Lămâie verbină

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lămâie verbină
Aloysia citriodora 002.jpg
Clasificare științifică
Regn: Planta
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Lamiales
Familie: Verbenaceae
Gen: Aloysia
Specie: A. citrodora
Sinonime[1]

Aloysia triphylla (L'Hér.) Britton
Lippia citriodora Kunth
Lippia triphylla (L'Hér.) Kuntze
Verbena triphylla L'Hér.
Zappania citrodora Lam.

Lămâia verbină[necesită citare] sau verbină parfumată (Aloysia citrodora) este o specie de plantă cu flori din familia Verbenaceae, originară din America de Sud. A fost adusă în Europa de către spanioli și portughezi în secolul al XVII-lea și cultivat pentru uleiul său.[2] Nu trebuie confundată cu verbina comună (Verbena officinalis).

Descriere[modificare | modificare sursă]

Inca Kola, aromatizată cu lămâia verbină.[3]

Lămâia verbină este un arbust sau subarbust peren care crește până la 2-3 metri de înălțime. Frunzele sunt lungi, lucioase și ascuțite, în medie de 8 centimetri, sunt ușor aspre la atingere și emit un parfum de lămâie puternic atunci când sunt zdrobite (de aici și epitetul specific latin citrodora - parfumat de lămâie).[4]

Niște flori mici violete sau albe apar la sfârșitul primăverii sau la începutul verii, deși lămâia verbină în ghiveci poate să nu înflorească. Este sempervirescentă în zonele tropicale[5], dar este sensibil la frig, pierzând frunzele la temperaturi sub 0°C, deși lemnul este rezistent la -10°C. Tunderea este recomandată în primăvară pentru a favoriza plantei o formă mai stufoasă.[6] Datorită numeroaselor sale folosiri culinare, este comercializată pe scară largă și ca plantă pentru grădina de ierburi.

Utilizări[modificare | modificare sursă]

Frunzele de lămâie verbină sunt folosite pentru a adăuga o aromă de lămâie la mâncărurile cu pește sau cu păsări de curte, marinate de legume, sosuri de salată, gemuri, budinci, iaurt grecesc și băuturi. Această plantă este utilizată pentru a face tizane și ca aromă de lichior.[3] Este utilizat în medicina tradițională în țările latino-americane.[3] În mod istoric, uleiul se distila din frunze pentru a fi utilizat în industria parfumurilor, dar are proprietăți sensibilizante și fototoxice pentru piele.[7] În Uniunea Europeană, uleiurile esențiale de verbină (Lippia citriodora Kunth.) și derivații, altele decât cele absolute, sunt interzise pentru folosul ca ingredient de parfumare (Regulamentul nr. 1223/2009, anexa II).[8]

Chimia[modificare | modificare sursă]

Izolatele majore din uleiul de lămâie verbină sunt citralul (30-35%), nerolul și geraniolul.[9] Extractele conțin, de asemenea, verbascosid. Deoarece planta are mai multe fitonutriente care pot acționa ca substraturi pentru enzimele care metabolizează medicamentele, lămâia verbină poate provoca interacțiuni plantă-medicament.[3] Cu toate acestea, uleiul de lămâie verbină este, în general, recunoscut ca sigur (GRAS) de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente atunci când este utilizat ca aromă.[10]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Aloysia citrodora. Germplasm Resources Information Network (GRIN). Agricultural Research Service (ARS), United States Department of Agriculture (USDA). Accesat în . 
  2. ^ Margaret Joan Roberts (). Margaret Roberts' A–Z Herbs: Identifying Herbs, How to Grow Herbs, the Uses of Herbs. Struik. p. 51. ISBN 978-1-86872-499-4. 
  3. ^ a b c d Bahramsoltani, Roodabeh; Rostamiasrabadi, Pourouchista; Shahpiri, Zahra; Marques, André M.; Rahimi, Roja; Farzaei, Mohammad Hosein (august 2018). „Aloysia citrodora Paláu (Lemon verbena): A review of phytochemistry and pharmacology”. Journal of Ethnopharmacology. 222: 34–51. doi:10.1016/j.jep.2018.04.021. PMID 29698776. 
  4. ^ Harrison, Lorraine (). RHS Latin for gardeners. United Kingdom: Mitchell Beazley. p. 224. ISBN 9781845337315. 
  5. ^ „Aloysia citriodora - Plant Finder”. www.missouribotanicalgarden.org. Accesat în . 
  6. ^ „Lemon Verbena” (în engleză). Australian Broadcasting Corporation. . Accesat în . 
  7. ^ Groom, Nigel (ed.). The new perfume handbook (ed. 2nd). Blackie Academic & Professional. p. 344. ISBN 9780751404036. 
  8. ^ „Regulation (EC) No 1223/2009 of the European Parliament and of the Council of 30 November 2009 on cosmetic products”. EUR-Lex. Accesat în . 
  9. ^ Lawless, J., The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils, ISBN: 1-85230-661-0[necesită pagina]
  10. ^ „Substances Added to Food (formerly EAFUS)”. US Food and Drug Administration. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de Lămâie verbină la Wikimedia Commons