Carl Czerny

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Carl Czerny
Carl Czerny.jpeg
Carl Czerny
Date personale
Născut [1][2] Modificați la Wikidata
Viena, Imperiul Habsburgic[3][4] Modificați la Wikidata
Decedat (66 de ani)[5][2] Modificați la Wikidata
Viena, Imperiul Austriac[6][4] Modificați la Wikidata
Înmormântat Cimitirul Central din Viena Modificați la Wikidata
Cetățenie Austria Modificați la Wikidata
Ocupație pianist
compozitor
muzicolog[*]
teoretician al muzicii[*]
profesor de muzică[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzical muzică clasică  Modificați la Wikidata
Instrument(e) pian  Modificați la Wikidata
Carl Czerny
(1791-1857)

Carl Czerny (uneori Karl; n. 21 februarie 1791 — d. 15 iulie 1857) a fost un compozitor, pianist și profesor austriac. A rămas în istoria muzicii cu studiile sale pentru pian, fiind considerat primul profesor de pian.

Carl Czerny s-a născut în Viena (Austria) într-o familie de cehi. Tatǎl său, Václáv Ćerný, a venit la Viena din Nymburg, Boemia (Cehia), iar Carl însuși n-a vorbit germana pânǎ la vârsta de 10 ani.

El a învǎțat sǎ cânte la pian de la tatǎl său, înainte de a lua lecții de la Johann Nepomuk Hummel, Antonio Salieri și Ludwig van Beethoven. Carl Czerny a fost un pianist ambițios, prima sa apariție în public fiind la vârsta de 9 ani (1800), impresionând publicul vienez cu un Concert pentru pian de Wolfgang Amadeus Mozart. In anul 1812 el a oferit în premiera Vienei Concertul pentru pian nr.5 "Emperor" de Ludwig van Beethoven.

Czerny a inceput devreme sa dea lectii si la varsta de cincisprezece ani era deja un cautat profesor. Cel mai faimos elev al sau a fost Franz Liszt, care i-a dedicat cele douasprezece "Transcendental Etudes"" si de asemenea la implicat in Hexaméron (a cincea variatie pe tema lui Bellini este a lui).

Czerny a avut si alti elevi notabili cum ar fi: Sigismond Thalberg, Stephen Heller, Alfred Jaëll, Teodor Leszetycki, Theodor Kullak, Theodor Döhler si Anne Caroline de Belleville.

Czerny a compus un foarte mare numar de piese (pana la Op. 861), incluzand un numar de Mese si Requiem, si un mare numar de simfonii, concerte, sonate si cvartete de coarde. Niciuna din aceste piese nu sunt cantate des astazi si este cunoscut drept compozitor mai ales din cauza mareului numar de piese didactice scrise, multe care sunt utilizate si astazi , cum ar fi "The School of Velocity" si "The Art of Finger Dexterity". El a fost printre primii compozitori care au utilizat cuvantul "étude" (studiu) pentru titlul unei compozitii.

Intre cele aproape 1000 de compozitii publicate sunt incluse si aranjamente pentru opt piane, fiecare la patru maini, pentru doua uverturi ale Gioachino Rossini. El a lasat si un eseu despre interpretarea sonatelor la pian de Beethoven. El a publicat o schita autobiografica "Erinnerungen aus meinem Leben" (1842; “Memories from My Life”).

Czerny a murit la varsta de 66 ani in Viena.

  1. ^ "Carl Czerny", Gemeinsame Normdatei, accesat la 13 august 2015 
  2. ^ a b "Carl Czerny", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 
  3. ^ "Carl Czerny", Gemeinsame Normdatei, accesat la 11 decembrie 2014 
  4. ^ a b Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978) 
  5. ^ "Carl Czerny", Gemeinsame Normdatei, accesat la 27 aprilie 2014 
  6. ^ "Carl Czerny", Gemeinsame Normdatei, accesat la 31 decembrie 2014