Irmgard Griss

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Irmgard Griss
Date personale
Născută (77 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Deutschlandsberg, Stiria, Austria Modificați la Wikidata
Cetățenie Austria Modificați la Wikidata
Ocupațiejurist
judecătoare
politiciană Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Deputat în Consiliul Național al Austriei Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
CircumscripțiaLandeswahlkreis Steiermark[*][[Landeswahlkreis Steiermark |​]]
Legislatură26. Gesetzgebungsperiode des österreichischen Nationalrats[*][[26. Gesetzgebungsperiode des österreichischen Nationalrats |​]]
Ersatzmitglied des Verfassungsgerichtshofs Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deWerner Suppan[*]
Präsident des Obersten Gerichtshofs Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deJohann Rzeszut[*][[Johann Rzeszut |​]]
Succedat deEckart Ratz[*][[Eckart Ratz (Austrian judge and politician, President of the Supreme court of justice, Minister of the Interior)|​]]
Hofrat des Obersten Gerichtshofs Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

Partid politicNEOS - Noua Austrie și Forumul Liberal
Alma materUniversitatea din Graz (Doctor în Drept[*] în political science and government[*][[political science and government (interdisciplinary science)|​]] și științe juridice, )
Facultatea de Drept Harvard[*] (LLM, )

Irmgard Griss (de asemenea Irmgard Griss-Reiterer,[2] n. 13 octombrie 1946 în Deutschlandsberg, Stiria) este un o avocată și judecătoare austriacă. A fost președinte al Curții Supreme a Austriei. S-a înregistrat în calitate de candidat independent la alegerile prezidențiale din Austria din 2016.

Educație și carieră[modificare | modificare sursă]

Irmgard Griss a absolvit în 1965 academia de comerț din Graz, și a obținut în anul 1970 titlul de doctor în drept la Universitatea din Graz.[3] Din 1971 până în 1975 a fost asistentă de cercetare la universitate și a terminat un Master în drept la Facultatea de Drept de la Harvard. Griss a profesat în 1978 ca avocată, fiind judecătoarea din 1979 până în 1987 în același oraș. Din 1987 până în 1992 a fost judecătoare la Curtea de Apel (Oberlandesgericht) din Viena și din 1993 judecătoare la Curtea Supremă din Austria. Ea a fost în perioada 2007-2011 președinta Curții Supreme.

Irmgard Griss a fost profesor invitat la Universitatea din Graz. Irmgard Griss este din 2008 judecătoare la Curtea Constituțională din Austria, desemnată de Consiliul Național.

Pe data de 17 decembrie 2015 Griss și-a anunțat intenția de a candida ca independentă la alegerile prezidențiale din Austria din 2016.[4] După ce a declarat public că nu va accepta sprijin financiar din partea niciunui partid politic, și-a anunțat oficial candidatura pentru poziția de Președinte al Austriei și a menționat că ia în calcul sprijinul unui partid politic în viitor. A fost apoi invitată în două ocazii pentru a-și prezenta candidatura în cadrul unor întâlniri avute la sediul Partidului Libertății din Austria, respectiv la cel al NEOS. Ambele au refuzat să o susțină.[5] FPÖ și-a desemnat propriul candidat, Norbert Hofer.[6] NEOS a declarat că o vor sprijini pe Griss, dar și pe restul candidaților independenți, în mod indirect, și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la politizarea partizană a poziției de președinte și a campaniei electorală.[7] Președintele lui NEOS, Matthias Strolz, a declarat pe 9 februarie 2016 că NEOS l-ar putea sprijini și pe Alexander Van der Bellen, fostul purtător de cuvânt al Partidul Verde, exprimându-și preferința sa pentru un tur doi între Griss și Van der Bellen.[8] Griss a primit aproape 19% din voturi în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Pe 8 iulie 2017 Griss a intrat într-o alianță electorală cu NEOS pentru alegerile legislative din 15 octombrie. Chiar dacă nu e membră de partid, ea a fost inclusă pe poziția a doua în lista de vot a NEOS. Acest lucru a fost aprobat cu o majoritate largă în rândul delegaților care au participat în cadrul unei întâlniri din Viena.[9]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Irmgard Griss, Česko-Slovenská filmová databáze 
  2. ^ „ÖAW Mitglieder Detail”. www.oeaw.ac.at. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „vfgh - Verfassungsrichterinnen und Verfassungsrichter - Ersatzmitglieder - Irmgard GRISS”. www.vfgh.gv.at. . Arhivat din original la . 
  4. ^ Hofburg-Wahl: Griss hält Antrittsrede auf YouTube Die Presse, 17 decembrie 2015
  5. ^ 100.000 Euro: Erste Großspende für Griss' Kampagne Der Standard, 18 decembrie 2015
  6. ^ Hofer ist FPÖ-Kandidat Wiener Zeitung, 28 ianuarie 2016
  7. ^ NEOS begrüßen Griss Kandidatur zur Bundespräsidentin “außerordentlich” Vienna Online, 18 decembrie 2015
  8. ^ „Neos wollen Griss und Van der Bellen unterstützen”. . Accesat în . 
  9. ^ Griss bei NEOS-Treffen: "Große Ehre für mich" Kurier, 8 iulie 2017

Legături externe[modificare | modificare sursă]