Sari la conținut

Munții Karakorum

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Karakorum)
Pagina „Karakorum” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți Karakorum (dezambiguizare).
Munții Karakorum

K2 (Qogir Feng)
Altitudine8.611 m  Modificați la Wikidata
LocalizareKashmir: Pakistan (nord), China (Xinjiang), India (Jammu și Kashmir)
Coordonate35°52′59″N 76°30′32″E ({{PAGENAME}}) / 35.8831°N 76.5089°E
Hartă
Munții Karakorum se află în Terra
Munții Karakorum

Harta cu amplasarea muntelui

Karakorum este un masiv muntos situat în Asia Centrală. Masivul cuprinde munți ca și K2 care este al doilea munte ca înălțime pe glob. Karakorum face parte din sistemul muntos himalaian fiind amplasat în nord-vestul munților Himalaya.

Regiunea centralâ a munților cu 8000 m altitudine cu Ghețarul Baltoro
Karakorum-Ghețar 1856

Acești munți înalți se găsesc între regiunile: Pamir la nord, Kunlun Shan la est, Himalaya la sud, fluviul Hunza și Hindukush la vest. Munții au o lungime de ca. 500 km îtinzându-se în vestul Chinei, nordul Indiei, și nord-estul Pakistanului, orientarea lanțului muntos fiind pe direcția nord-vest și sud-vest. Lanțurile paralele a munților se dosebesc mai ales prin înălțimea diferită. Linia de despărțire a munților spre Kun-Lun este realizată prin Pasul-Karakorum (5.575 m) și spre nord continuată prin Jarkend, despărțirea de Hindukush prin Pasul-Khunjerab (4.934 m). În nord munții sunt delimitați prin fluviul Shaksgam, în est și sud prin Shyok (care mai jos este denumit fluviul Indus). De regulă sunt considerați munții Batura din vestul văii Hunza ca o regiune ce aparține de Karakorum cu toare că din punct de vedere geografic aparține de Hindukush.

Munți și ghețari

[modificare | modificare sursă]
Muntele al doilea ca înălțime pe glob: K2(8.611 m) în Karakorumul-central
Gasherbrum II (8.035 m),
bază alpină (loc de popas și depozit de rezerve) 5.900 m înălțime

Generalități

[modificare | modificare sursă]

Patru piscuri din Karakorum ating înălțimea de 8000 de m și anume: K2 (Chogori/Mount Godwin Austen) 8.611 m, Gasherbrum I (Hidden Peak) 8.068 m, Broad Peak (Falchen Kangri) 8.047 m, Gasherbrum II 8.035 m. Înălțimea relativă (dintre munte și vale) sunt uneori în sud-vest extrem de mari (5500 m), în nord-est această înălțime este mai mică (1200–1500 m) fiind zona de trecere a munților spre podiș Xinjiang și Tibet. În Karakorum se găsesc cei mai mari ghețari de pe glob, neținând seama de regiunile polare și Patagonia, astfel sunt ghețarii: Baltoro și Hispar în Pakistan și ghețarul Siahen în India.

Lanțul Muztagh

[modificare | modificare sursă]

Cel puțin din punct de vedere optic lanțul muntos principal din Karalorum este numit „Muztagh“. Prin urmare partea centrală din Karakorum cu munți peste 8000 de m altitudine fiind numiți Baltoro Muztagh. Spre sud în direcția Ladakh se alătură Siahen Muztagh, Rimo Muztagh și Saser Muztagh, sore vest și nord-vest Panmah Muztagh, Hispar Muztagh, pe partea văii Hunza Batura Muztagh. Munții principali care este un punct de atracție pentru alpiniști sunt: K2 (Baltoro), Teram Kangri I (7.464 m), Mamostong Kangri I (7.516 m) și Saser Kangri I (7.672 m), bzw., spre vest, nord-vest: Ogre (alias Baintha Brakk, 7.285 m), Distaghil Sar (7.885 m) și Baturamauer I (7.794 m).

Micul Karakorum

[modificare | modificare sursă]

Lanțului principal muntos se alătură în sud-vest în parte munți înalți cu ghețari mari dintre care putem aminti: Rakaposhi (7.788 m) și Haramosh (7.409 m) de asemenea Masherbrum și Chogolisa. Acest lanț muntos este numit "Micul Karakorum".

Cumpăna apelor și clima

[modificare | modificare sursă]

Acest lucru (cumpăna apelor ) l-au observat deja în 1856 cercetătorii munților Asiei care erau și frați Robert și Hermann von Schlagintweit. Karakorum fiind în parte cumpăna apelor între regiunea superioară a Indului (spre Oceanul Indian și bazinul-depresiune fără scurgere Tarim. Clima regiunii este de asemenea influențată de Karakorum, în sud-vest prin precipitațiile frecvente în zonele (verzi) mai joase ale Pakistanului și regiunea superioară a Indului, ca și în zonele mai înalte cu ghețari. în nord-est însă întâlnim a climă uscată fiind aproape o regiune de deșert, precipitațiile rare determină faptul mărimii mai reduse a ghețarilor.

Integrarea regiunii

[modificare | modificare sursă]

Din punct de vedere politic Karakorum aparține aproape complet regiunii Kașmir disputat între India și Pakistan. În prezent aparține Kașmirul în mare parte Pakistanului și anume zona de nord-vest, pe când Indiei partea de sud-est, iar pe Valea Shaksgam are pretenții China.

Coloniștii englezi au atras atenția lumii occidentale asupra regiunii. Primele măsurători ale lui T. G. Montgomery 1856 care denumește K2 după ordinea înălțimii relative (vizuale).

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Karakoram