Ion Caranica

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ion Caranica
Date personale
Născut1903
Veria, Regatul Greciei
Decedat30 noiembrie 1938 (35 de ani)
Tâncăbești, Snagov, Ilfov, Regatul României
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicMișcarea Legionară  Modificați la Wikidata


Ion Caranica (n. 1903, Veria, Regatul Greciei – d. 30 noiembrie 1938, Tâncăbești, Snagov, Ilfov, Regatul României) a fost un legionar care a participat, alături de Doru Belimace și Nicolae Constantinescu, la asasinarea prim-ministrului României, Ion Gheorghe Duca, în 1933.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ion Caranica s-a născut în 1903, în Veria, Regatul Greciei, aflat atunci sub stăpânire turcească. A studiat la Școala Comercială din Salonic, apoi la Academia Comercială din București.

A aderat la Mișcarea Legionară în 1930, imediat după ce l-a cunoscut pe Corneliu Zelea Codreanu în închisoarea Văcărești. În 1932 a fondat, împreună cu Constantin Papanace, publicația Armatolii, cu scopul declarat de a apăra drepturile coloniștilor aromâni pe care îi considera persecutați de guvernul de la București.

Asasinarea prim-ministrului Ion Gheorghe Duca din 1933[modificare | modificare sursă]

În 1933 l-a asasinat, alături de alți doi legionari, Doru Belimace și Nicolae Constantinescu, pe prim-ministrul României Ion Gheorghe Duca, în gara din Sinaia. În aprilie 1934, a fost condamnat pentru această faptă, la muncă silnică pe viață, împreună cu ceilalți doi complici. În închisoare a scris o carte despre problemele aromânilor.

Moartea[modificare | modificare sursă]

În noaptea de 29/30 noiembrie 1938, în pădurea Tâncăbești, la ordinul regelui Carol al II-lea, Ion Caranica a fost ucis, alături de liderul Gărzii de Fier Corneliu Zelea Codreanu, Decemvirii și ceilalți doi complici la asasinarea prim-ministrului Ion Gheorghe Duca, Nicolae Constantinescu și Doru Belimace, prin strangulare, de către jandarmii care îi transportau la închisoarea Jilava.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]