Leonid Kulik

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Leonid Kulik
Kulik Leonid Alekseevich.jpg
Date personale
Născut 19 august 1883(1883-08-19)
Tartu, Estonia Modificați la Wikidata
Decedat (58 de ani)
Spas-Demensk[*], Rusia Modificați la Wikidata
Naționalitate rus
Cetățenie Flag of Russia.svg Imperiul Rus
Flag of the Soviet Union (1936-1955).svg URSS Modificați la Wikidata
Ocupație mineralog[*]
profesor universitar Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu mineralogie
Alma Mater Universitatea de Stat din Sankt Petersburg  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentru cercetări asupra meteoriților, descoperirea locului de impact al meteoritului ce a căzut la Tunguska

Leonid Alekseievici Kulik (în rusă Леонид Алексеевич Кулик) (n. 19 august 1883, Tartu – d. 14 aprilie 1942) a fost un mineralog rus care s-a remarcat pentru cercetarea meteoriților.

S-a născut la Tartu[1] (Estonia) și a studiat la Institutul Imperial de Silvicultură din Sankt Petersburg și la Universitatea din Kazan. A slujit în armata rusă în timpul Războiului Ruso-Japonez, apoi a petrecut ceva timp în închisoare pentru activități politice revoluționare. A slujit apoi în armata rusă în timpul Primului Război Mondial.

După război a devenit instructor, predând mineralogia la Tomsk. În 1920 i s-a oferit un loc de muncă la Muzeul de Mineralogie din orașul Sankt-Petersburg.

În 1927 a condus prima expediție de cercetare sovietică pentru a investiga evenimentul de la Tunguska[2], cel mai mare impact astronomic înregistrat în istorie, care a avut loc la 30 iunie 1908. El a făcut o călătorie de recunoaștere în zonă și a vorbit cu martorii locali. A înconjurat zona unde copacii au fost doborâți și s-a convins că aceștia erau culcați la pământ cu rădăcinile întoarse către centru. Totuși el nu a găsit niciun fragment de meteorit de pe urma impactului.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a luptat din nou pentru țara sa, de data aceasta într-o miliție paramilitară. A fost capturat de Armata Germană și a murit de tifos într-un lagăr de prizonieri de război.[3]

Onoruri[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]