Laguna Rodrigo de Freitas

22°58′16″S 43°12′42″W / 22.971117°S 43.211718°V (Laguna Rodrigo de Freitas)
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Laguna Rodrigo de Freitas

Laguna Rodrigo de Freitas (în portugheză Lagoa Rodrigo de Freitas sau simplu Lagoa) este o lagună din Rio de Janeiro, Brazilia. Se află în zona de sud a orașului, între cartierul Ipanema și Pădurea Tijuca.

Descripție[modificare | modificare sursă]

Laguna are o suprafață de 2.4 kilometri, cu o adâncime medie de 3.8 metri. Este înconjurată de o cale pietonală și de o pistă pentru biciclete de 7.5 km. Include două insule, Insula Piraquê și Insula Caiçaras, care adăpostesc cluburi private, Clube Naval și respectiv Clube dos Caiçaras.

Este alimentată pe de-o parte cu apă dulce de trei râuri care se scurg în cascadă din muntele învecinate și pe de altă parte cu apă de mare printr-un canal pe care o conectează cu Oceanul Atlantic.[1] Gradul de oxigenare al apelor este natural destul de scăzut.[2] În mod sezonier, când temperatura scade brusc, descompunerea a materialului organic transportat de pădurile prin ploile de toamnă provoacă eutrofizarea apelor, cauzând moartea vietăților acvatice, infestarea cu țânțari și un miros fetid. Fenomenul s-a accentuat prin acțiunea umană, laguna fiind folosită pentru deversarea apelor uzate, la punctul în care guvernatorul Negrão de Lima a intenționat să o umple în 1970.[3] În 2008 inițiativa „Lagoa Limpa” (Laguna curată) s-a lansat pentru depoluarea lagunei.[2]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Canotaj pe Laguna

Zona era cunoscută din indigenii din jur sub numele de Sacopenapã, „calea păsărilor socó”. În secolul al XVII-lea a fost cumpărată de Rodrigo de Freitas, al cărui nume îl poartă în prezent.[4] În anul 1806 a fost însușită de prințul regent, fostul Ioan al VI-lea al Portugaliei, pentru construirea unei fabrici de praf de pușcă. Apoi a devenit o zonă de recreere. Suprafața lagunei s-a redus în cursul secolului al XIX-lea prin digurile construite pentru cluburi private și prin depozite de deșeuri.

În prezent laguna este un loc renumit pentru practicarea canotajului. A găzduit proba de canotaj la Jocurile Panamericane din 2007, Campionatul Sudamerican de Canotaj din 2013, Campionatul Mondial de Canotaj pentru juniori din 2015 și a fost aleasă pentru probele de caiac canoe sprint și de canotaj la Jocurile Olimpice de vară din 2016. Decizia a provocat controverse, datorită problemei poluării apelor.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Laguna Rodrigo de Freitas
  1. ^ Jonathan Watts (). „How engineers hope to cleanse Rio de Janeiro's unholy stink”. The Guardian (în engleză). 
  2. ^ a b Patricia Ribeiro (20 octombrie). „Cleaning Lagoa”. About Travel (în engleză). Arhivat din original la 2016-03-04. Accesat în 2016-02-06.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  3. ^ Karen Shishiptorova (). „Cleaning the Lagoa for Business”. The Rio Times (în engleză). 
  4. ^ „All about Lagoa”. ipanema.com (în engleză). 
  5. ^ Robert Cioancă (). „Laguna Rodrigo de Freitas, unde se vor desfășura probele de canotaj la JO 2016 din Brazilia, a devenit un uriaș cimitir acvatic”. Reporter NTV.