Lica Gheorghiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Lica Gheorghiu
Lica Gheorghiu.jpg
Date personale
Nume la naștereVasilica Gheorghiu
Născută Modificați la Wikidata
Galaţi, România Modificați la Wikidata
Decedată (59 de ani) Modificați la Wikidata
PărințiGheorghe Gheorghiu-Dej
CetățenieFlag of Romania (1965-1989).svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata
Prezență online
Lica Gheorghiu și Colea Răutu în Lupeni 29 (1962).

Lica Gheorghiu (nume la naștere Vasilica Gheorghiu; n. 15 martie 1928, Galați - d. 19 martie 1987, Budapesta)[1] a fost o actriță română de teatru și film, cunoscută și fiindcă era fiica lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, șeful PCR și al României până în 1965.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Lica Gheorghiu era fiica cea mare a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. A fost măritată cu juristul Marcel Popescu, ministru-adjunct al comerțului, cu care a avut trei copii.[2] Lica a avut o relație cu medicul Gheorghe Plăcințeanu.[3] Această relație a fost dezavuată de Gheorghiu-Dej, care a căutat pe toate căile să o destrame și să împiedice planurile de căsătorie ale celor doi. Folosindu-se de aparatul represiv al Securității, Gheorghe Gheorghiu-Dej, prin intermediul lui Alexandru Drăghici și al adjunctului său, Vasile Negrea, i-a supravegheat pe cei doi, încercând să-l compromită pe doctorul Plăcințeanu și să strângă probe în scopul constituirii unui dosar penal pentru a-l condamna și, în acest fel, a-i separa pe cei doi.[4] Lica Gheorghiu a fost căsătorită și cu Gheorghe Rădoi, dar a divorțat și de el. După moartea tatălui ei, Vasilica și-a pierdut notorietatea publică și a decedat în 1987.[5]

Carieră[modificare | modificare sursă]

Lica Gheorghiu a primit roluri importante în câteva filme românești: Erupția, Avalanșa, Tudor, Soldați fără uniforme, De-aș fi... Harap Alb. A jucat în compania celor mai mari nume ale vremii din cinematografia română: George Calboreanu, George Vraca, Colea Răutu, Ștefan Ciubotărașu, Gheorghe Dinică, George Motoi. A primit premiul de interpretare feminină la primul festival al filmului românesc de la Mamaia (1964) pentru rolul principal jucat în filmul Lupeni '29, regizat de Mircea Drăgan, împărțind acest premiu cu actrița Irina Petrescu.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităților feminine din România, Editura Meronia, București, 2012
  2. ^ Camelia Onciu, „Fiica președintelui - Destinul unei prințese comuniste”, Monitorul Expres, 28 mai 2010
  3. ^ Vasile Surcel, Torționarul Vișinescu l-a ucis și pe amantul fiicei lui Gheorghiu-Dej (curentul.info)
  4. ^ Miruna Munteanu, „Amantul Licăi Gheorghiu, exterminat în închisorile comuniste”, Ziua, Nr. 4065, 20 septembrie 2007 (reprodus în paginile București strict secret ale blogului Stelian Tănase)
  5. ^ http://www.cinemarx.ro/persoane/Lica-Gheorghiu-95535.html?biografie

Legături externe[modificare | modificare sursă]