Junglă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Junglă în America de Sud

O junglă (sanscrită: जंगल) este o suprafață mare de teren de la tropice cu vegetație densă. În sanscrită jangala (जंगल) înseamnă pământ necultivat. Cca. 6% din suprafața solidă a planetei este catalogată drept junglă.



Habitatul Natural[modificare | modificare sursă]

Cea mai mare jungla din lume este în Amazon (Amazon Rainforests), în Nicaragua, în partea de sud a Peninsulei Yucatan (Guatemala, Belize), în mare parte din America Centrală (în cazul în care acestea sunt numite "junglă"), în Africa ecuatorială de la Camerun către Republica Democratică Congo, în multe părți din Asia de Sud de la Myanmar către Indonezia și Papua Noua Guinee, statul australian Queensland.

Flora[modificare | modificare sursă]

Baza a trunchiului la multe specii este de proiecție larga. Sa presupus că aceste proiecții ajuta la mentinerea echilibrului copacului, dar acum crede că aceste proeminențe de apă cu nutrienți dizolvat curge la radacinile unui copac. Frunzele sunt largi, de asemenea, comune în copaci, arbuști și ierburi de niveluri mai mici de pădure. Arbori tineri de mare nu a ajuns încă pe puntea superioară, de asemenea, au frunze mai largi, pe care apoi scade cu înălțimea. Frunzele lor late ajuta plantele absorb mai bine lumina soarelui sub copacii din marginea pădurii, si sunt protejate din partea de sus a vântului. Frunzele de nivel superior, formând un baldachin, de obicei mai mici și mult tranșate, pentru a reduce presiunea vântului. La etajele inferioare ale frunzelor de multe ori sa redus capete astfel încât să contribuie la scurgerea rapida a apei și împiedică creșterea de germeni pe ele și mușchi, distrugerea frunzele.Vârfurile copacilor sunt adesea foarte bine conectati prin viță de vie sau de plante - epifite, sunt fixate pe ele.Alte caracteristici ale junglei poat fi extrem de subțire (1-2 mm) de coaja, uneori acoperite cu tepi ascutiti sau spini, prezența de flori si fructe, care cresc direct pe trunchiuri de copaci, o mare varietate de fructe zemoase care atrag păsări, mamifere și chiar de pește care se hranesc cu particule dispersate.



Fauna[modificare | modificare sursă]

În jungla traiesc (famili de lenesi, anteaters și armadilo), cu nasul-larg maimuțe, un număr de familii de rozătoare, lilieci, lame, marsupiale, unele ordine de păsări și de unele reptile, amfibieni, pești și nevertebrate.Copaci animale vii cu multe cozi prehensile - anteaters Cebidae, pitic și tetradigitate, oposumii, aricii Cebidae, lenesii. O mulțime de insecte, în special fluturi (una dintre cele mai bogate faunelor din lume) și gândaci (100 specii), multi pesti (întregi 2.000 de specii - aproximativ o treime din fauna de apă dulce din lume).

Nivelul ridicat al umeditati in jungla[modificare | modificare sursă]

Fiecare Jungla este împărțita în patru niveluri principale, fiecare dintre ele are propriile sale caracteristici, are o floră și o faună diferita.În jungla plouă abundent din aceasta cauză nele regiuni sunt inundate mereu.



Omul[modificare | modificare sursă]

Contrar credintei populare, jungla nu este cea mai mare consumator de dioxid de carbon ca și alte păduri existente, sunt neutre dioxidului de carbon . Studii recente arată că cea mai mare parte a padurii tropicale privind dioxidul de carbon dimpotrivă produc. Cu toate acestea, aceste păduri joacă un rol semnificativ în cifra de afaceri cu lemn multe intreprinderi taie copaci pentru a produce mobile,case etc.Jungle joacă, de asemenea, un rol în aer de răcire care trece prin ele. Prin urmare, jungla este una dintre cele mai importante ecosisteme ale planetei, distrugerea jungla duce la eroziunea solului, reducerea speciilor de floră și faună, echilibrului ecologic schimbari pe arii largi și lumea în general.Daca o so taiem no sa mai fie viata pe pamînt.PROTEJATI NATURA !!!.