Lespezi, Vrancea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lespezi
—  sat  —
Lespezi se află în România
Lespezi
Lespezi
Lespezi (România)
Localizarea satului pe harta României
Lespezi se află în Județul Vrancea
Lespezi
Lespezi
Lespezi (Județul Vrancea)
Localizarea satului pe harta județului Vrancea
Coordonate: 46°09′36″N 27°14′26″E ({{PAGENAME}}) / 46.16000°N 27.24056°E

Țară România
Județ Vrancea
ComunăHomocea

SIRUTA176481

Altitudine109 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total1.119 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal627178

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Lespezi este un sat în comuna Homocea din județul Vrancea, Moldova, România. Satul avea o populație de 1192 locuitori înregistrați la recensământul din 2002.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Cunoașterea reală a existenței satului Lespezi trebuie căutată în vechile urme ale culturii materiale și ale mențiunilor documentare.

Resturi ale culturii materiale scoase la iveală cu ocazia săpăturilor diverse efectuate în vechea vatră a satului Lespezi atestă o prezență a omului înaintea izvoarelor scrise cunoscute până în prezent, vechimea așezării rurale se pierde, deocamdată undeva prin secolul al XVIII- lea când există atestare documentară.

Satul Lespezi se regăsește în Lista Monumentelor Istorice din 2004 a Ministerului Culturii și Cultelor - Institutul Național al Monumentelor Istorice, după cum urmează: 83. VN-I-S-B-06379- Situl arheologic de la Lespezi , punctul „Dealul Bisericii” , la N de Biserica „Nașterea Maicii Domnului”. 84. VN-I-S-m-B-0637901 - Așezare sat Lespezi , punctul „Dealul Bisericii”, la N de Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, din Epoca Medieval Timpurie. 85. VN-I-m-B-0637902 - Așezare sat Lespezi , punctul „Dealul Bisericii”, la N de Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Epoca Eneolitic. În satulLespezi s-a descoperit în urmă cu câțiva ani un artefact din fildeș de mamut, piesă foarte rară în România. Unealta ,un fel de dăltiță, a fost descoperită în urma cercetărilor arheologice desfășurate în anul 1963 sub conducerea Mariei Bitiri și a lui Viorel Căpitanu în așezarea gravettiană de la terasa Lespezi , în punctul „Lutărie”.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Satul Lespezi este situat geografic la 46,4333 grade latitudine nordică și la 26,3333 grade longitudine estică, în zona de contact a ultimului aliniament al Podișului Central Moldovenesc, marginea de sud-vest a Podișului Bîrladului cunoscută în literatura geografică sub denumirea de Colinele Tutovei, cu zona întinsă a Luncii Siretului.

Satul Lespezi este situat la răscruce de drumuri, străbătut fiind de DN 11A Adjud - Podu Turcului - Bîrlad din care se ramifică DJ 252 Lespezi - Găiceana ; DJ 252C Lespezi - Gherdana; DJ 119A Lespezi - Sascut; DJ 252 Lespezi- Ploscuțeni - Tecuci, precum și, drumul comunal Lespezi - Țuțu / Șerbănești și drumul comunal Lespezi - Sălcuța / Buda.

Satul Lespezi este străbătut de la nord spre sud de Râul Polocin afluent de pe partea stângă al Râului Siret în județul Vrancea. Inițial vatra satului Lespezi era în zona cunoscută sub denumirea „Fundătura” pe marginea unor Chei străbătute de un fir de apă. Această vale prezintă versanți abrupți constituiți din forme stâncoase de la care se pare că derivă și numele localității.

În timp satul s-a strămutat parțial, în prezent vatra satului este pe șes, în lunca Polocinului. Pe vechea vatră a satului Lespezi se mai regăsesc doar câteva case și Biserica reconstruită prin anii 1770.

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

În satul Lespezi se află următoarele monumente istorice: Monumentul Eroilor căzuți în primul război mondial. Acest monument la început, a fost amplasat în piața din fața școlii satului dar, în anul 1968, din motive politice, a fost strămutat în curtea bisericii satului. Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a cunoscut o dezvoltare în a doua parte a secolului al-XVIII- lea de către comunitatea monahilor ce trăiau în această parte a locului. La început de proporții reduse Schitul „Precista”, monument istoric Cod LMI VN -II- m- B-06515, cum s-a numit la început, are forma de arcă, fără turlă, cu pereți groși de aproximativ 1 metru prevăzută cu ferestre mici în firidele pereților. După secularizarea averilor mănăstirești de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ulterior anului 1864, biserica devine enorie. La intrarea dinspre sud în satul Lespezi se găsește o ciușmea, monument înregistrat în lista monumentelor istorice Cod LMI VN-IV-m-B-06628.

Evenimente culturale[modificare | modificare sursă]

Ziua satului Lespezi este la 8 septembrie, dată ce corespunde cu sărbatoarea religioasă a Nașterii Maicii Domnului, hramul bisericii din localitate. La 8 septembrie 2007 oficialitățile locale au inaugurat construcția noului Cămin Cultural al satului Lespezi.