Lil' Kim

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lil' Kim
Date personale
Născută (49 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Brooklyn, New York, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațierapperiță[*]
cântăreață
model
autoare
textieră[*]
producător muzical
actriță de televiziune[*]
television personality[*][[television personality (person who is known to the public primarily through their appearances on television shows)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Alte numeLil' Kim  Modificați la Wikidata
StudiiBrooklyn College Academy[*][[Brooklyn College Academy (high school in New York, United States)|​]]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalhip-hop
East Coast hip hop[*][[East Coast hip hop (music genre or scene)|​]]
hardcore hip hop[*][[hardcore hip hop (music subgenre)|​]]
dirty rap[*][[dirty rap (sexually explicit subgenre of hip hop)|​]]
R&B contemporan
gangsta rap[*]  Modificați la Wikidata
Instrument(e)voce[*]  Modificați la Wikidata
Case de discuriInterscope Records
Atlantic Records
Universal Music Group
Entertainment One Music[*][[Entertainment One Music (independent record label in the United States)|​]]
G-Unit Records[*][[G-Unit Records (American record label)|​]]
Universal Republic Records
International Rock Star Records[*][[International Rock Star Records (American record label)|​]]
Big Beat Records[*][[Big Beat Records (American hip hop and dance-music record label, subsidiary of Atlantic Records)|​]]  Modificați la Wikidata
Colaborare cu
Discografie
Listă completăLil' Kim discography[*][[Lil' Kim discography (Wikimedia artist discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Kimberly Denise Jones (n. , Brooklyn, New York, SUA), cunoscută pe numele de scenă Lil' Kim, este o rapperiță, compozitoare și actriță din Statele Unite ale Americii. La începutul carierei sale a făcut parte din grupul Junior M.A.F.I.A, fiind îndrumată și influențată în stilul ei de rapper-ul Notorious B.I.G.

Cariera[modificare | modificare sursă]

În 1996, Lil' Kim a lansat primul ei album solo. Hard Core a ajuns pe locul 11 în Top 200 Billboard și a primit de două ori discul de platină. Primul extras de pe Hard Core, piesa „No Time” a fost un duet cu P. Diddy și a reușit să o ridice pe locul 3 în topurile americane. A urmat „Crush On You”, piesă la care au contribuit mai mulți artiști printre care Missy Elliot și Left Eyede la TLC. Piesa a susținut coloana sonoră a filmului Nothing To lose și a primit și un premiu Grammy.

Din 1998 până în 2000, Lil' Kim și-a continuat ascensiunea în cariera artistică, fiind manageriată de unul dintre cei mai buni prieteni ai lui B.I.G, Damion "D-Roc" Butler. A fost aleasă imaginea mai multor produse celebre în modă și a deschis turneul pentru Puff Daddy, "No Way Out Tour".

În 2000 își deschide propria casă de discuri, „Queen Bee Entertainment” și începe lucrul la cel de-al doilea album al său: The Notorius K.I.M a fost lansat în iunie 2000 s-a vândut în peste 160.000 de copii încă din prima săptămână de la lansare.

Anul 2001 a adus colaborarea cu alte 4 artiste de succes: Pink, Christina Aguilera, Mya și Missy Elliot. „Lady Marmalade” a ajuns no. 1 în 50 de țări și a garantat și câteva premii Grammy, susținând coloana sonoră a filmului Moulin Rouge.

În 2003, Lil' Kim și-a lansat cel de-al treilea album controversat din cariera sa: La Bella Mafia a câștigat 2 premii oferite de celebra revistă de hip-hop The Source și a ajuns pe locul 5 în Top 100 Billboard. În același timp, Lil' Kim a fost nominalizată la premiile MTV alături de Christina Aguilera pentru piesa „Can’t hold us down” la secțiunea „Best Pop Colaboration”.

În 2005 Lil' Kim a lansat un nou album hip-hop, în timp ce se afla în închisoare fiind condamnată la 11 luni de detenție pentru mărturie mincinoasă. The Naket Truth nu s-a vândut la fel de bine ca celelalte albume, Lil' Kim explicând că acest lucru s-a întâmplat din cauza lipsei de timp pentru a-și promova produsul discografic.

În prezent, Lil' Kim plănuiește să își lanseze filmul autobiografic Vintage despre care se spune că va apărea pe marile ecrane la sfârșitul lui 2009.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Lil' Kim”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ a b Lil Kim, Babesdirectory 

Legături externe[modificare | modificare sursă]