Jack-o'-lantern

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Un Jack-o'-lantern tradițional făcut dintr-un dovleac.

Un Jack-o'-lantern este un dovleac sculptat manual, adoperat ca decorație în mod tradițional în țările anglo-saxone în timpul Halloween-ului. Crearea unui Jack-o'-lantern constă în tăierea părții de sus a dovleacul care ia forma unui capac, și odată scoasă pulpa interioară, se sculptează o față monstruosă sau una comică pe părțile laterale. Pentru a crea efectul de lanternă, se poate poziționa o sursă de lumină, de obicei o lumânare, în interiorul dovleacului. Această tradiție a fost dusă în Statele Unite de către imigranții irlandezi.[1]

Tradiția populară[modificare | modificare sursă]

Un asortiment cu dovleci sculptați.

Dovleacul Jack-o'-lantern este legat în mod special de legenda irlandezului Jack, un fierar șiret, avar și bețiv, care într-o zi la o cârciumă a întâlnit Diavolul. Din cauza faptului că era beat, sufletul lui Jack era aproape să cadă în mâinile Diavolului, dar, mulțumită istețimii sale, Jack a cerut acestuia să se transforme într-o monedă pentru a putea cumpăra încă o ultimă băutură, promițându-i sufletul său. Jack a pus Diavolul trasformat în monedă într-o pungă, lângă o cruce de argint, astfel încât să nu se poată transforma înapoi. Atunci diavolul a promis că nu va lua sufletul lui în următorii zece ani, așa că Jack l-a eliberat.

După ce au trecut acești ani, Diavolul s-a prezentat din nou lui Jack. Acesta i-a cerut Diavolului să rupă un măr din vârful unui copac, înainte de a-l duce în Iad. Pentru a nu fi răpit, Jack, după ce Dracul s-a suit pe pom, a desenat niște cruci pe trunchi, astfel încăt Diavolul să numai poată coborî. După o lungă ceartă cei doi au ajuns la un compromis: dacă Diavolul ar fi vrut să coboare, trebuia să-l salveze pe Jack de la condamnarea veșnică.

În timpul vieții sale, Jack a comis multe păcate iar atunci când a murit nu a fost acceptat în Paradis, și când s-a prezentat la intrarea Iadului, a fost respins de Diavol, acesta reamintidu-i lui Jack despre acordul făcut cu el, și a lăsat spiritul lui Jack să se rătăcească. Deoarece era întuneric, Demonul i-a aruncat un jar aprins, pe care Jack l-a pus într-un nap pe care l-a avut cu el. Din acel moment spiritul lui Jack hoinărește în căutare de un loc unde să se odihnească, iar în ziua Halloween-ului oamenii atârna un felinar în fața ușii pentru a indica sufletului nefericit că acea casă nu este un loc pentru el.

Originile[modificare | modificare sursă]

Un Jack-o'-lantern tradițional irlandez din începutul secolului al XX-lea, expus la Museum of Country Life, Irlanda.

Tradiția dovleacului Jack-o'-lantern provine din Irlanda.[2][3][4] În secolul al XIX-lea pentru sărbătorirea Halloween-ului în unele părți din această țară și din Highlands se foloseau napi și sfecle furajere fără interior, iluminate pentru a fi utilizate ca lanterne și uneori sculptate cu fețe grotești.[5] Totodată în aceste regiuni celtice Halloween-ul a fost, de asemenea, festivalul Samhain, și se credea că era timpul când ființele supranaturale și sufletele morților umblau pe pământ.

Aceste felinare erau făcute pentru a reprezenta spiritele și ființele supranaturale,[5] sau erau folosite pentru a alunga spiritele rele.[6] Unii foloseau felinarele Jack-o'-lantern pentru a speria oamenii în timpul Halloween-ului [6][7][8] iar alții le puneau deasupra pervazului pentru a ține spiritele răutăcioase departe de casă.[7] Unele felinare Jack-o'-lantern reprezentau și sufletele creștinilor în Purgatoriu, Halloween-ul fiind și ajunul Sărbătorii Tuturor Sfinților (1 Noiembrie) și Zilei morților (2 Noiembrie). [9]

Recorduri Mondiale[modificare | modificare sursă]

Pentru o lungă perioadă de timp, Keene, New Hampshire a deținut recordul mondial pentru cei mai mulți Jack-o'-lantern iluminați într-un singur loc. Life is Good Company împreună cu Camp Sunshine, o tabără la care partecipă copiii cu boli și familiile acestora, a doborât recordul pe data de 21 octombrie 2006, aprinzând 30.128 Jack-o'-lantern într-un parc din orașul Boston[10]. Highwood, Illinois a încercat să doboare acest record cu 30.919 Jack-o'-lantern, dar nu a urmat regulamentul impus de Guinness World Records, și prin urmare realizarea nu a fost socotită.[11]

În 19 octombrie 2013 Keene, New Hampshire a depășit recordul din Boston și a recăpătat recordul mondial pentru cel mai mare număr de dovleci Jack-o'-lantern aprinși într-un loc, pentru a opta oară.[12]

Pe data de 31 octombrie 2005 Scott Cully a sculptat cel mai mare Jack-o'-lantern din lume, din cel mai mare dovleac din lume, în Northern Cambria, Pennsylvania. Dovleacul fusese crescut de Larry Checkon și cântărise 666,33 kg (1469 lb), pe data de 1 octombrie 2005, la Pennsylvania Giant Pumpkin Growers Association.[13]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „History of the Jack O' Lantern”. HISTORY (în engleză). Accesat în . 
  2. ^ The Oxford Companion to American Food and Drink. Oxford University Press. . p. 269. Accesat în . 
  3. ^ „Pumpkins Passions”. BBC. . Accesat în .  They continue to be popular choices today as carved lanterns in Northern England, Scotland, and Northern Ireland; the British purchased a million pumpkins for Halloween in 2004."
  4. ^ „Turnip battles with pumpkin for Hallowe'en”. BBC. . Accesat în . 
  5. ^ a b Hutton, Ronald (). The Stations of the Sun: A History of the Ritual Year in Britain. Oxford University Press. pp. 382–383. 
  6. ^ a b Palmer, Kingsley (). Oral folk-tales of Wessex. David & Charles. pp. 87–88. 
  7. ^ a b Arnold, Bettina (). „Bettina Arnold – Halloween Lecture: Halloween Customs in the Celtic World”. Halloween Inaugural Celebration. University of Wisconsin–Milwaukee: Center for Celtic Studies. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Wilson, David Scofield (). Rooted in America: Foodlore of Popular Fruits and Vegetables. University of Tennessee Press. p. 154. 
  9. ^ Rogers, Nicholas (). Halloween: From Pagan Ritual to Party Night. Oxford University Press. p. 57. 
  10. ^ Levenson, Michael & McCabe, Kathy (). „A Love in Common for Pumpkins”. The Boston Globe. p. B6. 
  11. ^ „Highwood sets pumpkin-carving record — Highland Park News”. Highlandpark.suntimes.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „Most Lit Jack-o'-lanterns Displayed”. Guinness World Records. 
  13. ^ „Largest Jack O'Lantern”. Guinness World Records 2009. Arhivat din original la . Accesat în .