John Dreyer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
John Dreyer

John Louis Emil Dreyer (13 februarie 1852 - 14 septembrie 1926) a fost un astronom irlando-danez.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Johan Ludvig Emil Dreyer s-a născut la Copenhaga. În 1874, la vârsta de 22 de ani, a plecat în Irlanda unde a lucrat pentru Lawrence Parsons, al patrulea conte de Rosse, fiul și successorul lui William Parsons care construise Leviathan de la Parsonstown (un telescop uriaș cu oglinda primară de 183 cm). Începând din 1878 a lucrat la observatorul Dunsink și în 1882 la cel de la Armagh al cărui director a fost până în 1916.

Contribuția sa majoră este monumentalul New General Catalogue of Nebulae and Clusters of Stars care numără 8 163 obiecte de pe cerul profund completat de două anexe: Index Catalogue, care au condus la peste 13 000 obiecte repertoriate. Acest catalog, sub o formă revizuită, este folosit și în zilele noastre.

Dreyer a fost și un istoric al astronomiei. În 1890 el a publicat o biografie a lui Tycho Brahe, și el de origine daneză, iar spre sfârșitul carierei sale, Dreyer a editat publicațiile lui Tycho și corespondența acestuia. Cartea sa History of the Planetary Systems from Thales to Kepler (1905), este o privire generală a istoriei astronomiei și rămâne o bună introducere asupra subiectului. În prezent este editată sub titlul A History of Astronomy from Thales to Kepler (ISBN 0-486-60079-3).

A obținut Medalia de aur a Royal Astronomical Society în 1916, iar un crater lunar îi poartă numele.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Alexander, A. F. O'D., "Dreyer, Johann Louis Emil," Dictionary of Scientific Biography 4:185-186.
  • J. L. E. Dreyer, A History of Astronomy from Thales to Kepler, 2nd edition, Dover Publications, 1953.

Legături externe[modificare | modificare sursă]