Limanul Burnas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Limanul Burnas
Burnas Lagoon.jpg

Limanul Burnas
Administrație
Țară/Țări Ucraina Ucraina
Raioane Tatarbunar
Geografie
Coordonate Nedisponibil
(Caută locul)
Tip liman
Suprafața lacului 26,9 km²
Altitudine 0,5-2,4 m
Lungime 9,6 km
Lățimea medie 1 km
Lățimea maximă 3,2 km
Adâncime medie 1 m
Adâncime maximă 1.5 m
Volum 31,9 milioane m³
Hidrografie
Suprafața bazinului 649 km²
Râu afluent Alcalia

Limanul Burnas (în rusă Бурнас, în ucraineană Бурнас) este un liman sărat din Bugeac, pe teritoriul de azi al regiunii Odesa din Ucraina, fiind separat de Marea Neagră printr-un un dig îngust de nisip. Suprafața lacului se află pe teritoriul Raionului Tatarbunar.

Limanul Burnas este înscris pe lista zonelor umede de importanță internațională a Convenției de la Ramsar (1971), făcând parte din Sistemul de lacuri Șagani-Alibei-Burnas, cu o suprafață protejată de 190 km². Lacul Alibei face parte din Parcul Natural Național "Limanele Tuzlei".

Geografie[modificare | modificare sursă]

Bazinul lacului are o formă alungită. Malurile sale sunt abrupte, cu excepția celor din partea de sud. În partea de vest, Lacul Burnas este legat de Lacul Alibei. În partea de nord, în lac se varsă râul Alcalia.

Este unul dintre cele mai mari lacuri din Regiunea Odesa, având o suprafață de 26.9 km². Lacul are o lungime de 9.6 km, iar lățimea maximă este de 3.2 km. Adâncimea maximă este de 1.5 m.[1]

Pe malul sud-estic al lacului, la Marea Neagră, se află stațiunea Băile Burnas, unde se folosește nămolul în tratarea terapeutică a bolilor.

Hidrografie[modificare | modificare sursă]

Limanul Burnas este separat de Marea Neagră printr-o limbă îngustă de nisip de formă oblică, care a fost tăiată de un canal îngust. El comunică, prin intermediul Lacului Curughiol, cu Limanul Alibei (în partea de sud-vest). Principala sursă de alimentare a lacului este râul Alcalia.

Ca urmare a schimbului continuu de apă cu Marea Neagră și al intensității evaporației, salinitatea sa este de două ori mai mare decât cea a mării.

Flora și fauna[modificare | modificare sursă]

Aflat în lunca Dunării, în apropiere de Delta Dunării, Limanul Burnas dispune de o bogată vegetație acvatică. Pe malurile lacului își fac cuiburi păsările migratoare, care vin aici pentru reproducere și năpârlire.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Information Sheet on Ramsar Wetlands - Shagany-Alibei-Burnas Lakes System

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Marea Enciclopedie Sovietică, termenul Бурнас

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]