Junglă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Junglă în America de Sud

Jungla este o pădure tropicală sau subtropicală deasă, greu de străbătut, cu numeroase tufișuri și liane, situată adesea în regiuni mlăștinoase. În sanscrită jangala (जंगल) înseamnă pământ necultivat. Circa 6% din suprafața solidă a planetei este catalogată drept junglă.

Habitatul natural[modificare | modificare sursă]

800px-tropical wet forests.png

Cele mai mari jungle din lume sunt în Africa ecuatorială de la Camerun către Republica Democratică Congo, în Asia de Sud și Sud-Est de la Myanmar către Indonezia și Papua Noua Guinee, și Pădurea Amazoniană.[necesită citare]

Flora[modificare | modificare sursă]

Dry rainforest.jpg

Baza trunchiului multor specii este de proiecție larga. S-a presupus că aceste proiecții ajuta la mentinerea echilibrului copacului, dar acum crede că aceste proeminențe de apă cu nutrienți dizolvat curge la radacinile unui copac. Frunzele sunt largi, de asemenea, comune în copaci, arbuști și ierburi de niveluri mai mici de pădure. Arborii tineri de mare nu au ajuns încă pe puntea superioară, de asemenea, au frunze mai largi, pe care apoi scade cu înălțimea. Frunzele lor late ajuta ca plantele sa absorba mai bine lumina soarelui sub copacii din marginea pădurii, si sunt protejate din partea de sus a vântului. Frunzele de nivel superior, formând un baldachin, de obicei mai mici și mult tranșate, pentru a reduce presiunea vântului. La etajele inferioare ale frunzelor de multe ori sa redus capete astfel încât să contribuie la scurgerea rapida a apei și împiedică creșterea de germeni pe ele și mușchi, distrugerea frunzele.Vârfurile copacilor sunt adesea foarte bine conectati prin viță de vie sau de plante - epifite, sunt fixate pe ele.Alte caracteristici ale junglei poat fi extrem de subțire (1-2 mm) de coaja, uneori acoperite cu tepi ascutiti sau spini, prezența de flori si fructe, care cresc direct pe trunchiuri de copaci, o mare varietate de fructe zemoase care atrag păsări, mamifere și chiar de pește care se hranesc cu particule dispersate.

Fauna[modificare | modificare sursă]

Agalychnis callidryas.jpg

În jungla traiesc maimuțe cu nasul-larg, un număr de familii de rozătoare, lilieci, lame, marsupiale, unele ordine de păsări și de unele reptile, amfibieni, pești și nevertebrate. În copaci trăiesc animale vii cu multe cozi prehensile - anteaters Cebidae, pitic și tetradigitate, oposumii, aricii Cebidae, lenesii. O mulțime de insecte, în special fluturi (una dintre cele mai bogate faunelor din lume) și gândaci (100 specii), multi pesti (întregi 2.000 de specii - aproximativ o treime din fauna de apă dulce din lume).

Umiditatea[modificare | modificare sursă]

Hopetoun falls.jpg

Fiecare junglă este împărțită în patru niveluri principale, fiecare dintre ele cu propriile sale caracteristici și având o floră și o faună diferită. În jungla plouă abundent; din aceasta cauză unele regiuni sunt inundate mereu.

Omul[modificare | modificare sursă]

Daintree National Park.jpg

Aceste păduri joacă un rol semnificativ în cifra de afaceri cu lemn multe intreprinderi taie copaci pentru a produce mobile,case etc.Jungle joacă, de asemenea, un rol în aer de răcire care trece prin ele. Prin urmare, jungla este una dintre cele mai importante ecosisteme ale planetei, distrugerea junglei duce la eroziunea solului, reducerea speciilor de floră și faună, echilibrului ecologic schimbari pe arii largi și lumea în general.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Junglă
Wikţionar
Caută „Junglă” în Wikționar, dicționarul liber.

Vezi și[modificare | modificare sursă]