Lluís Jaume Vallespir

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lluís Jaume Vallespir
Date personale
Născut17 octombrie 1740
Sant Joan, Mallorca, Spania
Decedat5 noiembrie 1775
San Diego, Alta California, Viceregnatul Noii Spanie
Cauza decesuluiomor Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiemisionar Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă
limba catalană Modificați la Wikidata

 

Locul nașterii lui Fray Lluís Jaume, în San Juan .

Fray Lluís Jaume y Vallespir (n. , Sant Joan⁠(d), Insulele Baleare⁠(d), Spania – d. , Mission San Diego de Alcalá⁠(d), California, SUA) a fost un preot misionar din Mallorca.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

S-a născut în ferma Son Baró, în municipiul Sant Joan, la 17 octombrie 1740, cu numele de Melcion Jaume Vallespir. Era fiul a doi țărani: Melcion Jaume Morro, originar din Selva, și Margalida Vallespir Sabater, din parohia Santa Cruz, din Palma. [2] Prima educație formală a primit-o de la parohul local din satul său. S-a înscris la Mănăstirea San Bernadino de Petra la vârsta de 15 ani, unde și-a continuat studiile religioase. A intrat în ordinul franciscan la 27 septembrie 1760 și a făcut un jurământ solemn la 29 septembrie 1761. În cele din urmă, la 22 decembrie 1764, a fost hirotonit preot după ce a studiat la Mănăstirea San Francisco din Palma. A fost cititor (profesor) de filozofie la Mănăstirea din San Francisco între 1765 și 1770. S-a oferit ca misionar și s-a îmbarcat în Palma pe 5 martie 1769, cu destinația Colegiului Apostolic din San Fernando, în Mexic, dorind să colaboreze la misiunea de creștinizare a indigenilor din Alta California, începută de Sfântul Junípero Serra la 13 aprilie din 1749 . Călătorii au ajuns la destinație la începutul anului 1770.

Viata in America[modificare | modificare sursă]

Misiunea căreia i-a fost repartizată a fost Misiunea San Diego de Alcalá, din San Diego, California, Statele Unite ale Americii, a cărei dată de înființare a fost 16 iulie 1769, de către Junípero Serra. La sosirea lor, Lluís și ceilalți franciscani, împreună cu părintele Serra, au făcut parte din expediția militarului Gaspar de Portolá și a trupelor sale, care explorau golful San Diego. Călugării încercau să evanghelizeze localnicii, în timp ce bărbații din Portolá continuau să avanseze pe teritoriile din Alta California .

Această expediție, desfășurată pe jos, a făcut multe victime, atât în ​​armată, cât și în grupul religios.

Gaspar de Portolá a continuat spre nord, iar religioșii s-au stabilit în cele din urmă în San Diego, unde au început creștinizarea.

Fray Lluís Jaume a început să învețe limba indigenilor, pe care spaniolii o numeau „Dieguino” (eventual Kumiai ) și când a reușit să o vorbească fluent a scris un catehism în limba indigenilor.

Jaume a fost unul dintre cei care, văzând lipsa de resurse în zona misiunii, a cerut schimbarea locației. Noua așezare a fost situată în apropierea actualului sit al Presidio Hill din San Francisco. Acolo, Jaume a creat livezi pe pământul fertil pentru a asigura hrana populației și a fondat grupuri de catiheți și cântăreți de cânt gregorian.

Moarte[modificare | modificare sursă]

În noaptea de 4-5 noiembrie 1775, aproximativ 600 de indieni au jefuit capela și au incendiat celelalte clădiri ale misiunii. Fray Lluís, în loc să se refugieze la ceilalți călugări, li s-a adresat și i-a salutat spunând: "Copii, iubiți-vă pe Dumnezeu". Indienii l-au dezbrăcat, au tras în el vreo 18 săgeți și i-au zdrobit fața cu bâte și pietre. Când a aflat fray Junípero Serra, a exclamat: "Slavă Domnului, acel pământ a fost deja udat; acum se va realiza reducerea dieguinos".

Fiind ucis cu brutalitate, fray Lluís Jaume este considerat primul martir catolic din Alta California . Este una dintre cele mai populare și cunoscute personalități religioase din Insulele Baleare .

Înmormântarea lui actuală se află la Biserica Misiunii San Diego de Alcalá, în San Diego .

Mulțumiri[modificare | modificare sursă]

La 6 septembrie 1786, Consiliul Orășenesc din Palma l-a proclamat fiu ilustru al orașului. Aproape două secole mai târziu, Consiliul Local din San Juan l-a proclamat fiul preferat al orașului, în 1975. O placă comemorativă a fost plasată pe fațada locului său natal și o sculptură în cinstea sa, opera lui Tomás Vila, a fost ridicată pe Centrul Catolic San Juan, construit în 1922 .

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Luís Jayme, SNAC, accesat în  
  2. ^ „Docvmenta. Noticias históricas y documentales referentes a la villa de San Juan. (1941-1947)”. Docvmenta. Noticias históricas y documentales referentes a la villa de San Juan. (1941-1947). Palma (núm. 76). . ... als devuit del mes de octubre del mil setsens y quarante, baptizí un fill de Melchion Jaume ... nasqué als deset de dit mes, en die de dilluns, circa las onsa de la nit ... 

linkuri externe[modificare | modificare sursă]

Format:Traducido refFormat:Traducido ref