Lee Myung-bak

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Lee Myung-bak
Lee Myung Bak.jpg
Date personale
Născut (77 de ani)
Osaka, Japonia
Căsătorit cuKim Yoon-ok
Copii4
NaționalitateCoreea de Sud Coreea de Sud
CetățenieFlag of South Korea.svg Coreea de Sud Modificați la Wikidata
ReligiePresbiterian
Ocupațieom politic
om de afaceri Modificați la Wikidata
Al 10-lea președinte al Coreei de Sud
În funcție
25 februarie 2008 – 25 februarie 2013
Precedat deRoh Moo-hyun
Succedat dePark Geun-hye

PremiiOrdinul Regal al Serafimului[*]
Grand Order of Mugunghwa[*]
Order of the Golden Eagle[*] (mai 2009)
Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Cavaler Mare Cruce cu Colan[*]
Ordinul Elefantului[*] ()
Order of Zayed[*] ()
Partid politicPartidul Saenuri
Alma materKorea University[*]
Universitatea George Washington
Semnătură
Lee Myung-bak signature.svg

Lee Myung-bak (n. 19 decembrie 1941 Osaka, Japonia) este un om politic și economist sud-coreean, președintele Coreei de Sud între 2008 - 2013. A fost primar al capitalei Seul, intre anii 2002-2006. El este membru în partidul conservator Hannara Dang sau GNP - Partidul Marii Națiuni (Grand National Party), și a câștigat alegerile prezidențiale din țara sa la 19 decembrie 2007.

În platforma sa politică Li Myung-bak s-a pronunțat pentru încurajarea orientării de piață a economiei și pentru o linie mai puțin conciliantă față de planurile regimului din Coreea de Nord de înarmare nucleară.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Li Myung-bak s-a născut la 19 decembrie 1941 într-o arie locuită de coreeni din orașul japonez Osaka. A crescut ca al cincilea dintre șapte copii într-o familie creștină protestantă și este membru al bisericii presbiteriene. După sfârșitul celui de-al doilea război mondial, familia sa s-a întors in patrie, la Puhang,locul de baștină al tatălui său. Situația economică a familiei devenind dificilă , Li Myung-bak a trebuit să muncească de mic copil, pentru a-și ajuta părinții și frații. Cu ajutorul unei burse s-a înscris la cursuri serale pentru a-și completa studiile. A devenit lider de asociații studentești și a luat parte activă în 1964 la demonstrațiile furtunoase ale studenților împotriva politicii președintelui de atunci, generalul Park Cijan hi, de ameliorare a relațiilor cu puterea vecină, Japonia, care stăpânise Coreea între anii 1910 - 1945. În urma acestei activități politice, Li Myung-bak a fost arestat și a șezut în închisoare vreme de șase luni. În 1965 a terminat studiile de afaceri cu titlul de licențiat al Universității Koryo din Seul.

Economist, om de afaceri și primar al capitalei Seul[modificare | modificare sursă]

Înaintea intrării sale în politică , între anii 1977-1992 a condus Li Myung-bak șase companii aparținând concernului Hyunday, bucurându-se de aprecierea întemeietorului acestuia. În această calitate a contribuit la normalizarea relațiilor diplomatice dintre Coreea de Sud și fosta Uniune Sovietică, de asemenea a stabilit relații cordiale cu liderii unor state, ca fostul premier al Singaporelui. Lee Kuan yew, si conducătorul Cambodgei, Hun Sen. În anul 1992 a fost ales prima dată în Adunarea Națională a Coreei de sud, Kukhae.

Între 1 iulie2002 - 30 iunie 2006 a fost Li Myung-bak primarul capitalei Seul. In aceasta calitate si-a castigat popularitate si datorita catorva proioecte grandioase. Unul din ele a fost restaurarea ariei parcului si cursului de apa Cheonggyecheon, multa vreme seacă și în declin , unde în locul trenului suspendat construit in timpul regimului Park Cijan hi, a amenajat o uriașă zonă de odihnă și agrement pentru locuitorii orașului. De asemenea a lărgit pe de altă parte rețelele de transport public ale capitalei.

De mai multe ori Li Myung-bak intrat in trecut in conflict cu autoritățile de control financiar ale statului. O dată în 1996 a fost obligat sa plateasca o amenda de 4 milioane de won . În 1998, in urma unei încălcari ale unei legi electorale a fost iarăși penalizat cu o amendă de opt milioane de won.

Activitatea ca președinte al republicii[modificare | modificare sursă]

Li Myung-bak a intrat în oficiul de președinte al Republicii Coreea (Coreea de Sud) la 25 februarie 2008. Aceasta, în urma victoriei cu 48.7 % din voturi în alegerile prezidențiale din decembrie 2007, unde aprigul său rival, Chung Dong yung a obținut 26.1 % din voturile alegătorilor. 2008. La 20 februarie 2008 parlamentul a aprobat lista noului guvern dirijat de fostul ministru de externe Han Seung-soo. La alegerile parlamentare din aprilie 2008 partidul său Hannara Dang a învins în mod hotărâtor pe sociali-liberali, obținând majoritatea absolută în parlament . Presedintele Li Myung-bak a promis reducerea taxelor pentru întreprinzători și măsuri contra „exceselor” unor sindicate profesionale. De asemenea a îmbunătațit relațiile țării sale cu SUA și cu Japonia. A suspendat planurile de reducere a personalului militar american aflat in Coreea de sud și a căzut de acord cu SUA asupra importului de carne de vită din această țară, în ciuda protestelor, sub pretexte sanitare, ale unor cercuri largi din Coreea. În toamna 2008 a fost nevoit să se confrunte cu criza economică globală și cu repercusiunile ei asupra economiei sud coreene.

Li Myung-bak este căsătorit și are un fiu și trei fiice.

Surse: Wikipedia germană, franceză, rusă și engleză

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Lee Myung-bak

oficiul președintelui Coreei de Sud