Ziua morților

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ziua morților în cimitirul Hajongard din Cluj
Ziua morților în cimitirul bisericii luterane din Röke, Suedia

Ziua morților sau luminația (în latină commemoratione omnium fidelium defunctorum, „pomenirea tuturor credincioșilor răposați”) este sărbătorită în calendarul romano-catolic în data de 2 noiembrie[1], a doua zi după Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Mai demult ziua morților era reportată pe 3 noiembrie, dacă 2 noiembrie cădea într-o zi de duminică (formă extraordinară a ritului roman).

Semnificație[modificare | modificare sursă]

În lumea apuseană sărbătorirea luminației începe după vesperele (vecernia) din seara zilei de 1 noiembrie. În această zi creștinii își cinstesc și îngrijesc mormintele celor trecuți la cele veșnice. Credincioșii merg la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și lumânări aprinse, în amintirea celor care i-au însoțit pe drumul vieții.

Pomenirea morților în bisericile ortodoxă și greco-catolică[modificare | modificare sursă]

În bisericile ortodoxă și greco-catolică ziua săptămânală pentru pomenirea generală a celor adormiți este sâmbăta. Din toate sâmbetele unui an bisericesc, două sunt consacrate în chip special pomenirii generale a morților: sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului sec de carne și sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt. Ele se numesc în popor Moșii (de iarnă și de vară) pentru ca în ele facem pomenire părinților, moșilor și strămoșilor răposați.

Sâmbăta lui Lazăr, care precede Floriile, este o zi în care se pomenesc cei răposați, în cimitire.

În zonele de interferență apuseană credincioșii ortodocși și greco-catolici fac Pomenirea celor adormiți / Luminația în ziua de 1 noiembrie[2], la biserică, iar la cimitir în după-amiaza sau în seara aceleiași zile.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Calendarul lunii noiembrie 2013
  2. ^ Calendarul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco - Catolice - 2015, Blaj [2014] (calendar mural / de perete)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ziua morților