Louis Michel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Louis Michel
Date personale
Născut [1][2] Modificați la Wikidata
Roanne, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (76 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Bures-sur-Yvette, Franța Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupație fizician Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater École polytechnique  Modificați la Wikidata
Premii Prix Félix-Robin[*] ()
Medalia Wigner ()
Officer of the Order of Academic Palms[*]
Legiunea de Onoare în grad de Ofițer[*]

Louis Michel (n. 4 mai 1923, Roanne (Loire, Rhône-Alpes), Franța; d. 30 decembrie 1999, Bures-sur-Yvette (Essonne, Île-de-France), Franța) a fost un fizician teoretician francez. Fondator al Centrului de Fizică Teoretică de la École Polytechnique, a fost profesor la Institut des Hautes Études Scientifiques (IHÉS), președinte al Societății Franceze de Fizică și membru al Academiei Franceze de Științe. A adus contribuții importante în fizica teoretică, de la fizica particulelor elementare la cristalografie. Lucrările sale privind ruperea spontană a simetriei, în diverse contexte, au deschis o perspectivă nouă asupra descrierii teoretice a fenomenelor neliniare în fizică.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Louis Michel a obținut diploma de inginer la École Polytechnique din Paris și doctoratul la Manchester, cu o teză tratând despre teoria interacțiilor slabe. A fost cercetător la Copenhaga și la Institute for Advanced Study, Princeton. Întors în Franța, a activat în didactică și cercetare la Lille și Orsay, apoi la École Polytechnique, unde a pus bazele Centrului de Fizică Teoretică (CPHT). În 1962 a devenit profesor permanent la Institut des Hautes Études Scientifiques (IHÉS), Bures-sur-Yvette. A fost președinte al Societății Franceze de Fizică (Société française de physique) (1978–1980). În 1979 a fost ales membru al Academiei Franceze de Științe (Académie des sciences); în 1982 i s-a decernat Medalia Wigner. A încetat din viață la 30 decembrie 1999, la Bures-sur-Yvette. În memoria sa au fost instituite la IHÉS catedrele de cercetare Chaires Louis Michel pentru vizitatori de lungă durată, fizicieni.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

În teoria interacțiilor slabe, Michel a studiat dezintegrarea miuonului (într-un electron și doi neutrini), introducând așa-numitul parametru Michel.[3] În teoria interacțiilor tari, a demonstrat conservarea parității G (care, de exemplu, interzice tranziții dintr-o stare cu număr impar de pioni într-o stare cu număr par de pioni, sau invers).[4] Împreună cu V. Bargmann și V. Telegdi a formulat ecuația Bargmann-Michel-Telegdi care descrie precesia spinului în câmp magnetic.[5] Împreună cu L.A. Radicati a dezvoltat teoria geometrică a octetului SU(3).[6][7] Încă din 1953 introdusese o descriere a tranzițiilor de fază ca fenomene de rupere a simetriei;[8] a aplicat acest concept la o clasă largă de fenomene,[9] de la fizica particulelor elementare la cristalografie.[10]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]