Sari la conținut

Jorj Voicu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jorj Voicu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Cluj, România Modificați la Wikidata
Decedat (52 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Jorj Voicu (n. 12 iulie 1938, Cluj-Napoca – d. 12 ianuarie 1991) a fost un actor român.

Dacă ai prins anii ’80-’90, este imposibil să nu-ți amintești de chipul expresiv și de grimasele fermecătoare ale marelui actor Jorj Voicu. S-a stins devreme, la doar 52 de ani, în 1991, în urma unui stop cardiac.

Jorj Voicu avea un fizic impozant și un chip cu totul aparte

Prezența lui era greu de trecut cu vederea. Era un actor… impozant, masiv. Era gurmand și îi plăcea nespus de mult să gătească. Din spusele apropiaților marelui actor, în deplasări, acesta căra după el tot felul de vase și ingrediente ca să-i iasă totul ca la carte. Dar nu doar fizicul impozant îl ajuta să umple scena, ci și chipul expresiv, cu ochii rotunzi, grimasele unice și vocea gravă. Grație vocii cu un timbru aparte, Jorj Voicu era frecvent curtat de regizorii artistici ai teatrului radiofonic. Vocea lui oscila cu mare ușurință: de la tonuri înalte la accente mieroase sau grave. În plus, în ciuda kilogramelor în plus, Jorj Voicu avea o grație aparte… doar studiase pantomima la Paris.

Care era, de fapt, numele din buletin al lui Jorj Voicu?

Eugenia, mama actorului, își alinta copilul 'Voicuțu'. Nu, nu-i spunea pe nume micuțului, îi diminutiva prenumele. Pentru că, în ciuda a ceea ce știam cu toții, Voicu era prenumele, iar Jorj era numele de familie.ubirea de care a avut parte în familie i-a influențat puternic personalitatea. Jorj Voicu a dezvoltat niște calități frumoase și rare: sinceritate, generozitate, respect.

Jorj Voicu a fost urmărit de Securitate

În ultimii ani de viață, marele actor a fost urmărit de Securitate, care îi deschisese două dosare după ce fusese turnat autorităților de câțiva apropiați. Mircea Jorj, nepotul artistului și fost subprefect al Clujului, a reușit în 2010 să scoată de la CNSAS cele două dosare de urmărire ale unchiului său, în care erau arătate piedicile pe care sistemul comunist i le punea marelui actor în carieră. Fire lipsită de temeri, Voicu nu se ferea să-și exprime public dezaprobarea față de regimul comunist, ceea ce a determinat intrarea sa pe lista neagra.