Penalti

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Kicks from the penalty mark)
Jump to navigation Jump to search
David Villa executând un penalti.

Penaltiul (denumit la fotbal și lovitură de la 11 metri) este o lovitură de pedeapsă acordată în fotbal, handbal, hochei și alte sporturi pentru faulturi făcute de jucători în apropierea porții.

În fotbal[modificare | modificare sursă]

Atunci când un jucător comite în propria suprafață de pedeapsă una din cele zece greșeli pentru care s-ar da lovitură liberă, atunci se acordă penaltiul. Acesta este de obicei ales înainte ca partida să înceapă sau poate fi executat de un jucător care „simte” ca poate marca. Portarul trebuie să stea pe linia porții până la lovirea balonului, iar ceilalți jucători trebuie să stea în afara careului, mai exact la 9,15 m în spatele punctului cu var. Dacă aceștia intră în careu înaintea fluierului arbitrului, lovitura se execută iar. Dacă mingea este șutată înaintea fluierului arbitrului, se execută din nou. La fel și atunci când portarul iese de pe linia porții, în cazul acesta acordându-i-se și cartonaș galben.

În timpul meciului, dacă mingea revine la jucător, acesta are voie s-o reia în poartă, golul fiind valabil. Nu același lucru se poate spune în timpul loviturilor de departajare: dacă mingea nu intră din prima, încercarea este anulată. În unele competiții, dacă meciul se încheie la egalitate, se joacă încă 2 reprize de prelungiri, de câte 15 minute fiecare. Dacă și după terminarea acestora scorul rămâne egal, se execută lovituri de departajare (lovituri de la 11m) pentru a se stabili echipa învingătoare. Golurile înscrise din aceste penalty-uri nu se iau în considerare la rezultatul final.

Recordul pentru cele mai multe penaltiuri apărate la loviturile de departajare este deținut de Helmuth Duckadam, când a apărat toate cele patru lovituri de departajare, executate de Alesanco, Pedrazza, Alonso și Marco în Finala Cupei Campionilor Europeni 1986 cu FC Barcelona.

În baschet[modificare | modificare sursă]

În cazul în care scorul este egal, se acordă câte cinci aruncări la coș de ambele părți.

În hockey[modificare | modificare sursă]

Se dau câte trei penaltiuri în NHL și cinci în IIHF.

În polo[modificare | modificare sursă]

Se acordă cinci lovituri care contează la scor.

În rugby[modificare | modificare sursă]

Se acordă cinci lovituri executate de la 22 de m.

Legături externe[modificare | modificare sursă]