Sari la conținut

Koporie (sat)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Intrarea în Fortăreaţa Koporye.
Turn principal

Koporie (în rusă Копорье; estonă Koporje; letonă Koporje; finlandeză Kaprio; suedeză Koporje; latină Coporium) este un sat istoric din Federația Rusă, în Regiunea Leningrad, situat la 100 km la Vest de St. Petersburg și la 12 km Sud de Golful Koporie la Marea Baltică. Aici se află o mulțime de ruine impresionante datând din Evul Mediu.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Prima fortăreață a fost construită din lemn de către cavalerii teutoni, pe coasta Golfului Koporie, în 1240, însă a fost distrusă de Alexandr Nevski în anul următor.

A doua cetate a fost construită din piatră de către Alexandru, fiul lui Dmitri Alexandrovici, în 1280. Înfuriați de independența prințului, novgorodienii au distrus cetatea doi ani mai târziu.

Între timp, suedezii au profitat de acest lucru și au ocupat malurile râului Narva. Novgorodienii au restaurat fortăreța în 1297. Koporie a fost cel mai puternic bastion din regiune și a supraviețuit numeroaselor atacuri, în timpul războaielor suedezo-novgorodiene.

După încorporarea în statul moscovit, cetatea a fost întărită și reconstruită pentru a rezista loviturilor de tun. Structurile păstrate până azi aparțin acelei perioade. Forțele ruse au pierdut Koporie în timpului Războiului Livonian, dar l-au recuperat prin Tratatul de la Tiavzino.


În timpurile tulburi, Koporie a fost atacat de 2.500 de suedezi, de zece ori mai numeroși decât apărătorii. Garnizoana rusească a fost nevoită să se predea, iar Koporie a rămas sub suedezi până în 1703, fiind cunoscută sub denumirile de Koporie sau Caporie / Capurien, localitate care aparținea de länul Caporie, constituent important al Igriei suedeze.

Întrucât Golful Finic și-a micșorat adâncimea, iar apele s-au retras spre Nord, așezarea a început să piardă din importanță.

În 1703, în timpul Marelui Război Nordic, o armată rusească, aflată sub comanda lui Boris Șeremetiev, a recucerit Koporie, care era apărată de 80 de soldați suedezi aflați sub comanda capitanului Wasili Apolloff. Găuri mari în zid, urme ale dezastruosului incendiu pot fi văzute și astăzi.

În ciuda unor reparații întreprinse în secolul al XIX-lea, cetatea supraviețuiește în stare de ruină. Biserica Schimbarea la Față, din cetate, constrită în secolul al XV-lea, se află și ea în stare de ruină.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Pictorul Orest Kiprenski (1782-1836) s-a născut la Koporie.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Istoria Rusiei
Stema Rusiei
Acest articol este parte a unei serii
Slavii estici timpurii
Rusia Kieveană
Bulgaria de pe Volga
Hazarii
Cnezatul Vladimir-Suzdal
Republica Novgorodului
Invazia mongolă
Hoarda de Aur
Hanatul Kazanului
Hanatul Astrahanului
Hanatul Siberiei
Hanatul Crimeii
Cnezatul Moscovei
Țaratul Rusiei
Imperiul Rus
1682-1796
1796-1855
1855-1892
1892-1917
Revoluția din 1905
Revoluția din 1917
Republica Rusă
Războiul civil
Uniunea Sovietică
1927-1953
1953-1985
1985-1991
Federația Rusă

Portal Rusia
 v  d  m 
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Koporie