Lee Myung-bak

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lee Myung-bak
Date personale
Nume la naștere月山 明博 Modificați la Wikidata
Poreclă2MB, Bulldozer Modificați la Wikidata
Născut (82 de ani)
Osaka, Imperiul Japonez
Părinți Lee Chung-u[*][[Lee Chung-u (father of Lee Myung-bak)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și surori Lee Sang-deuk[*][[Lee Sang-deuk (Member of the National Assembly of Korea)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuKim Yoon-ok
Număr de copii4 Modificați la Wikidata
Copii4
NaționalitateCoreea de Sud Coreea de Sud
Cetățenie Coreea de Sud Modificați la Wikidata
ReligiePresbiterian
Ocupațiepolitician
om de afaceri Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba coreeană Modificați la Wikidata
Al 10-lea președinte al Coreei de Sud
În funcție
25 februarie 2008 – 25 februarie 2013
Precedat deRoh Moo-hyun
Succedat dePark Geun-hye

PremiiOrdinul Regal al Serafimului[*]
Grand Order of Mugunghwa[*][[Grand Order of Mugunghwa (South Korean award)|​]]
Ordinul Vulturului de Aur[*] (mai 2009)
Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Cavaler Mare Cruce cu Colan[*]
Ordinul Elefantului[*] ()
Ordinul Zayed[*] ()
Partid politicPartidul Saenuri
Alma mater Korea University[*][[Korea University (university in Seoul, South Korea)|​]]
Universitatea George Washington
Nume coreean
Hangul이명박
Hanja李明博
Romanizarea RevizuităI Myeong-bak
McCune–ReischauerYi Myŏngbak
Pseudonim
Hangul일송
Hanja一松
Romanizarea RevizuităIlsong
McCune–ReischauerIlsong
Nume japonez
Kanji月山明博
Hiraganaつきやまあきひろ
RōmajiTsukiyama Akihiro[1]
Semnătură

Lee Myung-bak (n. 19 decembrie 1941 Osaka, Japonia) este un om politic și economist sud-coreean, președintele Coreei de Sud între 2008 - 2013. A fost primar al capitalei Seul, intre anii 2002-2006. El este membru în partidul conservator Hannara Dang sau GNP - Partidul Marii Națiuni (Grand National Party), și a câștigat alegerile prezidențiale din țara sa la 19 decembrie 2007.

În platforma sa politică Li Myung-bak s-a pronunțat pentru încurajarea orientării de piață a economiei și pentru o linie mai puțin conciliantă față de planurile regimului din Coreea de Nord de înarmare nucleară.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Li Myung-bak s-a născut la 19 decembrie 1941 într-o arie locuită de coreeni din orașul japonez Osaka. A crescut ca al cincilea dintre șapte copii într-o familie creștină protestantă și este membru al bisericii presbiteriene. După sfârșitul celui de-al doilea război mondial, familia sa s-a întors in patrie, la Puhang,locul de baștină al tatălui său. Situația economică a familiei devenind dificilă , Li Myung-bak a trebuit să muncească de mic copil, pentru a-și ajuta părinții și frații. Cu ajutorul unei burse s-a înscris la cursuri serale pentru a-și completa studiile. A devenit lider de asociații studentești și a luat parte activă în 1964 la demonstrațiile furtunoase ale studenților împotriva politicii președintelui de atunci, generalul Park Cijan hi, de ameliorare a relațiilor cu puterea vecină, Japonia, care stăpânise Coreea între anii 1910 - 1945. În urma acestei activități politice, Li Myung-bak a fost arestat și a șezut în închisoare vreme de șase luni. În 1965 a terminat studiile de afaceri cu titlul de licențiat al Universității Koryo din Seul.

Economist, om de afaceri și primar al capitalei Seul[modificare | modificare sursă]

Înaintea intrării sale în politică , între anii 1977-1992 a condus Li Myung-bak șase companii aparținând concernului Hyunday, bucurându-se de aprecierea întemeietorului acestuia. În această calitate a contribuit la normalizarea relațiilor diplomatice dintre Coreea de Sud și fosta Uniune Sovietică, de asemenea a stabilit relații cordiale cu liderii unor state, ca fostul premier al Singaporelui. Lee Kuan yew, si conducătorul Cambodgiei, Hun Sen. În anul 1992 a fost ales prima dată în Adunarea Națională a Coreei de sud, Kukhae.

Între 1 iulie2002 - 30 iunie 2006 a fost Li Myung-bak primarul capitalei Seul. In aceasta calitate si-a castigat popularitate si datorita catorva proioecte grandioase. Unul din ele a fost restaurarea ariei parcului si cursului de apa Cheonggyecheon, multa vreme seacă și în declin , unde în locul trenului suspendat construit in timpul regimului Park Cijan hi, a amenajat o uriașă zonă de odihnă și agrement pentru locuitorii orașului. De asemenea a lărgit pe de altă parte rețelele de transport public ale capitalei.

De mai multe ori Li Myung-bak intrat in trecut in conflict cu autoritățile de control financiar ale statului. O dată în 1996 a fost obligat sa plateasca o amenda de 4 milioane de won. În 1998, in urma unei încălcari ale unei legi electorale a fost iarăși penalizat cu o amendă de opt milioane de won.

Activitatea ca președinte al republicii[modificare | modificare sursă]

Li Myung-bak a intrat în oficiul de președinte al Republicii Coreea (Coreea de Sud) la 25 februarie 2008. Aceasta, în urma victoriei cu 48.7 % din voturi în alegerile prezidențiale din decembrie 2007, unde aprigul său rival, Chung Dong yung a obținut 26.1 % din voturile alegătorilor. 2008. La 20 februarie 2008 parlamentul a aprobat lista noului guvern dirijat de fostul ministru de externe Han Seung-soo. La alegerile parlamentare din aprilie 2008 partidul său Hannara Dang a învins în mod hotărâtor pe sociali-liberali, obținând majoritatea absolută în parlament . Presedintele Li Myung-bak a promis reducerea taxelor pentru întreprinzători și măsuri contra „exceselor” unor sindicate profesionale. De asemenea a îmbunătațit relațiile țării sale cu SUA și cu Japonia. A suspendat planurile de reducere a personalului militar american aflat in Coreea de sud și a căzut de acord cu SUA asupra importului de carne de vită din această țară, în ciuda protestelor, sub pretexte sanitare, ale unor cercuri largi din Coreea. În toamna 2008 a fost nevoit să se confrunte cu criza economică globală și cu repercusiunile ei asupra economiei sud coreene.

Li Myung-bak este căsătorit și are un fiu și trei fiice.

Surse: Wikipedia germană, franceză, rusă și engleză

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Lee Myung-bak

oficiul președintelui Coreei de Sud Arhivat în , la Wayback Machine.

  1. ^ 이명박 선친의 성은 '쓰키야마(月山)'였다. Hankook Ilbo (în coreeană). . Arhivat din original la . Accesat în . Translation: "Our father once used the Japanese surname Tsukiyama (月山) during the Japanese Colonial Period" said the National Assembly Vice Speaker Lee Sang-deuk, in which he is also known as the older brother of the former Mayor of Seoul, Lee Myung-bak, as he also revealed that "Former Mayor Lee kept using the Japanese surname that our father used for some time after 1941". He mentioned "it was inevitable to change the surname, in which our father was a poor commoner like the majority of Koreans back then. It was sad part of the nation," during a recent interview from Shin Donga.