Jorj Voicu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jorj Voicu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Cluj, România Modificați la Wikidata
Decedat (52 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Jorj Voicu (n. 12 iulie 1938, Cluj-Napoca – d. 12 ianuarie 1991) a fost un actor român.

Actorul Jorj Voicu s-a născut la 12 iulie 1938, în orașul Cluj. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie din București în 1961 și a studiat la Paris pantomima cu Jacque Lecqoc. Imediat după absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie (IATC) București în 1961, marele actor și regizor de teatru Ion Finteșteanu i-a dat rolul lui Nae Cațavencu în “O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale. Reprezenta doar prima din lungul șir de apariții teatrale și cinematografice din cariera de 40 de ani a actorului clujean. A interpretat diverse roluri la Teatrul Municipal din Turda, la teatrele Barbu Delavrancea, Țăndărică și Odeon din Capitală. Printre spectacolele în care a fost distribuit sunt de notorietate : "O scrisoare pierdută", "Visul unei nopți de vară", "Poveste de iarnă", "Școala nevestelor", "Noaptea la Drumul Mare", "Un nasture sau absolutul" etc.

Pe marele ecran , a debutat în 1966, cu filmul "Zodia Fecioarei", apoi a jucat în multe filme. Din păcate pentru el a primit de multe ori roluri secundare.

A avut succes în "De trei ori București" (1967), "B.D. în alertă" (1971), "Păcală" (1974), "Comedie fantastică" (1975), ”Brigada Diverse în alertă!” (1971).

Și la Teatrul Radiofonic a jucat foarte mult, recomandat de vocea sa inconfundabilă.

În ultimii săi ani de viață, a avut parte de un tratament nemilos din partea fostei Securități. Urmărit de câteva zeci de informatori, Jorj și-a dat seama spre sfârșitul vieții că a fost turnat până și de unii prieteni din anturajul său. Au fost scoase, de o rudă apropiată, după aproape 20 de ani de la moartea sa, dosare care scoteau la iveală o altă fațetă a vieții lui Jorj Voicu: a comentat regimul comunist cu prietenii săi cei mai buni și a fost ”turnat” la Securitatea lui Ceaușescu.

În acte, numele de familie este Jorj, iar prenumele este Voicu. Un caz similar cu cele ale lui Jean Constantin și Tudor Gheorghe, ale căror nume de familie erau Jean și respectiv Tudor, și nu Constantin, respectiv Gheorghe, cum au crezut mulți români.

Jorj Voicu a murit în data de 12 ianuarie 1991, în București, la vârsta de 52 de ani.


Filmografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

www.jorjvoicu.com