Irving Stone

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Irving Stone
Date personale
Născut[2][3][4][5][6][7][8] Modificați la Wikidata
San Francisco, SUA[9] Modificați la Wikidata
Decedat (86 de ani)[2][4][5][6][7][8] Modificați la Wikidata
Los Angeles, SUA Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
romancier[*]
scenarist
biograf[*]
dramaturg Modificați la Wikidata
Limbilimba engleză[1]  Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea Californiei de Sud[*]
Universitatea Berkeley din California  Modificați la Wikidata
Note
PremiiGolden Plate Award[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Irving Stone (n. 14 iulie 1903 San Francisco — d. 26 august 1989 Los Angeles), pe numele real Irving Tennenbaum, a fost un scriitor american faimos pentru romanele sale biografice ale unor personaje istorice majore.

În 1923 termină Univesitatea Berkley și în 1924 își ia masteratul la Universitatea Southern California. Se întreține scriind piese de teatru și romane polițiste. În 1934 publică romanul "Lust for Life" (Bucuria Vieții), după ce fusese refuzat în prealabil de 17 editori, bazat pe viața lui Vincent Van Gogh. Apoi publică pe rând lucrări pe care el le numește "bio-istorie": "Clarence Darrow for the Defense" în 1941; "They Also Ran" în 1943; "Immortal Wife" în 1944 bazată pe viața soției exploratorului John Frémont, Jesse Benton Frémont; "President's Lady" în 1951 bazată pe viața lui Rachel Jackson soția celui de-al șaptelea președinte al S.U.A. ; "Love Is Eternal" în 1954 bazată pe mariajul dintre Mary Todd și Abraham Lincoln; "The Agony and the Ecstasy" (Agonie și Extaz - Editura Orizonturi 1993) în 1961 bazată pe viața lui Michelangelo Buonarroti; "The Passions of the Mind" (Turnul Nebunilor și Paria - Editura Orizonturi și Lider) în 1971 bazată pe viața lui Sigmund Freud; "The Greek Treasure" (Comoara Grecilor - Editura Meridiane 1981) bazată pe descoperirea Troiei de către Heinrich Schliemann și în 1980 "The Origin" bazată pe călătoria lui Charles Darwin la bordul navei Beagle.

Toate marile lucrări ale sale s-au născut din ani de munca în care a citit toată documentația disponibilă despre subiect, incluzând scrisori, jurnale, note de cercetare chiar și note de gospodărie, a călătorit încercând să pătrundă în lumea personajului istoric adunând și reconstruind imaginar dialogurile personajului. De exemplu pentru Agonie și Extaz a petrecut 5 ani în Italia.

În 1934 se căsătorește cu editoarea sa Jean Stone.

În 1962 înființează Academy of American Poets.

În 1950 i-a fost ecranizat romanul Bucuria Vieții cu Kirk Douglas interpretându-l pe Vincent Van Gogh iar în 1965 Agonie și Extaz cu Charlton Heston în rolul lui Michelangelo Buonarroti.

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b „Irving Stone”, Internet Movie Database, accesat în  
  3. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  4. ^ a b Irving Stone, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  5. ^ a b Irving Stone, SNAC, accesat în  
  6. ^ a b Irving Stone, Internet Broadway Database, accesat în  
  7. ^ a b Irving Stone, Munzinger-Archiv, accesat în  
  8. ^ a b Irving Stone, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  9. ^ Стоун Ирвинг, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*]