Lazar Berman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Lazar Berman (n. 26 februarie 1930, Leningrad - d. 6 februarie 2005, Florența) a fost un pianist rus.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Pe numele său complet, Lazar Naumovich Berman, începe sa studieze pianul cu mama sa Anna ( elevă a lui Skriabin și Prokofiev ) și la numai 10 ani concerta cu Orchestra Filarmonică din Moscova . Studiază la Conservatorul din Moscova cu Alexander Goldenweiser și apoi este influențat de marele Sofronitzky .

Ziarele l-au denumit "ultimul mare romantic al pianisticii ruse", devine de tânăr faimos pentru tehnica sa pianistică incredibilă și intră în legendă faptul că putea cânta ultima mișcare a sonatei no 2 de Chopin în mai puțin de 50 de secunde .

Câștigător al Concursului Franz Liszt de la Budapesta și Concursului Regina Elisabeta din Belgia , este socotit " al doilea Liszt " . Impresionat de discul lui Lazar Berman cu cele 12 studii transcedentale ale lui Liszt , un mare impresar îi organizează un mare turneu în America, la mijlocul anilor '70.

Marele pianist Emil Gilels când a debutat în America declara că singurul pianist din lume care îi este superior este Sviatoslav Richter , dar la câțiva ani și-a schimbat părerea , spunând că Lazar Berman le este superior amândorura și numindu-l " fenomenul lumii muzicale ". Urmează apoi turnee în toată lumea și pe toate continentele , înregistrări cu Herbert von Karajan ( celebrul Concert no 1 de Ceaikovski ) , colaborări cu marile orchestre ale lumii și marii dirijori : Karajan , Eugene Ormandy , Claudio Abbado , Carlo Maria Giulini , Riccardo Mutti , Leygraf și mulți alții . Discografia sa cuprinde mai mult de 200 de titluri și interpretările sale pentru Franz Liszt , Alexander Skriabin , Serghei Rachmaninov , Modest Mussorgski , Prokofiev , Beethoven rămân de referință . Colaborează cu toate marile case discografice .

În 1990 se mută împreună cu soția (Valentina Berman, tot pianistă, absolventă a Conservatorului din Moscova, profesoară de pian la Accademia di Musica di Firenze) în Italia. Începe să predea pianul la Accademia di Imola și la Conservatorul Franz Liszt din Weimar ( Germania ) pentru ca din 2000 să își mute catedra de pian la Accademia Europea di Musica (Erba, Italia ). Din 1995 locuiește la Florența , unde va deceda în 2005.

Fiul său , Pavel Berman este violonist și dirijor .

De asemenea pasionat de pictură , Lazar Berman a fost și un talentat caricaturist.

Obișnuia să spună că " o carieră se întâmplă dacă iubești muzica , dar dacă nu se întâmplă , nu fii trist , oricum rămâi cu muzica pe care o iubești".

Legături externe[modificare | modificare sursă]