Boxplot

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Diagrama Boxplot oferă informații privind tendința centrală și forma distribuției studiate. O diagramă de tip Boxplot reflectă grafic rezumarea prin cele 5 valori ale unei distribuții: valoarea minimă, prima quartila, mediana, a treia quartila și valoarea maximă. Graficul va prezenta deasemeni și valorile aberante sau valori situate mult în afara distribuției.

- Xmin Valoarea minimă denumită și percentila 0 este cea mai mică valoare observată din șirul de valori, exceptând valorile aberante.

Percentila este valoarea unei variabile sub care se încadrează („cade”) un anumit procent din observații. De exemplu, percentila 20 este valoarea sub care pot fi găsite 20% din observații.

- Q1 Quartila inferioară delimitează cele mai mici 25% din valorile observate.

Quartila este oricare din cele 3 valori care divid datele sortate în patru părți egale, deci fiecare parte reprezentând o pătrime din populație

- Me; Mediana delimitează 50% din valori (intervalul cuprins între cea mai mică valoare observată și mediana conține 50% din valorile observate, iar intervalul cuprins între valoarea mediana și cea mai mare valoare observată conține celelate 50% din valorile observate).

-Q3 Quartila superioară delimitează cele mai mari 25% din valorile observate.

-Xmax Valoarea maximă denumită și a 100-a percentila este cea mai mare valoare observată, exceptând valorile aberante.

-Intervalul dintre quartile IQR este intervalul cuprins între Q3 și Q1.

IQR=Q3-Q1

-Valoarile aberante (outliers) sunt considerate valorile mai mari decât Q3+1,5IQR sau valori mai mici decât Q1-1,5IQR Intervalul IQR este reprezentat grafic printr-un dreptunghi („cutie”). În interiorul său se află mediana reprezentată grafic prin o linie orizontală. Intervalele (Xmin , Q1) și (Q3 , Xmax) sunt reprezentate de câte o linie („mustață”) trasată în continuarea dreptunghiului. Valorile aberante sunt reprezentate prin „* ”

Reprezentarea grafică poate fi orizontală sau verticală, semnificațiile termenilor rămânând aceleași.

Referințe[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Boxplot