Sari la conținut

Jean-Baptiste Pigalle

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jean-Baptiste Pigalle
Date personale
Născut[1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Rueil-Malmaison, Métropole du Grand Paris, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani)[6][7] Modificați la Wikidata
Paris, Regatul Franței[8][9][6][10][7] Modificați la Wikidata
Înmormântatcimetière du Calvaire[*][[cimetière du Calvaire (cemetery located in Paris, in France)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațiesculptor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiParis Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticsculptură  Modificați la Wikidata
Profesor pentruNicolas-François Dupré[*][[Nicolas-François Dupré (sculptor francez)|​]], Jean Guillaume Moitte[*][[Jean Guillaume Moitte (artist francez)|​]], Louis-Philippe Mouchy[*][[Louis-Philippe Mouchy (sculptor francez)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăbaroc, neoclasicism  Modificați la Wikidata
Opere importanteVoltaire nu[*][[Voltaire nu (sculpture by Jean-Baptiste Pigalle)|​]], Mercury[*][[Mercury (marble statue by Jean-Baptist Pigalle in the Bode Museum formerly Sanssouci)|​]]  Modificați la Wikidata
Premiichevalier de l'ordre de Saint-Michel[*][[chevalier de l'ordre de Saint-Michel |​]]  Modificați la Wikidata

Jean-Baptiste Pigalle (n. , Rueil-Malmaison, Métropole du Grand Paris, Franța – d. , Paris, Regatul Franței) a fost un sculptor francez a cărui operă a fost influențată atât de curentul baroc, cât și de cel neoclasic.

Pigalle s-a născut la Paris, al șaptelea copil al unui tâmplar. Deși nu a reușit să obțină Prix de Rome, după o luptă grea a intrat la Académie Royale⁠(d) și a devenit unul dintre cei mai populari sculptori ai vremii sale. Lucrările sale timpurii, cum ar fi Copilul cu colivie (model la Sèvres) și Mercur încheindu-și sandalele (Berlin și mulaj de plumb la Luvru), sunt mai puțin obișnuite decât cele din anii de maturitate, însă statuia sa nud a lui Voltaire, datată 1776 (inițial la Institut de France, achiziționată de Luvru în 1962), și mormintele sale ale contelui d'Harcourt (c. 1764) (Notre-Dame de Paris ) și al Mareșalului de Saxa, finalizate în 1777 (biserica luterană Saint-Thomas, Strasbourg ), sunt bune exemple ale sculpturii franceze din secolul al XVIII-lea.

Pigalle l-a învățat pe sculptorul Louis-Philippe Mouchy⁠(d), care s-a căsătorit cu nepoata sa și care a copiat îndeaproape stilul lui Pigalle.[11][12] De asemenea, se spune că i-a predat pictoriței Madeleine-Élisabeth Pigalle⁠(d), despre care se crede că este o rudă îndepărtată din Sens.[13] Numele său este renumit astăzi datorită cartierului roșu Pigalle din Paris, situat în jurul pieței cu același nume, Place Pigalle.

Pigalle a murit la Paris la 20 august 1785.

Lucrări monumentale

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ Jean-Baptiste Pigalle, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
  2. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ Jean-Baptiste Pigalle, Brockhaus Enzyklopädie 
  4. ^ Jean-Baptiste Pigalle, Roglo 
  5. ^ Jean-Baptiste Pigalle, Gran Enciclopèdia Catalana 
  6. ^ a b Allgemeines Künstlerlexikon Online, accesat în  
  7. ^ a b „Jean-Baptiste Pigalle”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  8. ^ Grove® Dictionary of Art, accesat în  
  9. ^ Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
  10. ^ RKDartists, accesat în  
  11. ^ Goodman, John (). Diderot on Art: The salon of 1767. Yale University Press. p. 312. ISBN 978-0-300-06252-6. Accesat în . 
  12. ^ Levey, Michael (). Painting and Sculpture in France, 1700–1789. Yale University Press. p. 250. ISBN 978-0-300-06494-0. Accesat în . 
  13. ^ Profile of Madeleine-Élisabeth Pigalle at the Dictionary of Pastellists Before 1800.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]