Jack-o'-lantern

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Un Jack-o'-lantern tradițional făcut dintr-un dovleac și luminat de o lumânare.

Un Jack-o'-lantern este un dovleac sculptat manual, adoperat în mod tradițional în țările anglo-saxone în timpul Halloween-ului. O dată ce s-a tăiat partea de sus a dovleacul pentru a forma un capac, și scoasă pulpa interioară, se poate sculpta pe părțile laterale o față monstruosă sau una comică. Pentru a crea efectul de lanternă, se poate poziționa o sursă de lumină, de obicei o lumânare, în interiorul dovleacului.

Jack-o'-lantern, înainte de descoperirea Americii, se făcea dintr-un nap de mari dimensiuni. Din moment ce această tradiție a ajuns în America într-un moment de foamete, în loc de a folosi napi s-au folosit dovleci, deoarece aceștia erau mai prezenți.

Tradiția populară[modificare | modificare sursă]

Un asortiment de dovleci sculptați.

Sărbătorirea Halloween-ului este legată în mod special de legenda irlandezului Jack, un fierar șiret, avar și bețiv, care într-o zi la bar s-a întâlnit cu diavolul. Din cauza faptului că era beat, sufletul său era aproape să cadă în mâinile diavolului, dar, cu înțelepciune, a reușit să transforme diavolul într-o monedă în schimbul unei ultime băuturi. Jack a pus diavolul într-o pungă, lângă o cruce de argint, astfel încât să nu poată să se transforme înapoi. Atunci diavolul a promis că nu va lua sufletul său în următorii zece ani, așa că Jack l-a eliberat. După ce au trecut zece ani, diavolul s-a prezentat din nou la Jack și i-a cerut să ia un măr dintr-un copac, înainte ca el să îi ia sufletul. Pentru a nu fi răpit, Jack a gravat o cruce pe trunchi. Numai după o lungă ceartă cei doi au ajuns la un compromis: în schimbul libertății, diavolul ar fi trebuit să-l salveze pe Jack de la condamnarea veșnică. În timpul vieții sale, Jack a comis multe păcate iar atunci când a murit nu a fost acceptat în paradis, și când s-a prezentat la iad, a fost respins de diavol, acesta reamintidu-i lui Jack de acordul făcut cu el, și a fost fericit să lase spiritul lui Jack să se rătăcească. Deoarece era întuneric, demonul i-a aruncat un tăciune aprins, pe care Jack l-a pus într-un nap pe care l-a avut cu el. Din acel moment spiritul lui Jack hoinărește în căutare de un loc unde să se odihnească, iar în ziua Halloween-ului oamenii atârna un felinar în fața ușii pentru a indica sufletul nefericit că casa lor nu este un loc pentru el.

Originile[modificare | modificare sursă]

Un Jack-o'-lantern tradițional irlandez din începutul secolului al XX-lea, expus la Museum of Country Life, Irlanda.

Se crede că obiceiul de a face Jack-o'-lantern pentru Halloween provine din Irlanda. În secolul al 19-lea pentru sărbătorirea Halloween-ului în unele părți din Irlanda și din Highlands se foloseau napi și sfecle furajere fără interior, iluminate pentru a fi utilizate ca lanterne și uneori sculptate cu fețe grotești [1].Totodată în aceste regiuni celtice Halloween-ul a fost, de asemenea, festivalul lui Samhain, și a fost văzut ca timpul când ființele supranaturale și sufletele morților umblau pe pământ.

Aceste felinare erau făcute pentru a reprezenta spiritele și ființele supranaturale [1], sau folosite pentru a alunga spiritele rele [2]. Unii foloseau felinarele Jack-o'-lantern pentru a speria oamenii în timpul Halloween-ului [2][3][4] iar alții le puneau pe pervaz pentru a ține spiritele răutăcioase departe de casă[3]. Unele Jack-o'-lantern reprezentau și sufletele creștinilor în purgatoriu, Halloween-ul fiind și ajunul Sărbătorii Tuturor Sfinților (1 Noiembrie) și Zilei morților (2 Noiembrie) [5].

Recorduri Mondiale[modificare | modificare sursă]

Pentru o lungă perioadă de timp, Keene, New Hampshire a deținut recordul mondial pentru cei mai mulți Jack-o'-lantern iluminați într-un singur loc. Life is Good Company împreună cu Camp Sunshine, o tabără pentru copiii cu boli care pun viata în pericol și a familiilor acestora, a doborât recordul pe data de 21 octombrie 2006, aprinzând 30128 Jack-o'-lantern într-un parc din orașul Boston[6]. Highwood, Illinois a încercat să doboare acest record cu 30919 de Jack-o'-lantern, dar nu a urmat reglementările Guinness, astfel încât realizarea nu a fost contată[7].

În 19 octombrie 2013 Keene, New Hampshire a depășit recordul din Boston și a recăpătat recordul mondial pentru Jack-o'-lantern aprinse într-un loc, pentru a opta oară [8].

Pe data de 31 octombrie 2005 Scott Cully a sculptat cel mai mare Jack-o'-lantern din lume din cel mai mare dovleac din lume, în Northern Cambria, Pennsylvania. Dovleacul fusese crescut de Larry Checkon și a cântărit 666,33 kg (1469 lb), pe data de 1 octombrie 2005, la Pennsylvania Giant Pumpkin Growers Association Weigh-off[9].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Hutton, Ronald (). The Stations of the Sun: A History of the Ritual Year in Britain. Oxford University Press. pp. 382–383. 
  2. ^ a b Palmer, Kingsley (). Oral folk-tales of Wessex. David & Charles. pp. 87–88. 
  3. ^ a b Arnold, Bettina (). „Bettina Arnold – Halloween Lecture: Halloween Customs in the Celtic World”. Halloween Inaugural Celebration. University of Wisconsin–Milwaukee: Center for Celtic Studies. Accesat în . 
  4. ^ Wilson, David Scofield (). Rooted in America: Foodlore of Popular Fruits and Vegetables. University of Tennessee Press. p. 154. 
  5. ^ Rogers, Nicholas (). Halloween: From Pagan Ritual to Party Night. Oxford University Press. p. 57. 
  6. ^ Levenson, Michael & McCabe, Kathy (). „A Love in Common for Pumpkins”. The Boston Globe. p. B6. 
  7. ^ „Highwood sets pumpkin-carving record — Highland Park News”. Highlandpark.suntimes.com. Accesat în . 
  8. ^ „Most Lit Jack-o'-lanterns Displayed”. Guinness World Records. 
  9. ^ „Largest Jack O'Lantern”. Guinness World Records 2009. Arhivat din original la . Accesat în .