Johann Nepomuk Hummel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Johann Nepomuk Hummel
JNHummel 2.jpg
Date personale
Nume la naștereJohann Nepomuk Hummel Modificați la Wikidata
Născut[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Bratislava, Imperiul Habsburgic[6][7][4][5] Modificați la Wikidata
Decedat (58 de ani)[8][2][9][10] Modificați la Wikidata
Weimar, Saxa-Weimar-Eisenach[11][12][5] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Austria.svg Austria Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor
dirijor
pianist
concertmaestru
profesor de muzică[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea de Muzică și Artă Dramatică din Viena  Modificați la Wikidata
PremiiCavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare[*] ()[1]
Profesor pentru Charles Zeuner[*][[Charles Zeuner (German-born United States musician and composer (1795-1857))|​]], Adolf Henselt[*][[Adolf Henselt (German composer and pianist)|​]], Carl Czerny  Modificați la Wikidata
Prezență online

Johann Nepomuk Hummel (14 noiembrie 1778 - 7 octombrie 1837) a fost un compozitor și pianist virtuoz austriac. Muzica lui reflectă trecerea de la era muzicală clasică la cea romantică.

Influență[modificare | modificare sursă]

În timp ce se afla în Germania, Hummel a publicat A Complete Theoretical and Practical Course of Instruction on the Art of Playing the Piano Forte (1828), care s-a vândut în mii de exemplare în câteva zile de la publicare și a adus un nou stil de degetare și de a cânta ornamente. Tehnica pianistică din secolul al XIX-lea a fost influențată de Hummel, prin instruirea lui Carl Czerny , care mai târziu l-a predat pe Franz Liszt . Czerny se transferase la Hummel după ce studiase trei ani cu Beethoven.

Influența lui Hummel poate fi observată și în lucrările timpurii ale lui Frédéric Chopin și Robert Schumann , iar umbra Concertului pentru pian în si minor al lui Hummel, precum și Concertul său pentru pian în la minor poate fi percepută în mod deosebit în concertele lui Chopin.  Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că Chopin trebuie să-l fi auzit pe Hummel într-unul dintre turneele de concerte ale acestuia din urmă în Polonia și Rusia și că Chopin a păstrat concertele pentru pian ale lui Hummel în repertoriul său activ. Harold C. Schonberg , în Marii pianiști , scrie „... deschiderile concertelor Hummel în la minor și Chopin în mi minor sunt prea aproape pentru a fi coincidente”. În legătură cu Preludiile lui Chopin , op. 28 , Schonberg spune: „De asemenea, este greu să scapi de ideea că Chopin era foarte familiarizat cu acum uitatul Op. 67 al lui Hummel,  compus în 1815 – un set de douăzeci și patru de preludii în toate tonurile majore și minore , începând cu do major”.

Viața[modificare | modificare sursă]

Locul nașterii lui Hummel pe strada Klobucnicka din Bratislava

Hummel s-a născut în Pressburg, Regatul Ungariei, pe atunci o parte din Monarhiei Habsburgice (acum Bratislava, în Slovacia). Tatăl său, Johannes Hummel,[13] era director al Școlii Imperiale de Muzică Militară din Viena și dirijor al orchestrei teatrale a lui Emanuel Schikaneder de la Teatrul auf der Wieden; mama lui, Margarethe Sommer Hummel, era văduva peruchierului Josef Ludwig. El a fost numit după Sf. Ioan Nepomuk. La vârsta de opt ani, a primit lecții de muzică de la Wolfgang Amadeus Mozart, care a fost impresionat de calitățile lui. Hummel a fost educat și găzduit gratuit de Mozart timp de doi ani și a avut prima sa apariție într-un concert la vârsta de nouă ani cu ocazia unuia dintre concertele lui Mozart.

Tatăl lui Hummel l-a dus apoi într-un turneu european, ajungând la Londra, unde a primit instrucțiuni de la Muzio Clementi și unde a rămas timp de patru ani înainte de a se întoarce la Viena. În 1791 Joseph Haydn, care se afla în Londra în același timp cu tânărul Hummel, a compus o sonată în la-bemol major pentru Hummel, care a avut prima sa interpretare în Hanover Square Rooms în prezența lui Haydn. Când Hummel a încheiat, Haydn, potrivit surselor, i-a mulțumit tânărului și i-a dat o guinee.

Izbucnirea Revoluției Franceze și instaurarea regimului terorii l-au determinat pe Hummel să-și anuleze turneul planificat prin Spania și Franța. În schimb, el s-a întors la Viena, efectuând concerte de-a lungul traseului său. La întoarcerea sa la Viena, el a urmat studii muzicale cu Johann Georg Albrechtsberger, Joseph Haydn și Antonio Salieri.

Hummel, c. 1814, Goethe-Museum, Düsseldorf

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ http://www2.culture.gouv.fr/LH/LH090/PG/FRDAFAN83_OL1326064v001.htm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
 3. ^ „Johann Nepomuk Hummel”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 4. ^ a b Hummel, Johann Nepomuk (BLKÖ)[*][[Hummel, Johann Nepomuk (BLKÖ) (entry in the Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich (vol. 9, p. 419))|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 5. ^ a b c Archivio Storico Ricordi, accesat în  
 6. ^ „Johann Nepomuk Hummel”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 7. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
 8. ^ „Johann Nepomuk Hummel”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 9. ^ Johann Nepomuk Hummel, SNAC, accesat în  
 10. ^ Johann Nepomuk Hummel, Find a Grave, accesat în  
 11. ^ „Johann Nepomuk Hummel”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 12. ^ Гуммель Иоганн Непомук, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
 13. ^ Hust, Christoph. 2003.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Johann Nepomuk Hummel: Der Mensch und Künstler. Karl Benyovszky, Breslau: Eos-Verlag 1934.
 • Zwischen Klassik und Klassizismus. Johann Nepomuk Hummel in Wien und Weimar. Anselm Gerhard, Laurenz Lütteken (editori), Kassel: Bärenreiter 2003.
 • Kroll, Mark (). Johann Nepomuk Hummel: A musician's Life and World. Lanham, MD: Scarecrow Press. ISBN 0-8108-5920-3. 
 • Lorenz, Michael: "Maria Eva Hummel. Un Post-Scriptum", Viena 2013
 • Schonberg, Harold C. (). „VII: From Ireland to Bohemia”. The Great Pianists: From Mozart to the Present. New York: Simon & Schuster. 
 • Schonberg, Harold C. (). The Great Pianists (ed. Rev. & updated). New York City: Simon and Schuster. ISBN 0-671-64200-6. 
 • Kapellmeister Hummel în Anglia și Franța. Joel Sachs, Detroit: Informații Coordonatori 1977.
 • Johann Nepomuk Hummel und Weimar. Komponist, Klaviervirtuose, Kapellmeister 1778-1837. Kurt Thomas, Weimar: Rat der Stadt 1987
 • Mor Kammermusik Johann Nepomuk Hummels. Dieter Zimmerschied, Mainz: 1966.
 • Thematisches Verzeichnis der Werke von Johann Nepomuk Hummel. Dieter Zimmerschied, Hofheim am Taunus: Hofmeister 1971.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Partituri muzicale[modificare | modificare sursă]