, a fost laureat cu bronz la Campionatul Mondial din același an de la Torino, după ce a fost învins de chinezul Wang Lei. Astfel a devenit primul canadian medaliat la un Campionat Mondial din istoria scrimei masculin.[3] A reprezentat Canada la Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing. A trecut în turul întâi de ucraineanul Maksîm Hvorost, dar a pierdut apoi în fața francezului Fabrice Jeannet, care a câștigat medalia de argint în cele din urma.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Karolina Rous (). „Russian fencer Igor Tikhomirov represents Canada in the Olympics”. Canadian Immigrant (în engleză). 
  2. ^ „Чемпионы СССР”. Federația Rusă de Scrimă (în rusă). 
  3. ^ a b „Canadian fencer Tikhomirov defeated”. Canwest News Service. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]