Laguna Rodrigo de Freitas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Laguna Rodrigo de Freitas

Laguna Rodrigo de Freitas (în portugheză Lagoa Rodrigo de Freitas sau simplu Lagoa) este o lagună din Rio de Janeiro, Brazilia. Se află în zona de sud a orașului, între cartierul Ipanema și Pădurea Tijuca.

Descripție[modificare | modificare sursă]

Laguna are o suprafață de 2.4 kilometri, cu o adâncime medie de 3.8 metri. Este înconjurată de o cale pietonală și de o pistă pentru biciclete de 7.5 km. Include două insule, Insula Piraquê și Insula Caiçaras, care adăpostesc cluburi private, Clube Naval și respectiv Clube dos Caiçaras.

Este alimentată pe de-o parte cu apă dulce de trei râuri care se scurg în cascadă din muntele învecinate și pe de altă parte cu apă de mare printr-un canal pe care o conectează cu Oceanul Atlantic.[1] Gradul de oxigenare al apelor este natural destul de scăzut.[2] În mod sezonier, când temperatura scade brusc, descompunerea a materialului organic transportat de pădurile prin ploile de toamnă provoacă eutrofizarea apelor, cauzând moartea vietăților acvatice, infestarea cu țânțari și un miros fetid. Fenomenul s-a accentuat prin acțiunea umană, laguna fiind folosită pentru deversarea apelor uzate, la punctul în care guvernatorul Negrão de Lima a intenționat să o umple în 1970.[3] În 2008 inițiativa „Lagoa Limpa” (Laguna curată) s-a lansat pentru depoluarea lagunei.[2]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Canotaj pe Laguna

Zona era cunoscută din indigenii din jur sub numele de Sacopenapã, „calea păsărilor socó”. În secolul al XVII-lea a fost cumpărată de Rodrigo de Freitas, al cărui nume îl poartă în prezent.[4] În anul 1806 a fost însușită de prințul regent, fostul Ioan al VI-lea al Portugaliei, pentru construirea unei fabrici de praf de pușcă. Apoi a devenit o zonă de recreere. Suprafața lagunei s-a redus în cursul secolului al XIX-lea prin digurile construite pentru cluburi private și prin depozite de deșeuri.

În prezent laguna este un loc renumit pentru practicarea canotajului. A găzduit proba de canotaj la Jocurile Panamericane din 2007, Campionatul Sudamerican de Canotaj din 2013, Campionatul Mondial de Canotaj pentru juniori din 2015 și a fost aleasă pentru probele de caiac canoe sprint și de canotaj la Jocurile Olimpice de vară din 2016. Decizia a provocat controverse, datorită problemei poluării apelor.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Laguna Rodrigo de Freitas
  1. ^ Jonathan Watts (). „How engineers hope to cleanse Rio de Janeiro's unholy stink”. The Guardian (în engleză). 
  2. ^ a b Patricia Ribeiro (20 octombrie). „Cleaning Lagoa”. About Travel (în engleză).  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  3. ^ Karen Shishiptorova (). „Cleaning the Lagoa for Business”. The Rio Times (în engleză). 
  4. ^ „All about Lagoa”. ipanema.com (în engleză). 
  5. ^ Robert Cioancă (). „Laguna Rodrigo de Freitas, unde se vor desfășura probele de canotaj la JO 2016 din Brazilia, a devenit un uriaș cimitir acvatic”. Reporter NTV.