Ivan Șubașici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ivan Șubașici
Date personale
Născut27 mai 1892
Karlovac, Croația
Decedat (62 de ani)
Zagreb, Republica Socialistă Croația, RSF Iugoslavia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatMirogoj[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Iugoslavia
 Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
ReligieCatolic
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Al 23-lea Prim-ministru al Iugoslaviei
În funcție
8 iulie 1944 – 30 ianuarie 1945
PreședintePetru al II-lea al Iugoslaviei
Precedat deBožidar Purici
Succedat deIosip Broz Tito
Ban al Croației
În funcție
1939 – 1943
Precedat defuncție înființată
Succedat deVladimir Nazor
(ca Președinte al ZAVNOH)

Partid politicPartidul Țărănesc Croat (HSS)
Alma materUniversitatea din Zagreb

Ivan Șubașici, în limba croată, Ivan Šubašić, (n. 7 mai 1892 - d. 22 martie 1955) a fost un politician croat și iugoslav, cunoscut ca ultimul ban[1] al Banovina croată.[2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în Vukova Gorica, în apropiere de Karlovac, pe atunci parte din Austro-Ungaria. A absolvit liceul în Zagreb, și s-a înscris la Facultatea de Teologie din cadrul Universității din Zagreb. În timpul Primului Război Mondial, a fost înrolat în Armatei Austro-Ungara unde a luat parte în lupta contra forțelor sârbești de pe râul Drina. Ulterior a fost trimis pe Frontul de Răsărit unde a profitat de ocazie să-i slăbească pe ruși. De aici s-a alăturat voluntarilor iugoslavi luptând în cadrul armatei sârbe pe Frontul Macedonean.

După război, Șubașici a obținut diploma de Drept la Universitatea din Zagreb, iar ulterior a deschis un birou de Drept în Vrbasko. Acolo l-a cunoscut pe Vladko Maček și s-a alăturat Partidului Țărănesc Croat. În 1938, a fost ales în Adunarea Națională Iugoslavă.

Cel de-Al Doilea Război Mondial[modificare | modificare sursă]

În august 1939, Maček și pe atunci prim-ministrul iugoslav Dragișa Cvetkovici au ajuns la un acord cu privire la reconstruirea constituțională a Iugoslaviei și restaurarea statalității croate sub forma Banovinei croate - o entitate autonomă, care împreună Croația proprie, cuprindea părți mari din Bosnia și Herțegovina actuală și câteva părți din Voivodina actuală care avea o majoritate croată. Șubașici a fost numit primul ban - șeful titular al acestei entități, responsabil de guvernul său.

Banovina a fost desființată împreună cu Regatul Iugoslaviei după invadarea puterilor Axei în aprilie 1941. Șubașici s-a alăturat lui Dușan Simovici și guvernului său în exil, dar înainte să plece, a refuzat să autorizeze eliberarea unui număr mare de croați comuniști și de extremă stânga, arestați și ținuți sub supravegherea sa în închisori.

Emigrat, în diasporă[modificare | modificare sursă]

În emigrație, Șubașici a reprezentat primul guvern regal iugoslav în SUA. Treptat, lărgirea decalajului dintre guvernul regalist și mișcările de rezistență majore iugoslave încorporate lui Tito și a partizanilor săi comuniști l-au forțat pe Winston Churchill să medieze. Șubașici, un croat non-comunist, a fost numit noul prim-ministru[3] pentru a ajunge la un compromis între Tito - a cărui forțe a reprezentat de facto guvernul teritoriilor eliberate - și monarhia, care-l prefera pe Draža Mihailovici și cetnicii lui dominat de sârbi.

După ce l-a respins public pe Mihailovici, Șubașici s-a întâlnit cu Tito pe insula Vis și au semnat acordul Tito-Șubașici, care i-a recunoscut pe partizanii ca principala armată legitimă a Iugoslaviei, în schimbul recunoașterii partizanilor în mod oficial și să ia parte la noul guvern. Șubașici și-a păstrat funcția până pe 7 martie 1945, când Tito devenise oficial prim-ministru. Șubașici a fost apoi ministru de externe până în octombrie, când a demisionat, având neînțelegeri cu politica comunistă a noului guvern.

Șubașici și-a petrecut restul vieții, departe de viața politică, murind în 1955 la Zagreb. Aproximativ 10.000 de persoane au participat la funeralii.[4] Este îngropat în Cimitirul Mirogoj.[5]

Note, referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en http://www.studiacroatica.org/jcs/28/2812.htm Journal of Croatian Studies, XXVIII-XXIX, 1987-88 - Annual Review of the Croatian Academy of America, Inc. New York, N.Y., Electronic edition by Studia Croatica. Accesat la 23 august 2010.
  2. ^ en http://www.msp.rs/History/ministri/ISubasic_e.html Short biography on the website of the Serbian Ministry of Foreign Affairs. Accesat la 23 august 2010.
  3. ^ en http://www.studiacroatica.org/jcs/24/2415.htm Journal of Croatian Studies, XXIV, 1983, – Annual Review of the Croatian Academy of America, Inc. New York, N.Y., Electronic edition by Studia Croatica. Accesat la 23 august 2010.
  4. ^ hr Radelić, Zdenko, Ivan Šubašić i Juraj Šutej pod paskom Ozne.
  5. ^ hr Ivan Šubašić at Gradska groblja

Legături externe[modificare | modificare sursă]