Ziua morților

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
"Ziua morților" în Cimitirul Hajongard din Cluj-Napoca

Ziua morților / Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați (2 noiembrie)[1] este un vechi obicei romano-catolic, consacrat de sute de ani. Potrivit calendarului liturgic tridentin, această sărbătoare este reportată pe 3 noiembrie, dacă 2 noiembrie cade într-o duminică (formă extraordinară a ritului roman).

Semnificație[modificare | modificare sursă]

Comemorarea morților a fost instituită pentru a se obține de la Dumnezeu eliberarea sau ușurarea sufletelor din Purgatoriu.

Luminația (cum mai este numită Ziua morților) a fost adoptată și în Transilvania, indiferent de confesiunea religioasă a locuitorilor (greco-catolici, romano-catolici, ortodocși, protestanți). La început era sărbătorită pe 2 noiembrie, prima zi a lunii fiind Sărbătoarea Tuturor Sfinților, însă, cu timpul, credincioșii au început să o sărbătorească cu o zi mai devreme, în seara zilei de 1 noiembrie, simultan cu Ziua Tuturor Sfinților. Ziua de 1 noiembrie a devenit astfel o zi de pomenire a morților. În această zi, creștinii își cinstesc și îngrijesc mormintele și amintirile celor trecuți la cele veșnice. Credincioșii merg la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și lumânări aprinse, în amintirea celor care cândva i-au însoțit pe drumul vieții.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ziua morților