John Wilder Tuckey

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
John Tukey
Date personale
Născut 16 iunie 1915(1915-06-16)
New Bedford, Massachusetts, SUA
Decedat (85 de ani)
New Brunswick, New Jersey, SUA
Naționalitate Americani
Cetățenie Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupație matematician
statistician[*]
profesor universitar
informatician
chimist Modificați la Wikidata
Activitate
Rezidență SUA
Domeniu Matematician
Instituție Laboratoarele Bell
Universitatea Princeton
Alma Mater Brown University[*]
Universitatea Princeton  Modificați la Wikidata
Organizații (Organizații din care face parte)
Conducător de doctorat Solomon Lefschetz
Doctoranzi Arthur Dempster
Leo Goodman
Paul Meier
Frederick Mosteller
Kai Lai Chung
Cunoscut pentru Transformata Fourier rapidă
Boxplot
Introducerea cuvântului „bit”

John Wilder Tukey (n. 16 iunie 1915 - d. 26 iulie 2000) a fost un statistician american cunoscut mai ales pentru introducerea noțiunii de bit în informatică și pentru crearea diagramelor stem and leaves din statistică.

Biografie timpurie, educație[modificare | modificare sursă]

Născut în New Bedford, Massachusetts, Tukey a obținut un grad de Bachelor of Science în 1936 și un grad de Master of Science în chimie în 1937 de la Brown University înainte de a se muta la Princeton University pentru a studia pentru doctoratul său în matematică. În timpul celui de-al doilea război mondial, Tukey a lucrat la Oficiul de control al incendiilor, colaborînd cu Samuel Wilks și William Cochran. După război, s-a reîntors al Princeton, lucrînd atît la Universitatea Princeton cît și la AT&T Bell Laboratories.

Activitatea științifică[modificare | modificare sursă]

Domeniile sale de interes în statistică au fost numeroase și variate. Studiile sale cele mai recunoscute în statistică au fost realizate cu James Cooley, algoritmi Cooley-Tukey și Transformări rapide Fourier. În anii 1970, a contribuit semnificativ la ceea ce este azi cunoscut sub denumirea de estimare abruptă (conform originalului, jackknife estimation), cunoscut și sub numele de "tăietura / curba Quenouille-Tukey". Tukey a introdus, de asemenea, și diagramele cunoscute ca "diagrame cutii" (conform originalului box plot) în cartea sa din 1977, Exploratory Data Analysis, în română, Analiza datelor estimate.

Tukey a contribuit de asemenea la ceea ce este cunoscut ca practică statistică (în engleză en statistical practice) și a exprimat clar diferențele Analiza datelor prin explorare (vedeți en exploratory data analysis) și Analiza datelor confirmate (vedeți en en:confirmatory data analysis), considerând argumentat că prea mult din metodologia generală a statisticii se bazează doar pe cea de-a doua metodă. Deși Tukey afirmă limpede separarea celor două metode, totuși, în special în cazul științelor naturii, separarea metodelor poate să producă rezultate conflictuale, situații pe care le-a caracterizat ca fiind știință lipsită de confort (vedeți en uncomfortable science}.

John Wilder Tukey a scris patru comunicări împreună cu Paul Tukey, unul din verii săi de-al cincilea, care era un student în primii ani la Princeton University când s-au cunoscut.
Citate[modificare | modificare sursă]

  • "bit stands for binary-unit"[necesită citare]
  • "Far better an approximate answer to the right question, which is often vague, than the exact answer to the wrong question, which can always be made precise."[necesită citare]
  • "The combination of some data and an aching desire for an answer does not ensure that a reasonable answer can be extracted from a given body of data."[necesită citare]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]