John Dee

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
John Dee
Portretul lui John Dee din secolul al XVI-lea, autor necunoscut[1]
Portretul lui John Dee din secolul al XVI-lea, autor necunoscut[1]
Născut 13 iulie 1527(1527-07-13)[2]
Tower Ward, Londra, Anglia[2]
Decedat decembrie 1608 ori martie 1609
Mortlake, Surrey, Anglia
Rezidență Anglia
Naționalitate galez
Domeniu Matematică, alchimie, astrologie, ermetism, navigație
Instituție Christ's College, Manchester, St John's College, Cambridge
Alma Mater Trinity College
St John's College[*]
Conducător de doctorat Gemma Frisius, Gerardus Mercator[3]
Doctoranzi Thomas Digges[4]
Cunoscut pentru Consilier al reginei Elisabeta I

John Dee (n. 13 iulie 1527, Tower, City, Londra - d. 1608 sau 1609, Mortlake, Surrey) a fost un matematician, astronom, astrolog, ocultist, imperialist[5] și consilier al reginei Elisabeta I. Dee este de origine galeză.[6] Și-a dedicat o mare parte a vieții sale studiului alchimii, divinației și filosofiei ermetice.

Dee s-a aventurat în lumea științei și magiei ca și cum acestea nu ar fi fost deosebite. Fiind unul dintre cei mai învățați oameni din vremea lui, Dee a fost invitat pentru a preda algebra avansată la Universitatea din Paris pe când nu împlinise douăzeci de ani. Dee a fost un promotor fervent al matematicii și astronom respectat, precum și un expert de frunte în navigație, el învățând pe mulți dintre aceia care au făcut din Anglia o țară a marilor descoperiri geografice.

Simultan cu aceste eforturi, Dee s-a cufundat în lumea magiei, astrologiei și ermetismului. A dedicat mult timp și efort în ultimii treizeci de ani ai vieții sale pentru a încerca să comunice cu îngerii, în scopul de a învăța limbajul universal al creației și de a aduce unitatea preapocaliptică a omenirii. Ca student al neoplatonismului renascentist al lui Marsilio Ficino, Dee nu a făcut distincție între cercetarea sa matematică și investigațiile sale asupra magiei ermetice, invocarea îngerilor și prezicerea viitorului. În schimb, el a considerat că toate activitățile sale constituie diferite fațete ale aceleiași căutări: căutarea unei înțelegeri transcendentale a formelor divine care stau la baza lumii vizibile, pe care Dee le-a numit "adevăruri pure".

În timpul vieții sale, Dee a strâns numeroase cărți și manuscrise, realizând una dintre cele mai mari biblioteci din Anglia. Ca savant, rangul său social era ridicat și acest lucru i-a permis să joace un rol în politică elisabetană. El a fost consilier ocazional și tutore pentru Elizabeta I și a avut relații culturale cu miniștrii ei Francis Walsingham și William Cecil. Dee, de asemenea, i-a instruit și s-a bucurat de relații de patronaj cu Sir Philip Sidney, unchiul său, Robert Dudley, primul conte de Leicester și cu poetul Edward Dyer. El a beneficiat, de asemenea, de patronajul lui Sir Christopher Hatton.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Conform declarațiilor lui Charlotte Fell-Smith, acest portret a fost pictat când Dee avea 67 de ani. A aparținut nepotului acestuia, Rowland Dee, și mai târziu lui Elias Ashmole, care l-a dat Universității Oxford.
  2. ^ a b Benjamin Woolley (2012), The Queen's Conjuror, HarperCollins UK, p. 3, ISBN 9780007401062 
  3. ^ Mathematics Genealogy Project”. Genealogy.math.ndsu.nodak.edu. http://genealogy.math.ndsu.nodak.edu/id.php?id=119224. Accesat la 2 aprilie 2010. 
  4. ^ British Society for the History of Mathematics”. Dcs.warwick.ac.uk. http://www.dcs.warwick.ac.uk/bshm/zingaz/C.html. Accesat la 2 aprilie 2010. 
  5. ^ Roberts, R. Julian (2004; online edition, May 2006). „Dee, John (1527–1609)”. Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press. doi:10.1093/ref:odnb/7418. http://www.oxforddnb.com/view/article/7418. Accesat la 6 decembrie 2011.  (Format:ODNBsub).
  6. ^ 18 December 2010 - 16:34 (18 decembrie 2010). „Blogs - Wales - John Dee, magician to Queen Elizabeth”. BBC. http://www.bbc.co.uk/blogs/waleshistory/2010/12/john_dee_magician_astronomer_astrologer.html. Accesat la 6 octombrie 2012. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]