Johann Bayer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Constelaţia Orion, așa cum este prezentată în Uranometria

Johann Bayer (n. 1572, Rain, Bavaria, Germania – d. , Augsburg, Sfântul Imperiu Roman) a fost un magistrat german pasionat de astronomie, autorul unui atlas stelar renumit, Uranometria. A studiat la Ingolstadt, Augsburg.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Marea lucrare a lui Johann Bayer a fost atlasul astronomic Uranometria, editat la Augsburg în 1603, și care a fost primul atlas care a acoperit în întregime sfera cerească.

Conține 51 de hărți siderale: câte una pentru fiecare din cele 48 de constelații ale lui Ptolemeu, una pentru cerul sudic și care nu era cunoscut de Ptolemeu, precum și două planisfere. A fost reprodus în 1627 sub titlul de Coelum stellarum christianum.

Pentru hărțile sale ale constelațiilor, Bayer a folosit observațiile cele mai moderne ale epocii sale, cele ale marelui astronom danez Tycho Brahe.

Pentru harta sa a cerului austral, el s-a folosit de însemnările a doi navigatori olandezi, Pieter Dirkszoon Keyser și Frederick de Houtman.

Uranometria a introdus denumirile Bayer, care mai sunt folosite și în prezent, cât și unele din constelațiile moderne.

Nomenclatura propusă de Bayer permite o mare simplificare a clasificării stelelor. A imaginat, într-adevăr, să se desemneze stelele unei aceleiași constelații folosind literele alfabetului grec: alpha pentru steaua cea mai luminoasă, beta pentru a doua cea mai luminoasă, și așa mai departe. Dacă o constelație avea peste 24 de stele (numărul literelor din alfabetul grec), el utiliza apoi literele alfabetului latin.

Omagieri[modificare | modificare sursă]

Craterul Bayer de pe Lună a primit numele în onoarea sa.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • fr Marie-Nicolas Bouillet et Alexis Chassang (dir.), «Johann Bayer» în Dictionnaire universel d’histoire et de géographie, 1878.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ International Standard Name Identifier, accesat în  
  2. ^ a b Johann Bayer, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  3. ^ Johannes Johann Bayer, Nationalencyklopedin, accesat în  
  4. ^ Johann Bayer, Artnet, accesat în  
  5. ^ Johann Bayer, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  6. ^ Johann Bayer, Gran Enciclopèdia Catalana 

Legături externe[modificare | modificare sursă]