János Irinyi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
János Irinyi
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Albiș, România Modificați la Wikidata
Decedat (78 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Vértes⁠(d), Hajdú-Bihar, Ungaria Modificați la Wikidata
PărințiIrinyi János[*][[Irinyi János (Hungarian land owner (1787-1856))|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriJózsef Irinyi[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațiechimist
inventator
inginer Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniuchimie  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea Tehnică din Viena  Modificați la Wikidata

János Irinyi (pronunțat în maghiară /ˈjaːnoʃ ˈiriɲi/; scris, uneori, și János Irínyi;[2] 18 mai 1817, Albiș, azi în comuna Buduslău, județul Bihor, România – 17 decembrie 1895) a fost un chimist maghiar, inventator al chibritului silențios și neexploziv.[3] El a realizat acest lucru prin amestecarea fosforului cu dioxid de plumb în loc de clorat de potasiu folosit anterior.[4]

Irinyi a luat parte, de asemenea, la Revoluția Maghiară din 1848.[2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

A studiat mai întâi la Debrețin, dar studiile superioare de chimie le-a făcut la Politehnica din Viena. În 1838 a publicat la Berlin o carte de teorie a chimiei, care trata în special acizii.

Irinyi a inventat în 1836 o nouă variantă de chibrit, care a fost mult mai puțin exploziv. El a fost inspirat în această invenție de un curs al lui Paul Traugott Meissner de la Politehnica din Viena, care arăta că dioxidul de plumb și de sulf, atunci când intră în contact produc o reacție inflamabilă.[5] În anul 1840 a fondat la Budapesta prima fabrică de chibrituri din Ungaria.

A avut un rol important în lupta maghiară pentru libertate de la 1848-1849 împotriva Austriei. Lajos Kossuth i-a încredințat sarcina de a se ocupa cu turnarea tunurilor și fabricarea prafului de pușcă. În plus, el a fost cel care a formulat celebrele 12 cerințe ale luptei maghiare pentru libertate.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Irinyi János, accesat în  
  2. ^ a b "THE CONTRIBUTION OF HUNGARIANS TO UNIVERSAL CULTURE" (with inventors), Embassy of the Republic of Hungary in Damascus, Syria, 2006, webpage: HungEMB-Culture Arhivat în , la Archive.is.
  3. ^ Trei personalități de origine română, omagiate în Ungaria. newsar.ro
  4. ^ Hungarian Patent Office Arhivat în , la Wayback Machine.; this site's mention of calcium chlorate rather than potassium chlorate appears to be an error?
  5. ^ Edmund Jensch: Der Erfinder der Phosphor-Reibzündhölzchen. In: Zeitschrift für angewandte Chemie 1894, Heft 9, pp. 268-269.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]