John Walker (programator)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
John Walker
Date personale
Născut1949 (71 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațiedezvoltator de software[*]
inginer
informatician Modificați la Wikidata
Activitate
InstituțieAutodesk  Modificați la Wikidata
Prezență online

John Walker (născut c. 1950) este un programator de calculatoare, autor și co-fondator al companiei de computer-aided design Autodesk.

Primele proiecte[modificare | modificare sursă]

În 1974/1975, Walker a scris software-ul ANIMAL⁠(d), care se auto-reproducea pe mașini UNIVAC 1100: acesta este considerat a fi unul dintre primii viruși de calculator.[1][2][3]

Walker a fondat, de asemenea, compania de integrare hardware Marinchip. Printre alte lucruri, Marinchip a realizat în premieră translatarea a numeroase compilatoare de limbaje de programare pe platforme Intel.

Autodesk[modificare | modificare sursă]

În 1982, John Walker și alți 12 programatori au pus împreună 59.000 de dolari pentru a iniția proiectul Autodesk (AutoCAD), și a început să lucreze la mai multe aplicații pe computer.[4] Prima finalizată a fost AutoCAD,[5] o aplicație software pentru proiectarea asistată de calculator (CAD). AutoCAD și-a început viața sub numele de InteractCAD, scris de programatorul Michael Riddle într-un limbaj proprietar; Walker și Riddle au rescris programul, și au convenit un acord de împărțire a profitului pentru orice produs derivat din InteractCAD. Walker i-a plătit ulterior lui Riddle 10 milioane dolari pentru toate drepturile.

Până la jumătatea anului 1986, compania a crescut la 255 de angajati, cu vânzări anuale de peste 40 de milioane de dolari. În acel an, Walker a demisionat din funcția de președinte al companiei, continuând să lucreze ca programator. În 1989, a fost publicată cartea lui Walker, Autodesk File.[6] Acesta descrie experiențele sale la Autodesk, pe baza documentelor interne (în special e-mailuri) ale companiei.[7]

Walker s-a mutat în Elveția în anul 1991. Prin 1994, când a demisionat din companie, aceasta era a șasea cea mai mare companie de software pentru calculatoare personale din lume, în principal datorită vânzărilor de AutoCAD. Walker deținea la acea dată acțiuni la Autodesk în valoare de circa 45 de milioane de dolari.[8]

Fourmilab[modificare | modificare sursă]

Walker se ocupă de proiecte personale, între care un generator hardware de numere aleatoare⁠(d) numit HotBits[9] și un viewer pentru Pământ și Lună.[10] El publică pe domeniul său personal, fourmilab.ch.

În cultura populară[modificare | modificare sursă]

Interesul lui Walker față de viața artificială l-a determinat să-l angajeze pe Rudy Rucker, matematician și autor de science fiction, pentru a lucra la software de automate celulare. Ulterior, pe baza experienței sale de la Autodesk în Silicon Valley, Rudy a scris romanul The Hacker and the Ants⁠(d), în care unul dintre personaje este vag bazat pe John Walker.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Walker, John. [1] fourmilab.ch.
  2. ^ Parikka, Jussi; Digital Contagions: A Media Archaeology of Computer Viruses [2]
  3. ^ Maximum PC May 2008; Stern, Zack; The Evolution of Viruses [3]
  4. ^ Markoff, John (). „COMPANY NEWS; Autodesk Founder Saddles Up and Leaves”. The New York Times (în engleză). ISSN 0362-4331. Accesat în . 
  5. ^ John R. McCarty (). „Micro-miracle: Autodesk has 'image' of success”. The Pittsburgh Press. 
  6. ^ „Telling the Story Behind Autodesk”. New Straits Times. . 
  7. ^ John Walker. „The Autodesk File: Bits of History, Words of Experience”. Fourmilab Switzerland.  Missing or empty |url= (help⁠(en)); |access-date= requires |url= (help⁠(en))
  8. ^ John Markoff (). „Autodesk Founder Saddles Up and Leaves - New York Times”. The New York Times. 
  9. ^ Walker, John. „HotBits: Genuine random numbers, generated by radioactive decay”. fourmilab.ch. Accesat în . 
  10. ^ Walker, John. „Earth and Moon Viewer”. fourmilab.ch. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]