Ioan Oțel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ioan Oțel (născut la 15 iunie 1955, în localitatea Podeni, județul Cluj, România) este un ofițer român în cadrul Ministerului de Interne, cu gradul de colonel.

Ioan Oțel (născut la 15 iunie 1955, în localitatea Podeni, județul Cluj, România) este un ofițer român în cadrul Ministerului de Interne, cu gradul de colonel.

Studii[modificare | modificare sursă]

Ioan Oțel a absolvit Academia de Poliție Română cu profil economic și ulterior Academia Militară, specializarea Arme Întrunite. De asemenea, este licențiat în Științe Militare, Specializarea Arme Întrunite și Științe Juridice, Specializarea Drept. Ioan Oțel este absolvent al cursurilor postuniversitare în domeniul Dreptului Civil și a fost doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, având ca temă "Managementul Resurselor Umane în Unitățile Ministerului de Interne (Poliție și Jandarmerie)".

Cariera[modificare | modificare sursă]

Cu o vechime în muncă de 28 de ani, Ioan Oțel a ocupat diverse funcții de conducere, evidențiindu-se ca ofițer specialist cu profil economic între 1981 și 1992. A fost șef al Biroului pentru Combaterea Corupției și Contrabandei la I.P.J. Cluj în perioada 1993-1994 și comandant al Brigăzii Poliției Administrative și de Logistică din cadrul I.P.J. Cluj între 1994 și 1997. A mai deținut funcții de răspundere, printre care adjunct al Serviciului Poliției Economico-Financiare (1998-2002) și șef al Serviciului Poliție, Crimă Organizată și Antidrog (2002-06.2005).

Activitate științifică[modificare | modificare sursă]

Ioan Oțel a publicat numeroase articole în reviste de specialitate precum "Pentru Patrie", "In slujba Patriei" și "Politia Clujeana". De asemenea, a contribuit cu articole în revista de drept a Universității Bogdan Voda, Cluj-Napoca, și în revistele de specialitate ale Universității Babeș-Bolyai, specializarea management resurse umane.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Ioan Oțel este căsătorit și are doi copii, Ciprian Otel, absolvent al Facultății de Management din Cluj-Napoca, și Bianca Otel, absolventă a Facultății de Drept din Cluj-Napoca.

Dosarul Gazeta[modificare | modificare sursă]

Începând cu anul 2005, Ioan Oțel a ocupat funcția de director de investigații al săptămânalului Gazeta de Cluj. La data de 30 octombrie 2006, Ioan Oțel a fost arestat în „Dosarul Gazeta”, iar 11 ani mai târziu, în anul 2017, a fost achitat definitiv pe motiv că fapta nu există.

[1][2][3][4]

  1. ^ Bețu, Camelia (). „Drama trăită de Ioan Oțel, după ce a fost trimis după gratii fără nicio vină în Dosarul Gazeta”. Ziar Gazeta de Cluj. Accesat în . 
  2. ^ Bețu, Camelia (). „Implicat degeaba în Dosarul Gazeta, Ioan Oțel a câștigat daune de aproape 1,5 milioane de lei”. Ziar Gazeta de Cluj. Accesat în . 
  3. ^ „Cunoscutul și controversatul polițist Ioan Oțel a câștigat daune de 300.000 de euro în justiție”. Ştiri de Cluj. Accesat în . 
  4. ^ Suciu, Simona (). „Statul român este bun de plată. Daune uriașe pentru un fost polițist acuzat pe nedrept și ulterior achitat” (în Romanian). Evenimentul Zilei. Accesat în .