Johann Willem Beyen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Johan Willem Beyen (n. 2 mai 1897, Utrecht - d. 29 aprilie 1976, Haga) a fost un om politic olandez, bancher, ministru al afacerilor externe între anii 1952-1956.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost consilier al guvernului olandez din exil, apoi s-a numărat printre fondatorii Băncii Mondiale și ai Fondului Monetar Internațional, ocupând, pe rând, funcția de director la ambele instituții.

Ca ministru de externe a jucat un rol decisiv în crearea Comunității Economice Europene. Propunerile sale din 1952 vizau realizarea unei uniuni vamale și tarifare și a unei piețe comune europene. Acest plan a reprezentat punctul de pornire a discuțiilor de la conferința de la Messina din anul 1955.

Ideile lui Beyen, alături de cele ale belgianului Paul-Henri Spaak, aveau să ducă în anul 1957 la fondarea Comunității Economice Europene.[1]

Ca omagiu pentru contribuția sa la fondarea Uniunii Europene, bustul său a fost inclus printre cele 12 busturi de oameni politici reunite în Monumentul părinților fondatori ai Uniunii Europene, inaugurat la București, la 9 mai 2006, de Ziua Europei, pe Insula Trandafirilor din Parcul Herăstrău.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Johan Willem Beyen
  2. ^ Inaugurarea monumentului dedicat Părinților Fondatori ai UE - 9 mai 2006 -