Iosif Ivanovici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Iosif Ivanovici
Iosif Ivanovici.jpg
Iosif Ivanovici.
Date personale
Nume la naștere Jovan Ivanović
Născut [1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Timișoara, Imperiul Austriac Modificați la Wikidata
Decedat 28 septembrie 1902
Flag of Romania.svg România, București
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Etnie Sârbi Modificați la Wikidata
Ocupație compozitor, dirijor
Activitate
Alte nume Ion, Ivan Ivanovici
Gen muzical muzică militară, muzică ușoară
Instrument(e) flaut, clarinet
Prezență online

Iosif Ivanovici, cunoscut și ca Ion sau Ivan Ivanovici (n. Jovan Ivanović în 1845, Timișoara – d. 16/28 septembrie 1902, București) a fost un clarinetist, dirijor și compozitor român de muzici militare și muzică ușoară. Creația lui cuprinde în majoritate dansuri (vals, cadril, polcă) și marșuri. Cea mai cunoscută compoziție a sa este valsul „Valurile Dunării”.

Activitate[modificare | modificare sursă]

Anul nașterii nu se cunoaște cu exactitate, dar cele mai multe surse indică anul 1845. În copilărie, a primit în dar un flaut pe care a învățat să îl mânuiască de unul singur. Mai târziu, a intrat copil de trupă în fanfara Regimentului 6 Infanterie din Galați. Aici ia lecții de clarinet sub îndrumarea lui Alois Riedl. Se dovedește a fi unul dintre cei mai talentați interpreți din regimentul său și este încurajat să studieze muzica la Iași, unde se va afla sub îndrumarea pedagogului Emil Lehr. Ulterior, va fi numit dirijor al mai multor formații de muzică militară.

Ivanovici rămâne aproape întreaga viață în Galați, ajungând în gradul de ofițer. Interesul pe care îl manifestă pentru muzicile militare culminează cu numirea lui în funcția de inspector general al muzicilor militare din România, în anul 1900.

Cariera desfășurată de timpuriu în jurul ansamblurilor militare i-a sădit interesul pentru compoziție, genul abordat pendulând între muzica ușoară (dansurile) și scriitura în caracter marțial (piese pentru fanfară, marșuri). Este integrat generației de compozitori de vals vienez, al cărei exponent de prim rang este Johann Strauss-fiul; de altfel, discografia sa îl surprinde în această ipostază cel mai adesea, numele său fiind regăsit pe compilații de gen mai curând decât pe discuri proprii (una dintre puținele astfel de apariții a fost realizată de către Orchestra Filarmonică „Banatul” sub conducerea lui Ion Iancu, editată de către Electrecord și Discovery Records[1]).

Ivanovici se stabilește în 1901 la București și moare aici un an mai târziu. Strănepotul său este renumitul pianist Andrei Ivanovici.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

A compus peste 350 de piese. Este însă cunoscut pe plan mondial prin valsul „Valurile Dunării”, piesă care s-a bucurat de un succes atât de mare, încât a fost uneori atribuită altor compozitori, între care și Johann Strauss-fiul. A fost interpretată prima dată la Expoziția Universală de la Paris din 1889, în aranjamentul semnat de Emile Waldteufel, bucurându-se de un succes culminant.

Între compozițiile lui Ivanovici se înscriu nenumărate mazurci, polci, cadriluri, serenade, romanțe, piese în stil popular (de pildă, „Sârba moților”, care a fost creată pentru a pune în lumină originea ardelenească a compozitorului). Piese de Ivanovici precum „Porumbeii albi” sau „Hora micilor dorobanți” fac parte din repertoriul fanfarelor militare și astăzi.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

 • Maiorul I. Ivanovici (1845-1902): schiță monografică de popularizare, Viorel Cosma, Editura Militară a Ministerului Forțelor Armate ale R.P.R., 1958

Legături externe[modificare | modificare sursă]

 • Înregistrare cu Valurile Dunării
 • Valurile Dunării (în finlandeză: Tonavan aallot) formația Sointu-orkesteri [2]
 • Valurile Dunării (în finlandeză: Tonavan aallot) aranjament pentru armonică. Interpret Eddie Jahrl, înregistrare 2.9.1926, New York. [3]
 • Valurile Dunării (în finlandeză: Tonavan aallot) formația Rytmi-Pojat, dirijor Eugen Malmsténin, înregistrare 1936 [4]
 • Trandafirii Orientului (1935) (în finlandeză: Itämaan ruusuja) formația Rytmi-Pojat, dirijor Eugen Malmsténin, înregistrare (1935) [5]
 • Partituri de Ivanovici pe site-ul Icking Music Archive
 • Iosif Ivanovici - Donauwellen - Waves of the Danube - Valurile Dunării - CD Electrecord [6]
 • Viennese Music Library [7] [8]
 1. ^ "Iosif Ivanovici", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 
 2. ^ "Iosif Ivanovici", Gemeinsame Normdatei, accesat la 16 octombrie 2015 
 3. ^ Servizio Bibliotecario Nazionale, accesat la 9 octombrie 2017 
 4. ^ Biblioteca Națională a Australiei, accesat la 9 octombrie 2017 
 5. ^ SNAC, accesat la 9 octombrie 2017