Jasna Góra

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Jasna Góra 260506 01.JPG

Mânăstirea Jasna Góra ("Muntele luminos") în Częstochowa, Polonia este altarul cel mai faimos dedicat Maicii Domnului în Polonia și cel mai mare loc de pelerinaj din țară - pentru mulți, ea reprezinta capitala spirituală a Poloniei. Imaginea Madonei Negre de la Częstochowa, căreia îi sunt atribuite puteri miraculoase, este comoara cea mai prețioasă a Jasnei Gora.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Așezământul fost fondat în 1382 de către calugării paulini, care au venit din Ungaria la invitația lui Władysław, Duce de Opole. Mănăstirea a fost un loc de pelerinaj pentru sute de ani, și conține icoana cea mai importantă a Fecioarei Maria din această parte a Europei. Icoana, reprezentând Maica Domnului cu Pruncul Hristos, este cunoscută sub numele de Madona Neagră de la Częstochowa sau Fecioara de la Czestochowa, si este larg venerată și creditată cu multe minuni. Printre acestea, îi este atribuita salvarea în mod miraculos a mănăstirii în timpul asediului de la Jasna Gora, care a avut loc la data potopului, invazia suedeza din secolul XVII. Deși acest asediu a fost de o importanță militară redusă, evenimentul a stimulat rezistența poloneză. Polonezii nu au putut schimba imediat cursul războiului, dar după o alianță cu Hanatul Crimeii au respins pe suedezi. La scurt timp după aceea, în catedrala din Liov, la 1 aprilie 1656, Ioan Cazimir, regele Poloniei, pronunță în mod solemn jurământul lui de a consacra țara protecției fecioarei Maria, pe care a proclamat-o patroana ei și regină peste toate domeniile din regatul său.

Pelerinaje[modificare | modificare sursă]

Incepând incă din evul mediu, în fiecare an, mii de polonezi merg în grupuri de pelerini pentru a vizita Jasna Góra. Se estimează că 103 mii de pelerini au mers la altar în 2012 . Există câteva sute de grupuri, iar distanța medie călătorită este de aproximativ 350 km, efectuată în 11 zile.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Jasna Góra

Referințe[modificare | modificare sursă]

Note

Legături externe[modificare | modificare sursă]