Limanul Burnas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Limanul Burnas
Limanul Burnazului
Burnas Lagoon.jpg

Limanul Burnas
Administrație
Țară/Țări Ucraina Ucraina
Raioane Tatarbunar
Geografie
Coordonate 45°50′40″N 30°07′06″E / 45.844444444444°N 30.118333333333°E / 45.844444444444; 30.118333333333
Tip liman
Suprafața lacului 26,9 km²
Altitudine 0,5-2,4 m
Lungime 9,6 km
Lățimea medie 1 km
Lățimea maximă 3,2 km
Adâncime medie 1 m
Adâncime maximă 1.5 m
Volum 31,9 milioane m³
Hidrografie
Suprafața bazinului 649 km²
Râu afluent Alcalia

Limanul Burnas (în rusă Бурнас, în ucraineană Бурнас) este un liman sărat din Bugeac, pe teritoriul de azi al regiunii Odesa din Ucraina, fiind separat de Marea Neagră printr-un un peresip îngust de nisip. Suprafața lacului se află pe teritoriul Raionului Tatarbunar. Etimologia, aceiași cu a câmpiei omonime din Muntenia, este considerată de lingviști ca fiind probabil cumană.

Limanul Burnas este înscris pe lista zonelor umede de importanță internațională a Convenției de la Ramsar (1971), făcând parte din Sistemul de limane Șagani-Alibei-Burnas, cu o suprafață protejată de 190 km² care face parte din Parcul Natural Național "Limanele Tuzlei".

Geografie[modificare | modificare sursă]

Bazinul limanului are o formă alungită. Malurile sale sunt abrupte, cu excepția celor din partea de sud. În partea de vest, limanul Burnasului este legat de limanul Alibei. În partea de nord, în liman se varsă râul Alcalia.

Este unul dintre cele mai întinse limane din Regiunea Odesa, având o suprafață de 26.9 km². Limanl are o lungime de 9.6 km, iar lățimea maximă este de 3.2 km. Adâncimea maximă este de 1.5 m.[1]

Pe malul sud-estic al limanului, la Marea Neagră, se află Băile Burnasului, unde se folosește nămolul în tratarea terapeutică a bolilor.

Hidrografie[modificare | modificare sursă]

Limanul Burnas este separat de Marea Neagră printr-o limbă îngustă de nisip de formă oblică, denumită „peresip”, tăiată de o „portiță” prin care comunică cu marea. El mai comunică, prin intermediul limanului Curughiol, cu limanul Alibei (în partea de sud-vest). Principala sursă de alimentare a limanului este râul Alcalia.

Ca urmare a schimbului continuu de apă cu Marea Neagră și al intensității evaporației, salinitatea sa este de două ori mai mare decât cea a mării.

Flora și fauna[modificare | modificare sursă]

Aflat în lunca Dunării, în apropiere de Delta Dunării, limanul Burnas dispune de o bogată vegetație acvatică. Pe malurile sale își fac cuiburi păsările migratoare, care vin aici pentru reproducere și năpârlire.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Marea Enciclopedie Sovietică, termenul Бурнас

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]