Johann Voldemar Jannsen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Johann Voldemar Jannsen
Johann Voldemar Jannsen.jpg
Johann Voldemar Jannsen
Date personale
Născut [1] Modificați la Wikidata
Vana-Vändra vald[*], Estonia Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Tartu, Estonia Modificați la Wikidata
Înmormântat Raadi cemetery[*] Modificați la Wikidata
Copii Lydia Koidula Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Estonia.svg Estonia Modificați la Wikidata
Ocupație jurnalist
poet
scriitor
învățător Modificați la Wikidata
Activitate
Limbi limba estonă  Modificați la Wikidata
Monumentul lui Johann Voldemar Jannsen ridicat în localitatea Pärnu

Johann Voldemar Jannsen (grafiat și Jaan Woldemar Jensen[2]) (n. 16 mai 1819, Vana-Vändra, Livonia (în prezent Estonia) – d. 13 iulie 1890, Tartu) a fost un scriitor și ziarist estonian, o figură centrală a mișcării naționale de redeșteptare națională a Estoniei și autorul poeziei Mu isamaa, mu õnn ja rõõm, adoptată din 1920 ca text al imnului național al Estoniei.

Numele său are o rezonanță germanică pentru că, atunci când a fost abolită iobăgia, mulți estonieni au luat numele fostului lor senior feudal, care în cazul lui Jannsen, era Voldemar[3].

Fiind învățător în Pärnu, Jannsen a editat publicația săptămânală Perno Postimees, al cărui prim număr a apărut 5 iunie 1857, dată ce a marcat începutul jurnalismului în limba estoniană. Jannsen a scos săptămânalul Perno Postimees până în 1863, când s-a mutat la Tartu, unde a publicat ziarul Eesti Postimees.

În iunie 1869, Jannsen a organizat la Tartu primul festival de cântece estoniene, eveniment cultural la care au participat peste 850 de persoane[4], urmat de un al doilea festival, în 1879.[3]

La 1 iunie 2007, a fost dezvelit la Pärnu monumentul ridicat în memoria lui Jannsen de ziarele Parnu Postimees și Postimees, cu sprijinul guvernului estonian, pentru a marca împlinirea a 150 de ani de jurnalism în limba estoniană. Statuia în bronz, reprezentându-l pe Johann Voldemar Jannsen este creația sculptorului Mati Karmin[5].

Note[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]