Lege și dreptate: Orașul primordial

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lege și dreptate: Orașul primordial
Genneo-Western[*][[neo-Western (genre of film, television and literature)|​]]
serial TV bazat pe un roman[*]  Modificați la Wikidata
Regizor(i)Michael Dinner[*][[Michael Dinner (American television director, producer and writer)|​]]  Modificați la Wikidata
ActoriTimothy Olyphant  Modificați la Wikidata
Țară de origine Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Limbă(i)limba engleză  Modificați la Wikidata
Nr. de episoadeModificați la Wikidata
Producție
Difuzare
Canal originalFX  Modificați la Wikidata
Cronologie

Lege și dreptate: Orașul primordial (Justified: City Primeval) este un miniserial american de televiziune dramatic de crimă Neo-western dezvoltat de Dave Andron și Michael Dinner⁠(d). Miniserialul de 8 episoade continuă povestea din Lege și dreptate (Justified) inspirându-se din romanul lui Elmore Leonard City Primeval: High Noon in Detroit și povestirea scurtă „Fire in the Hole”. Timothy Olyphant revine în rolul ajutorului de șerif federal american Raylan Givens⁠(d), cu Paul Calderón⁠(d) reluând rolul detectivului Raymond Cruz din filmul de comedie de crimă din 1998 Pasiune periculoasă, o adaptare cinematografică a romanului cu același nume (Out of Sight) al lui Leonard din 1996. O premieră mondială a avut loc la 1 iunie 2023 la cel de-al 12-lea Festival de Televiziune ATX, iar serialul a avut premiera pe canalul FX la 18 iulie 2023, cu șase episoade consecutive. A avut recenzii în general pozitive din partea criticilor.

Premisă[modificare | modificare sursă]

Raylan Givens⁠(d) a părăsit Kentucky pentru a merge la Miami, unde continuă să lucreze ca ajutor de șerif federal⁠(d) american în timp ce ajută la creșterea fiicei sale. Curând ajunge în Detroit, pe urmele Sălbaticului din Oklahoma, Clement Mansell, care a eludat poliția din Detroit.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Timothy Olyphant
Aunjanue Ellis

Distribuție principală[modificare | modificare sursă]

Distribuție secundară[modificare | modificare sursă]

Invitați speciali[modificare | modificare sursă]

Episoade[modificare | modificare sursă]

Nr.TitluRegizat deScris deData difuzăriiU.S. telespectatori
(milioane)
1 City Primeval⁠(d)Michael Dinner⁠(d)Dave Andron & Michael Dinner  (2023-07-18)0.493[1]
2 The Oklahoma Wildman⁠(d)Michael DinnerDave Andron & Michael Dinner  (2023-07-18)0.848[1]
3 Backstabbers⁠(d)Jon Avnet⁠(d)Eisa Davis⁠(d) & Chris Provenzano⁠(d)  (2023-07-25)0.560[1]
4 Kokomo⁠(d)Gwyneth Horder-Payton⁠(d)Taylor Elmore  (2023-08-01)0.603[2]
5 You Good?⁠(d)Kevin Rodney Sullivan⁠(d)Eisa Davis & Chris Provenzano  (2023-08-08)0.573[3]
6 Adios⁠(d)Sylvain White⁠(d)Taylor Elmore & V.J. Boyd  (2023-08-15)0.665[4]
7 „The Smoking Gun”[5] Katrelle KindredDave Andron & Michael Dinner  (2023-08-22)
8 „The Question”[6] Michael DinnerDave Andron & Michael Dinner  (2023-08-29)

Producție[modificare | modificare sursă]

Echipa de producție din spatele serialului Justified a anunțat că lucrează împreună pentru a dezvolta o nouă serie bazată pe romanul City Primeval de Elmore Leonard în martie 2021. În acea vreme, s-a zvonit că ar putea fi un serial spin-off Justified.[7] FX a confirmat speculația de renaștere a francizei Justified în ianuarie 2022, anunțând că o nouă miniserie Justified este în curs de dezvoltare, inspirându-se din City Primeval. Dave Andron și Michael Dinner au fost stabiliți ca showrunneri, iar Dinner va și regiza, de asemenea.[8] City Primeval urmărește un personaj diferit, așa că povestea este adaptată pentru a-l folosi pe Raylan Givens⁠(d) ca protagonist. În februarie 2022, au apărut rapoarte conform cărora Quentin Tarantino era în discuții pentru a regiza un episod sau două, deoarece el este un fan al lucrării lui Leonard, după ce a adaptat romanul lui Leonard Rum Punch în filmul Jackie Brown și s-a inspirat din alte lucrari ale lui Leonard în filmul lui Tarantino.[9] În aprilie 2022, s-a confirmat că Tarantino nu va regiza episaode ale serialulului.[10]

Timothy Olyphant a fost de acord să reia rolul ajutorului de șerif federal Raylan Givens.[8] În mai 2022, chiar înainte de începerea producției la Chicago, anunțurile de casting au adăugat câțiva actori în distribuție, printre care Aunjanue Ellis⁠(d), Boyd Holbrook⁠(d), Adelaide Clemens⁠(d), Vondie Curtis-Hall⁠(d), Marin Ireland⁠(d), Victor Williams, Norbert Leo Butz⁠(d) și Vivian Olyphant, fiica lui Timothy Olyphant.[11][12] Ravi Patel⁠(d) a fost adăugat ca membru secundar al distribuției la scurt timp după aceea.[13]

Producția a fost oprită temporar în timpul filmărilor în Chicago, când patru mașini au spart baricadele stabilite în timp ce erau angajate într-o luptă armată.[14] Sony Pictures Television a sporit securitatea producției, dar trei săptămâni mai târziu, filmările au fost întrerupte din nou când un dispozitiv incendiar a fost aruncat spre platou. Dispozitivul nu a explodat și nimeni nu a fost rănit.[15]

Lansare[modificare | modificare sursă]

Justified: City Primeval a avut premiera mondială în seara de deschidere a celui de-al 12-lea Festival de Televiziune ATX, pe 1 iunie 2023.[16] A debutat pe FX pe 18 iulie 2023, când au fost transmise primele două episoade.[17] Serialul a început să fie difuzat pe Star de către Disney+ în Australia și Noua Zeelandă începând cu 19 iulie.[18]

Primire[modificare | modificare sursă]

Pe Rotten Tomatoes, serialul deține un scor de 92% pe baza a 38 de recenzii, cu o evaluare medie de 8/10. Consensul criticilor site-ului este că: „Timothy Olyphant nu dă semne de extenuare în City Primeval, în care are loc o revenire introspectivă și foarte binevenită a lui Raylan Givens”.[19] Pe Metacritic, are un scor mediu ponderat de 79 din 100 pe baza a 24 de critici, indicând „recenzii favorabile în general”.[20]

Marcus Shorter de la Consequence a spus: „[Echipa creativă] a făcut imposibilul – a continuat serialul de succes fără să-i trădeze moștenirea și, mai important, au spus o poveste convingătoare care a părut necesară personajelor și publicului”.[21]

Potrivit agregatorului de streaming Reelgood, Justified: City Primeval a fost cel mai vizionat program pe toate platformele în săptămâna 17-23 iulie 2023,[22][23] și al șaselea din 27 iulie 2023.[24]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Justified: City Primeval: Season One Ratings”. TV Series Finale. . Accesat în . 
  2. ^ Pucci, Douglas (). „Tuesday Ratings: NBC Again Tops the Night Thanks to 'America's Got Talent'. Programming Insider. Accesat în . 
  3. ^ Pucci, Douglas (). „Tuesday Ratings: 'Hard Knocks: Training Camp with the New York Jets' Premieres on HBO”. Programming Insider. Accesat în . 
  4. ^ Pucci, Douglas (). „Tuesday Ratings: America's Got Talent-Fueled NBC Tops All Key Figures in Prime Time”. Programming Insider. Accesat în . 
  5. ^ „(#107) "The Smoking Gun". The Futon Critic. Accesat în . 
  6. ^ „(#108) "The Question". The Futon Critic. Accesat în . 
  7. ^ . Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (ajutor) la .  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ a b . Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (ajutor) la .  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ Fleming, Mike Jr (). „Quentin Tarantino In Early Talks To Direct Timothy Olyphant In Eps Of FX's Elmore Leonard Limited Series Justified: City Primeval. Deadline Hollywood. Penske Media Corporation⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „Quentin Tarantino Will NOT Be Directing 'Justified: City Primeval,' Sources Tell SCREEN”. Screen Magazine. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ . Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (ajutor) la .  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  12. ^ . Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (ajutor) la .  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  13. ^ Cordero, Rosy (). Justified: City Primeval: Ravi Patel Set To Recur In FX Limited Series”. Deadline Hollywood. Penske Media Corporation⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Rice, Lynette (). Justified: City Primeval Production Halted After Outsiders Engaged In Gun Battle Drive Through Barricades In Chicago; PD Releases Statement”. Deadline Hollywood. Penske Media Corporation⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ Porter, Rick (). Justified Sequel Faces Second Violent Incident Near Set”. The Hollywood Reporter. PMRC⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ . Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (ajutor) la .  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  17. ^ Rice, Lynette (). 'Justified: City Primeval' Trailer Drops; FX Reveals Debut Dates For 'The Full Monty' & 'Rez Dogs,' End Of 'Archer'. Deadline Hollywood (în engleză). Accesat în . 
  18. ^ Disney+ Australia (). „FX's Justified: City Primeval - Official Trailer”. Facebook. Accesat în . 
  19. ^ „Justified: City Primeval”. Rotten Tomatoes. Fandango Media. Accesat în . 
  20. ^ „Justified: City Primeval”. Metacritic. Fandom, Inc. Accesat în . 
  21. ^ Shorter, Marcus (). „Justified: City Primeval Exceeds Even the Highest Expectations: Review”. Consequence⁠(d). Accesat în . 
  22. ^ Gruenwedel, Erik (). „Reelgood: Hulu's 'Justified: City Primeval' Tops Weekly Streaming”. Media Play News⁠(d). Accesat în . 
  23. ^ Gruenwedel, Erik (). „JustWatch: Rebooted 'Justified: City Primeval' Knocks 'The Bear' From Atop Weekly Most-Streamed Series Chart”. Media Play News⁠(d). Accesat în . 
  24. ^ Gruenwedel, Erik (). „Reelgood: Paramount+ Original Series 'Special Ops: Lioness' Topped Weekly Streaming Through Aug. 3”. Media Play News⁠(d) (în engleză). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]