Sari la conținut

Jon Whiteley

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jon Whiteley

Jon Whiteley în afișul filmului Grădinarul spaniol (1956)
Date personale
Nume la naștereJon James Lamont Whiteley
Născut[1] Modificați la Wikidata
Monymusk⁠(d), Aberdeenshire, Scoția, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Decedat (75 de ani)[2] Modificați la Wikidata
CetățenieRegatul Unit Regatul Unit
Ocupațieactor de film
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Oxford
Ani de activitate1952-1966
Premii Oscar
Premiul Juvenil al Academiei (1955)
Întreaga carieră (1955) Modificați la Wikidata

Jon Whiteley (n. , Monymusk⁠(d), Aberdeenshire, Scoția, Regatul Unit – d. [2]) a fost un copil actor de film și istoric de artă britanic. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Hoți de copii (1953), Moonfleet (1955) și Grădinarul spaniol (1956).

Jon Whiteley s-a născut în Monymusk în 1945, fiul unui director de școală primară. La o vârstă fragedă a fost pe scenă în teatrul școlii și în 1951 i-a atras atenția, printre alții, a lui Julian Wintle, producătorul de film A Child Was Witness, care i-a făcut debutul în film.

Deși părinții lui Whiteley au fost exigenți și au vrut inițial să-și vadă fiul jucând ca actor în fața camerei o singură dată, i-au permis băiatului totuși să participe la producții de film ulterioare. Așa s-a întâmplat că Whiteley i s-a permis să apară în fața camerei în Hoți de copii în 1953 și pentru care i s-a acordat Premiul Juvenil al Academiei în 1955, un premiu care poate fi echivalat cu Oscarul. În film a jucat Whiteley alături de Vincent Winter, care a câștigat și el Premiul Juvenil, rolul fratelui care descoperă și are grijă de un copil găsit.[3] Whiteley a apărut în fața camerei pentru cinci filme până în 1956, inclusiv pentru filmul de aventura istorică a lui Fritz Lang, Moonfleet. Apoi a jucat roluri de invitat în două seriale de televiziune, dar în cele din urmă a părăsit actoria și s-a concentrat în întregime pe educația sa școlară.

A urmat cursurile Universității Oxford, unde a studiat istoria artei și și-a luat doctoratul în 1972 cu teza „Renașterea în pictură a temelor inspirate de antichitate în Franța de la mijlocul secolului al XIX-lea”. A lucrat ca curator și profesor la Muzeul Ashmolean din Oxford timp de un total de 38 de ani[4] și a fost, de asemenea, membru al St Cross College, Oxford. Whiteley a fost căsătorit cu istoricul de artă Linda Whiteley și cuplul a avut doi copii.

În 2009 a fost distins cu Ordre des Arts et des Lettres francez.

Filmografie selectivă

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ a b „Jon Whiteley”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ a b Jon Whiteley, Fifties child star who became an eminent curator at the Ashmolean Museum – obituary (în engleză), , accesat în  
  3. ^ „Jon Whiteley, Recipient of a Rare Juvenile Oscar, Dies at 75” (în engleză). Accesat în . 
  4. ^ „Jon Whiteley, Recipient of a Rare Juvenile Oscar, Dies at 75” (în engleză). Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Jon Whiteley la Wikimedia Commons